Már két 3 teslás MRI gép is elérhető fizetősen hazánkban

3 Teslás Siemens Magneton Lumina MRI berendezésMagyarországon jelenleg összesen 79 MRI berendezés érhető el. Ebből mindössze 14 gép 3 Tesla erősségű, és ezek közül 2 készülék vehető igénybe a magánszektorban: ebből az egyik a budapesti Budai Egészségközpontban, a másik pedig Zalaegerszegen az Integrity Magánklinikán található. (A Tesla az MRI berendezés által keltett mágneses tér erősségének mértékegysége.)

Miért jobb ez, mint a régi MRI?

MRI képfeldolgozás

A 3 Teslás MRI azért számít minőségi ugrásnak, mert jobb a vele készült kép felbontása, azaz több részlet látható a felvételeken. Emiatt pedig a sclerosis multiplex következtében kialakuló agyi plakkok is sokkal korábban láthatóvá válnak. (Bővebben arról, hogy miért jobb a 3 teslás MRI a manapság elterjedt 1,5 teslásnál: Erősebb MRI = több információ gyorsabban és biztonságosabban)

Mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat?

egy beteg a 3 Teslás MRI vizsgálaton

A Budai Egészségközpontban a natív MRI ára 45 000 Ft, míg a kontrasztanyagos MRI 75 000 Ft-ba kerül. Az Integrity Magánklinikán az MRI vizsgálat régiónként 44 000 Ft, a kontrasztanyag kiegészítés további 25 000 Ft-ba kerül.


Bővebben: Csúcskategóriás 3 Teslás MRI a Budai Egészségközpontban → Budai Egészségközpont

A depresszió hatása a sclerosis multiplexre

Egy 2505 relapszáló-remittáló sclerosis multiplex beteg bevonásával készült, egy éven át tartó megfigyelés során kiderült, hogy a depresszió rossz hatással van a kognitív teljesítményre, és növeli az aktív agyi léziók számát.

A depressziós betegeknek már a vizsgálat kezdetén is lassabb volt az információfeldolgozási és a járási sebességük, továbbá több volt az aktív agyi léziójuk.

Egy év elteltével az információfeldolgozási sebességük továbbra is rosszabb volt, mint a kiegyensúlyozott kedélyállapotú betegeknek, sőt nem számottevő mértékben a járásuk és a kézügyességük is romlott, de a saját állapotukról szóló beszámolók szerint ők ezeket nem érzékelték. Az újabb MRI leletek szerint az aktív léziók száma továbbra is magasabb volt, ezen felül pedig a szürkeállomány és az egész agy térfogatának csökkenése fokozottabb volt a depressziósok esetében.

depressziós nő

A kutatók szerint mindez arra utal, hogy az SM betegek depressziója nem feltétlenül valamilyen külső körülményre adott érzelmi válasz, hanem az SM fellángolásának közeljövőben várható fokozott kockázatát jelzi. Éppen ezért érdemes lenne rutinszerűen felmérni az időről időre orvosukhoz látogató betegek lelki állapotát, és amennyiben kiderül, hogy valaki depresszióban szenved, azt kezelni, hiszen a kedélyállapot kimutathatóan hatással van az SM lefolyására.

A vizsgálat részéleteiről bővebben:
Sclerosis multiplex és neurális diszfunkció → OTSZ Online

Önmagában az SM nem növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát és a fertőzés súlyosságát

Riadalmat okozott a sclerosis multiplex betegek körében, amikor április elején a koronavírus okozta magyar halálozási adatokat ismertető lista 40. áldozatának betegségei között az SM is megjelent. A 67 éves asszonynál ugyan rák és magas vérnyomás is szerepelt a betegségek felsorolásában, mégis sok SM beteg megijedt.

fizikai távolságtartás

Mára már magabiztosabban tekintenek a neurológusok a koronavírus-járvány újabb hulláma elé, legalábbis ami az SM betegek kezelését illeti. Mivel SM-ben az immunrendszer túlműködése okoz az agyban és a gerincvelőben károsodást, az SM-re ható kezelések pedig az immunrendszer működését változtatják meg, pár hónapja még nagy dilemma volt, hogyan lehet folytatni ezeket a terápiákat a járvány idején. Noha vannak még nyitott kérdések, jelenleg úgy tűnik, hogy önmagában az SM nem növeli a vírusfertőzés kockázatát.

– Kezdetben a neurológusok számára sem volt egyértelmű, hogy az immunrendszer működését befolyásoló terápiák közül melyeket folytassuk és melyeket halasszuk. Ahogy teltek a hónapok és gyűltek a nemzetközi tapasztalatok, úgy kristályosodott ki, hogy az SM-ben alkalmazott gyógyszerek többségénél a terápia változatlan folytatása jelenti a kisebb kockázatot – fogalmaz dr. Komoly Sámuel neurológus professzor, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke.

Hozzátette: mivel a globális felmérések még zajlanak, így végleges és biztos álláspont nem alakítható ki, ám eddig úgy tűnik, hogy az SM betegség és annak kezelése az esetek többségében önmagában nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus-fertőzés lefolyását tekintve. Egyéni szinten viszont nagy különbségek lehetnek, ezért minden járványvédelmi javaslatot a jövőben is be kell tartani az SM betegeknek. Annál is inkább szükség van hosszú távon is óvatosságra, mert ha lesz is védőoltás a koronavírus ellen, az nem biztos, hogy SM betegeknél is használható lesz.

– Mivel az SM az immunrendszer betegsége, a védőoltások még nagyobb körültekintést igényelnek, mint az egészséges embereknél. Eddig azt láttuk, hogy vannak vakcinák, például az influenza elleni oltóanyagok, amelyek az SM betegeknél bizonyos stádiumokban és adott gyógyszeres terápiák mellett sokkal kevésbé hatékonyak, mint a teljes népességben – magyarázza dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense. Hangsúlyozta ugyanakkor: a majdani védőoltás alkalmazhatóságáról csak akkor lehet felelősséggel nyilatkozni, ha már ismerjük, hogy mely vakcinák lesznek a befutók és elérhetők.

Az SM egy új gyógyszere, az ozanimod már Európa kapuin kopogtat

Az Európai Uniónak az a bizottsága, ami többek között az újonnan megjelenő gyógyszerek véleményezésével foglalkozik, pozitívan értékelte az ozanimod nevű hatóanyagot. Ez egy amerikai gyártású készítmény, és ott március óta már engedélyezett a használata (igaz, a koronavírus-járvány miatt a széles körű terjesztése késik egy kicsit).

A gyógyszer olyan relapszáló-remittáló sclerosis multiplex betegek számára javallott, akiknek shubjai látható vagy érezhető tünetek formájában és az MRI felvételeken is megjelennek. Adagolása kapszula formájában történik, amit naponta egyszer bevenni.

Az ozanimod kémiai szerkezete

Az ozanimod úgy működik, hogy visszatartja a fehérvérsejtek kiáramlását a nyirokszövetekből. Azt, hogy ez SM‑ben pontosan hogyan válik a betegek előnyére, még nem teljesen világos, de valószínűleg csökkenti a fehérvérsejtek bejutását a központi idegrendszerbe, így azok nem tudják megtámadni az agyat és a gerincvelőt.

A készítmény hatásosságát egy olyan kutatás igazolta, amiben béta-interferonnal vetették össze a működését. 1346 beteg adatai alapján az éves relapszus-ráta az első évben 0,18, a második évben 0,17 volt, szemben a béta-interferon 0,35 illetve 0,28-as eredményével.

A gyógyszer leggyakoribb mellékhatása a fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenység, ami érthető is, hiszen a gyógyszer működési elve az, hogy nem engedi ki a szervezetbe azokat a sejteket, amelyek a kórokozók ellen felléphetnének. A gyógyszer szedése nem javasolt néhány súlyosabb szívbetegség esetén, és alkalmazását megelőzően teljes vérkép vizsgálat szükséges.

A bizottság pozitív ajánlása után az Európai Unió június 1-ig dönt a forgalomba hozatali engedélyről. Amennyiben ez megvalósul, az egyes országok maguk döntenek majd a gyógyszer áráról és állami támogatásáról.

Bővebben:
Új készítmény az RRSM-ben szenvedők részére → OTSZ Online
Ozanimod → MS Trust

Rákkeltőek a sclerosis multiplex terápiái?

rákos sejtEgy norvég felmérésben több mint 6500 sclerosis multiplex beteg adatait hasonlították össze közel 37 000 SM‑ben nem szenvedő, életkorban, nemben és lakóhelyi környezetben illesztett személy adataival. A vizsgálat eredménye szerint a modern immunológiai kezelések bevezetése óta az SM betegek körében megnőtt a rosszindulatú daganatok gyakorisága.

Az 1953 és 1995 közötti időszakban az SM betegek rákkockázata még megegyezett az átlagpopulációéval. 1996 után az SM-mel élőknél már valamivel magasabb volt a daganatok gyakorisága, feltételezések szerint a betegségmódosító kezelések széleskörű használata miatt. Szinte mindegyik daganattípus fokozottabb veszélyt jelentett az SM betegek körében: az agy és az agyburok daganatai, a húgyszervi, az emésztőszervi, az endokrin eredetű és a légzőszervi daganatok egyaránt.

Az immunmoduláns kezelések rákkeltő hatása csak egy felvetés, a hosszú idejű megfigyelések egyelőre nem igazolták a rákkockázat egyértelmű növekedését. Az SM és a daganatos betegségek együtt járásának más oka is lehet. Például az SM betegek légúti daganatos gyakorisága a modern terápiák bevezetése előtt és után is magasabb volt, valószínűleg azért, mert az SM betegek között több a dohányos. Vagy például a koponyaűri daganatok gyakorisága azért is magasabb lehet, mert az SM betegeken gyakrabban végeznek MRI vizsgálatot, így a központi idegrendszer kóros elváltozásait korábbi stádiumban felismerik. Számos bizonyíték van arra, hogy az SM betegek az átlagnál érzékenyebbek más betegségekkel szemben, és elképzelhető, hogy az egyik ilyen társbetegség a rák. Ugyanakkor két korábbi cikkünkben már bemutattunk ettől eltérő eredményeket és értelmezéseket is itt és itt.

Bővebben: A betegségmódosító SM terápiák potenciális veszélye → OTSZ Online

A dohányzás súlyosbítja a sclerosis multiplexet

cigarettaRégóta köztudott, hogy a dohányzás rontja a sclerosis multiplex lefutását. Egy közelmúltban megjelent metaanalízis több mint 50 év szakirodalmát tekintette át az SM és a dohányzás összefüggéséről. A tanulmány legfőbb következtetései az alábbiak:

  1. Mind az aktív, mind a passzív dohányzás hatása dózisfüggő, azaz a gyakoribb és a hosszabb időn át folytatott dohányzás több kárt okoz.
  2. A dohányosokban nagyobb tömegű MRI léziók mutathatók ki már a betegség korai fázisában is.
  3. A nikotin nem játszik szerepet az SM kórlefolyásában, az autoimmun folyamatok hátterében a tüdő szöveteinek irritációja, pontosabban a dohányzás által kiváltott gyulladás áll.
  4. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az elektromos cigaretta vagy a vaporizáció biztonságosabb lenne.
  5. A dohányzás egyértelműen negatívan befolyásolja az SM súlyosságát, ezért a betegeknek a dohányzás mielőbbi felfüggesztése ajánlott.

Bővebben: A dohányzás rontja a sclerosis multiplex kimenetelét → OTSZ Online

A béta-interferon terhes és szoptató nőknek is adható

Az EMA döntése szerint a terhesség és a szoptatás mostantól nem számít az interferon-kezelés ellenjavallatának relapszáló-remittáló sclerosis multiplexben. Több mint 1000 várandósság adatai azt igazolták, hogy a béta-interferon fogamzás előtti és/vagy első trimeszterbeli alkalmazása nem fokozza a jelentősebb veleszületett rendellenességek kockázatát.

terhes nő

Sajnos azonban a kutatásban az első trimeszter során történt gyógyszerhasználat időtartama nem pontosan ismert, mivel az adatok még abból az időszakból származnak, amikor a várandósság felismerésével a kezelést felfüggesztették. Ebből kifolyólag nem állnak rendelkezésre adatok a második és a harmadik trimeszterben történő alkalmazásra vonatkozóan sem.

Bővebben: A béta-interferon klinikailag indokolt esetben várandósoknak és szoptató anyáknak is adható → OTSZ Online

Itt a világ első működőképes mesterséges idegsejtje

mesterséges idegsejtMost először sikerült a valódiakkal megegyezően működő mesterséges idegsejteket létrehozni, amelyek az idegrendszer valódi sejtjeiből érkező jelekre is tudnak reagálni. Ezzel egy újabb lépést tett az orvostudomány afelé, hogy kezelhetővé váljanak az idegsejtek elhalása vagy azok kommunikációjának megszűnése miatt kialakult betegségek.

Bővebben:
Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését → Arsratio
Ha ezt az apró chipet tényleg behelyezik az agyunkba, az sok mindent megváltoztathat → HVG
Szívbetegeken és Alzheimer-kórban szenvedőkön is segíthet majd a mesterséges idegsejtekkel felszerelt szilíciumchip → Qubit

Triptofán-mentes diéta a sclerosis multiplex tünetei ellen?

A triptofán-mentes diétán tartott egerek védve vannak a kísérleti úton előidézett sclerosis multiplex (EAE) tüneteivel szemben, valószínűleg a bélrendszeri mikrobiom közreműködése révén.

egerekA triptofán teljes körű elhagyásával megváltozik a bélflóra összetétele, ami egy olyan jelet küld az immunsejtek irányába, aminek köszönhetően a szervezet számos részén mérséklődnek a gyulladásos reakciók, többek között a központi idegrendszerben lévő idegeket szigetelő myelinhüvely elleni immuntámadások is. Mivel a relapszáló-remittáló SM fellángoló tüneteit ezek az immuntámadások okozzák, így ezek megszűnésével tulajdonképpen megszüntethetőek a relapszusok, azaz tünetmentessé tehető a betegség.

A triptofán egy esszenciális aminosav, azaz a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. A szervezet többek között B3‑vitamint és szerotonint, majd melatonint hoz létre belőle. A triptofán a legtöbb fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, tehát a vörös húsokban, a baromfifélékben, a halfélékben, a tojásban. Különösen nagy a mennyisége a tejben és annak származékaiban (pl. joghurt, túró), a csokoládéban, a zabban, a csicseriborsóban, a banánban, a mangóban, a datolyában. Az olajos magvak közül nagy arányban tartalmaz triptofánt a szezámmag, a napraforgómag, a tökmag és a mogyoró.

Kiemelten hangsúlyozzuk, hogy a fenti megfigyeléseket egyelőre csak egérkísérletekkel igazolták, és a vizsgálat eredményei nem feltétlenül érvényesek az emberi szervezet esetében.

Bővebben: Triptofán-mentes diéta lenne a szklerózis multiplex gyógymódja? → Medical Online

Dimetil-fumarát helyett itt a diroximel-fumarát

A diroximel-fumarát kémiai szerkezeteAz FDA 2019. október 30-án engedélyezte a diroximel-fumarát nevű kapszulát a sclerosis multiplex relapszáló-remittáló és aktív másodlagos progresszív formájának, továbbá klinikailag izolált szindrómának kezelésére.

A diromexil-fumarát hatásmechanizmusa és eredményessége nagyon hasonlít a dimetil-fumaráthoz, ám nagy előnye, hogy eltérő kémiai szerkezetéből adódóan kevésbé irritálja az emésztőrendszert: nemcsak kevesebbszer és kisebb intenzitással léptek fel mellékhatások, de a kezelés megszakítására is ritkábban volt szükség a két gyógyszer összehasonlító vizsgálata során.

Bővebben:
Új, jobban tolerálható készítmény sclerosis multiplex kezelésére → OTSZ Online