Önmagában az SM nem növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát és a fertőzés súlyosságát

Riadalmat okozott a sclerosis multiplex betegek körében, amikor április elején a koronavírus okozta magyar halálozási adatokat ismertető lista 40. áldozatának betegségei között az SM is megjelent. A 67 éves asszonynál ugyan rák és magas vérnyomás is szerepelt a betegségek felsorolásában, mégis sok SM beteg megijedt.

fizikai távolságtartás

Mára már magabiztosabban tekintenek a neurológusok a koronavírus-járvány újabb hulláma elé, legalábbis ami az SM betegek kezelését illeti. Mivel SM-ben az immunrendszer túlműködése okoz az agyban és a gerincvelőben károsodást, az SM-re ható kezelések pedig az immunrendszer működését változtatják meg, pár hónapja még nagy dilemma volt, hogyan lehet folytatni ezeket a terápiákat a járvány idején. Noha vannak még nyitott kérdések, jelenleg úgy tűnik, hogy önmagában az SM nem növeli a vírusfertőzés kockázatát.

– Kezdetben a neurológusok számára sem volt egyértelmű, hogy az immunrendszer működését befolyásoló terápiák közül melyeket folytassuk és melyeket halasszuk. Ahogy teltek a hónapok és gyűltek a nemzetközi tapasztalatok, úgy kristályosodott ki, hogy az SM-ben alkalmazott gyógyszerek többségénél a terápia változatlan folytatása jelenti a kisebb kockázatot – fogalmaz dr. Komoly Sámuel neurológus professzor, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke.

Hozzátette: mivel a globális felmérések még zajlanak, így végleges és biztos álláspont nem alakítható ki, ám eddig úgy tűnik, hogy az SM betegség és annak kezelése az esetek többségében önmagában nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus-fertőzés lefolyását tekintve. Egyéni szinten viszont nagy különbségek lehetnek, ezért minden járványvédelmi javaslatot a jövőben is be kell tartani az SM betegeknek. Annál is inkább szükség van hosszú távon is óvatosságra, mert ha lesz is védőoltás a koronavírus ellen, az nem biztos, hogy SM betegeknél is használható lesz.

– Mivel az SM az immunrendszer betegsége, a védőoltások még nagyobb körültekintést igényelnek, mint az egészséges embereknél. Eddig azt láttuk, hogy vannak vakcinák, például az influenza elleni oltóanyagok, amelyek az SM betegeknél bizonyos stádiumokban és adott gyógyszeres terápiák mellett sokkal kevésbé hatékonyak, mint a teljes népességben – magyarázza dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense. Hangsúlyozta ugyanakkor: a majdani védőoltás alkalmazhatóságáról csak akkor lehet felelősséggel nyilatkozni, ha már ismerjük, hogy mely vakcinák lesznek a befutók és elérhetők.

Koronavírus fertőzésben hunyt el egy magyar SM beteg

A hazai hivatalos koronavírus tájékoztató oldalra felkerült a járvány első magyar sclerosis multiplex beteg áldozata.

CoViD-19 graffitiA koronavirus.gov.hu/elhunytak oldalon minden nap közlik a koronavírusban elhunytak nemét, életkorát és azokat a társbetegségeket, melyekben az illető szenvedett. Hazánk negyvenedik elhunyt személye egy 67 éves nő volt, aki az SM mellett magas vérnyomással és daganatos betegséggel is élt.

Amennyiben kérdésed van az SM-mel, illetve a koronavírus járvány speciálisan rád vonatkozó veszélyeivel kapcsolatban, a hivatalos koronavírus információs oldal mellett az MSMBA által indított SM segélyvonalon is tájékozódhatsz.

SM terápiák kockázata a koronavírussal szemben

“Hajlamosabb vagyok elkapni a koronavírust az SM terápiám miatt?” − Ez a kérdés sokakban felmerült az elmúlt hetekben. Egy londoni SM-specialista neurológus, Gavin Giovannoni erre válaszképp készített egy remek összefoglaló táblázatot arról, hogy az egyes betegségmódosító terápiák milyen kockázatot jelentenek a SARS-CoV-2 vírussal szemben. Ezt magyarítva és a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának Sclerosis Multiplex Munkacsoportja ajánlásaival kiegészítve tesszük közzé:

A sclerosis multiplex különböző terápiáinak jellemzői a SARS-CoV-2 vírussal összefüggésben

A táblázat PDF formátumban:
esem.hu/SM-DMT_SARS-CoV-2.pdf

Források:
Gavin Giovannoni weboldala
Szegedi Tudományegyetem munkatársainak ajánlása (.doc)

Információs és segélyvonal SM betegeknek a koronavírus idején

Telefon: 06−30 303−64−66
munkanapokon 10−17 óra között
 
pszichológus: 1200−1300
neurológus szakorvos: 1300−1400

A koronavírus miatt speciális telefonos információs szolgálat indult, ahol neurológus szakorvosok, pszichológusok és rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.

Ki áll mögötte?

Az információs telefonvonalat a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány azért indította, mert a koronavírus-járvány miatt sok beteg kontrollvizsgálata és a kezelések egy része is későbbre tolódik, ráadásul a nemzetközi szakmai ajánlások az immunrendszerre kifejtett hatások miatt némely SM terápia halasztását javasolják.

A szolgáltatás szakmai hátterét a Magyar Neuroimmunológiai Társaság adja. A szakmai szervezet képviseletében dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának docense szervezte meg a szakorvosokból és pszichológusokból álló szakértői csapatot.

Kikkel lehet beszélni?

A segélyvonal telefonszáma 06−30 303−64−66, ami minden munkanapon 10 és 17 óra között áll a hívók rendelkezésére. Ezen belül neurológus szakorvos 13 és 14 óra között, pszichológus 12 és 13 óra között érhető el.

A további időszakokban rehabilitációs szakember fogadja a hívásokat és igyekszik segíteni az SM betegeknek. Az alapítvány kapcsolatban van ortopéd szakorvossal, kézsebésszel, reumatológussal, bőrgyógyásszal, szociális munkással is, így igyekeznek személyre szabott válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.

A szakorvosi segítő csapat tagjai:
dr. Bense Erzsébet, dr. Bíró Zita, dr. Deme István, dr. Diószeghy Péter, dr. Fazekas Ferenc, dr. Fricska-Nagy Zsanett, dr. Gyulai Ádám, dr. Jobbágy Zita, dr. Kása Krisztián, dr. Magyar Zsuzsa, dr. Mátyás Klotild, dr. Mezei Zsolt, dr. Mike Andrea, dr. Milanovich Dániel, dr. Nagy Zsuzsanna, dr. Rajda Cecília, dr. Rózsa Csilla, dr. Rum Gábor, dr. Simó Magdolna, dr. Tegze Nárcisz.

A pszichológiai segítő csapat tagjai:
dr. Németh Viola Luca, Somogyváriné Oláh Krisztina, Pinczés Zsuzsa, Szépfalusi Noémi.

Mennyire biztonságos ez a segélyvonal?

telefonA beszélgetés során az orvosokat köti az orvosi titoktartás, a hívók anonimak maradhatnak, a hívásokat nem rögzítik.

A szakemberek telefonon legjobb tudásuk szerint, a legfrissebb nemzetközi útmutatások alapján válaszolják meg a felmerülő kérdéseket, de a telefonbeszélgetésre semmilyen diagnosztikus vagy terápiás döntés nem alapozható. A terápián, gyógyszereinek adagolásán vagy ütemezésén senkinek sem szabad önhatalmúlag módosítania, kizárólag a saját kezelőorvosával való konzultációt követően.