Szürkeállomány

egy boncolt agy szürkeállománya és fehérállományaA központi idegrendszerben egy sötétebb színű szürkeállomány és egy világosabb színű fehérállomány különböztethető meg. Az elkülönülést az okozza, hogy a szürkeállomány az idegsejtek sejttestjéből és viszonylag kevés myelinizált axonból épül fel, míg a fehérállomány kevés sejttestet, és sok-sok hosszú, myelinhüvellyel borított axont tartalmaz. A színbeli különbség a myelin fehérségéből adódik, míg a szürkeállomány a valóságban sárgás szürke színű egy kis rózsaszínes beütéssel a benne található hajszálerek miatt.

Az idegsejteknek ebből a jellegzetes elrendeződéséből adódóan a szürke- és fehérállomány funkciójában is eltér egymástól. Az ingerületet a szürkeállomány sejttestei veszik fel, az idegsejtek közötti kommunikáció viszont a fehérállományban szövődött idegi kapcsolatokon keresztül valósul meg, ennek tehát ingerület-átvivő funkciója van.

szürkeállomány elhelyezkedése a gerincvelőben és az agyban

Az agyban a szürkeállomány legnagyobb része az agy felszínét alkotó, 2-4 mm vastagságú agykéreg. Emellett a fehérállomány mélyén rejtőző, különböző nagyságú szürke magvak is a szürkeállomány részei. A gerincvelőben a szürkeállomány épp fordítva, a fehérállományon belül, egy H alakú csatornaként húzódik. Egy minden oldalán 1 milliméter hosszú területnyi szürkeállományban körülbelül 50 ezer idegsejt végzi a dolgát.

Angolul: grey matter

« SM szótár