A depresszió hatása a sclerosis multiplexre

Egy 2505 relapszáló-remittáló sclerosis multiplex beteg bevonásával készült, egy éven át tartó megfigyelés során kiderült, hogy a depresszió rossz hatással van a kognitív teljesítményre, és növeli az aktív agyi léziók számát.

A depressziós betegeknek már a vizsgálat kezdetén is lassabb volt az információfeldolgozási és a járási sebességük, továbbá több volt az aktív agyi léziójuk.

Egy év elteltével az információfeldolgozási sebességük továbbra is rosszabb volt, mint a kiegyensúlyozott kedélyállapotú betegeknek, sőt nem számottevő mértékben a járásuk és a kézügyességük is romlott, de a saját állapotukról szóló beszámolók szerint ők ezeket nem érzékelték. Az újabb MRI leletek szerint az aktív léziók száma továbbra is magasabb volt, ezen felül pedig a szürkeállomány és az egész agy térfogatának csökkenése fokozottabb volt a depressziósok esetében.

depressziós nő

A kutatók szerint mindez arra utal, hogy az SM betegek depressziója nem feltétlenül valamilyen külső körülményre adott érzelmi válasz, hanem az SM fellángolásának közeljövőben várható fokozott kockázatát jelzi. Éppen ezért érdemes lenne rutinszerűen felmérni az időről időre orvosukhoz látogató betegek lelki állapotát, és amennyiben kiderül, hogy valaki depresszióban szenved, azt kezelni, hiszen a kedélyállapot kimutathatóan hatással van az SM lefolyására.

A vizsgálat részéleteiről bővebben:
Sclerosis multiplex és neurális diszfunkció → OTSZ Online

One thought on “A depresszió hatása a sclerosis multiplexre”

  1. Én is ezt tapasztalom magamon! Jobban zúg, süvít a fejemben azok a hangok akkor rosszabb, a járás, a gondolkodás,egyensúlyomat sem tudom megtartani!!
    Igen, jó lenne ha ezt is vizsgálnák! Tapasztalatom szerint, még arra sincs idejük az orvosoknak,hogy végig hallgassák azt amit a beteg el akar, vagy eszébe jut elmondani,ami fáj!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük