Rákkeltőek a sclerosis multiplex terápiái?

rákos sejtEgy norvég felmérésben több mint 6500 sclerosis multiplex beteg adatait hasonlították össze közel 37 000 SM‑ben nem szenvedő, életkorban, nemben és lakóhelyi környezetben illesztett személy adataival. A vizsgálat eredménye szerint a modern immunológiai kezelések bevezetése óta az SM betegek körében megnőtt a rosszindulatú daganatok gyakorisága.

Az 1953 és 1995 közötti időszakban az SM betegek rákkockázata még megegyezett az átlagpopulációéval. 1996 után az SM-mel élőknél már valamivel magasabb volt a daganatok gyakorisága, feltételezések szerint a betegségmódosító kezelések széleskörű használata miatt. Szinte mindegyik daganattípus fokozottabb veszélyt jelentett az SM betegek körében: az agy és az agyburok daganatai, a húgyszervi, az emésztőszervi, az endokrin eredetű és a légzőszervi daganatok egyaránt.

Az immunmoduláns kezelések rákkeltő hatása csak egy felvetés, a hosszú idejű megfigyelések egyelőre nem igazolták a rákkockázat egyértelmű növekedését. Az SM és a daganatos betegségek együtt járásának más oka is lehet. Például az SM betegek légúti daganatos gyakorisága a modern terápiák bevezetése előtt és után is magasabb volt, valószínűleg azért, mert az SM betegek között több a dohányos. Vagy például a koponyaűri daganatok gyakorisága azért is magasabb lehet, mert az SM betegeken gyakrabban végeznek MRI vizsgálatot, így a központi idegrendszer kóros elváltozásait korábbi stádiumban felismerik. Számos bizonyíték van arra, hogy az SM betegek az átlagnál érzékenyebbek más betegségekkel szemben, és elképzelhető, hogy az egyik ilyen társbetegség a rák. Ugyanakkor két korábbi cikkünkben már bemutattunk ettől eltérő eredményeket és értelmezéseket is itt és itt.

Bővebben: A betegségmódosító SM terápiák potenciális veszélye → OTSZ Online

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük