Az SM egy új gyógyszere, az ozanimod már Európa kapuin kopogtat

Az Európai Uniónak az a bizottsága, ami többek között az újonnan megjelenő gyógyszerek véleményezésével foglalkozik, pozitívan értékelte az ozanimod nevű hatóanyagot. Ez egy amerikai gyártású készítmény, és ott március óta már engedélyezett a használata (igaz, a koronavírus-járvány miatt a széles körű terjesztése késik egy kicsit).

A gyógyszer olyan relapszáló-remittáló sclerosis multiplex betegek számára javallott, akiknek shubjai látható vagy érezhető tünetek formájában és az MRI felvételeken is megjelennek. Adagolása kapszula formájában történik, amit naponta egyszer bevenni.

Az ozanimod kémiai szerkezete

Az ozanimod úgy működik, hogy visszatartja a fehérvérsejtek kiáramlását a nyirokszövetekből. Azt, hogy ez SM‑ben pontosan hogyan válik a betegek előnyére, még nem teljesen világos, de valószínűleg csökkenti a fehérvérsejtek bejutását a központi idegrendszerbe, így azok nem tudják megtámadni az agyat és a gerincvelőt.

A készítmény hatásosságát egy olyan kutatás igazolta, amiben béta-interferonnal vetették össze a működését. 1346 beteg adatai alapján az éves relapszus-ráta az első évben 0,18, a második évben 0,17 volt, szemben a béta-interferon 0,35 illetve 0,28-as eredményével.

A gyógyszer leggyakoribb mellékhatása a fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenység, ami érthető is, hiszen a gyógyszer működési elve az, hogy nem engedi ki a szervezetbe azokat a sejteket, amelyek a kórokozók ellen felléphetnének. A gyógyszer szedése nem javasolt néhány súlyosabb szívbetegség esetén, és alkalmazását megelőzően teljes vérkép vizsgálat szükséges.

A bizottság pozitív ajánlása után az Európai Unió június 1-ig dönt a forgalomba hozatali engedélyről. Amennyiben ez megvalósul, az egyes országok maguk döntenek majd a gyógyszer áráról és állami támogatásáról.

Bővebben:
Új készítmény az RRSM-ben szenvedők részére → OTSZ Online
Ozanimod → MS Trust

Az idei ECTRIMS konferencia hírei a gyógyszerekről

Másfél hete Párizsban tartották az ECTRIMS konferenciát, ahol különböző kutatási eredményeket osztottak meg egymással a szakma képviselői. A konferencia anyagának sclerosis multiplex gyógyszerekkel kapcsolatos részeiből szemezgettünk.

Tovább olvasom