A sclerosis multiplex megelőzése

olvasási idő: 3 perc
nehézségi szint: könnyű


dobókockákA sclerosis multiplex egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség. A betegségre való hajlam örökölhető, kialakulásában azonban a környezetnek is nagy szerepe van. Egypetéjű ikrek esetén ha az egyik fél beteg, testvérének 25%-30% esélye van arra, hogy a másikuk is SM-es lesz [1]. Elsőfokú rokoni kapcsolat esetén 3-4% az esély az SM kialakulására [2]. Összehasonlításképpen érdemes tudni, hogy az átlagpopulációban ez az érték 0,1%. Ha tehát valakinél előfordul a betegség, a család többi tagjának érdemes megelőző intézkedéseket tennie, hogy minél kisebb eséllyel jelentkezzen náluk az SM.

Tovább olvasom

VEP vizsgálat

Hogyan fest a gyakorlatban?
Mit lehet belőle megtudni?

olvasási idő: 4-5 perc
nehézségi szint: nehéz


A VEP egy mozaikszó, ami az angol Visual Evoked Potential kifejezésből ered. Ennek jelentése vizuális kiváltott potenciál, azaz olyan elektromos aktivitás, amit előre meghatározott látványinger idéz elő az agyban. Ezzel a módszerrel nyomon követhető a szemből kiinduló, és a látvány feldolgozásért felelős agyi területekhez érkező idegi jelek útja.

Tovább olvasom

Gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő ételek és összetevők listája

Az Étrendi gyulladásos index (Dietary Inflammatory Index (DII)) egy olyan nyilvántartás, ami a teljes elérhető tudományos cikk-adatbázis alapján rangsorolja a különböző ételeket és összetevőket az alapján, hogy hány és milyen minőségű kutatások találták azokat gyulladáskeltőnek vagy gyulladáscsökkentőnek. A kapott számok alapján ezután meg lehet határozni egy-egy személy étrendjéről, hogy az mennyire gyulladáskeltő illetve -csökkentő. Ezt az értéket egy kísérletben összehasonlították a résztvevők vérében mért gyulladásjelzőkkel, ami alátámasztotta, hogy az index által számolt értékek felhasználhatóak a szervezetben lévő gyulladás mértékének előrejelzésére. A nyilvántartás eredetileg 2009-ben készítették el [1], majd 2014-ben jelent meg egy továbbfejlesztett változata [2].

Tovább olvasom

Éhezés sclerosis multiplexben

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


üres tányérEgy egyre növekvő mozgalom szerint elérkeztünk ahhoz a generációhoz, aminek tagjai a technológia segítségével évente egy évnél nagyobb mértékben fogják tudni kitolni várható élettartamukat, és ezáltal képesek lesznek örökké, vagy legalábbis meghatározatlanul hosszú ideig élni [1]. A transzhumanisták egyik fő kérdése, hogy élnek-e elég sokáig addig, míg a technológiánk lehetővé teszi e radikális élettartam-kitolás megkezdését. Hogy pontosan mit kell tennie annak, aki sokáig szeretne élni, abban nem mindenki ért egyet, de az egyik fontos jelölt az éhezés − illetve az éhezés hatását imitáló rezveratrol szedése −, ami az egérkísérletekben jelentős mértékben megnövelte az egerek élettartamát. Egy új, 2016-os kutatás szerint az éhezés az SM betegek állapotára is jó hatással lehet [2].

Tovább olvasom

Alkohol fogyasztása sclerosis multiplex betegként

olvasási idő: 2 perc


megüresedett borospohárA túlzott alkoholfogyasztás hatásait mindenki jól ismeri, és ez alapján joggal gondolhatja az ember, hogy SM betegként jobban teszi, ha kerüli az italozást. A kutatások arra utalnak, hogy sok beteg valóban antialkoholista lesz, vagy legalábbis moderálja a fogyasztását a diagnózis felállítása után [1] [2]. Az SM-esek között ennek megfelelően az átlagnál ritkább az alkoholbetegség [3].

Tovább olvasom

Shub vagy schub? Melyik a helyes?

olvasási idő: fél perc
nehézségi fok: könnyű


shub és schub szó Scrabble kockákból kirakva

A schub szó a relapszus német megfelelője, ami a hétköznapi szóhasználatban egyébként tolást, lökést jelent. A német schub kifejezést a magyar orvosi szakma is átvette a sclerosis multiplexben előforduló állapotrosszabbodások jelölésére. Az internet által biztosított szélesebb körű használata során azonban a schub szóból idővel “eltűnt” a német eredetre emlékeztető c betű, így lett belőle shub. Ez az elvileg helytelen írásmód aztán annyira elterjedt, hogy a Google több mint hétszer annyi magyar találatot ad a shub szóra, mint a schub kifejezésre.

Németül a relapszust egyébként az Aufflackerung (fellángolás), a Verschlimmerung (exacerbáció), az Attack (attak, támadás), az akute Episode (akut fázis) illetve a klinisches Ereignis (klinikai esemény) szavakkal is jelölik.

Olcsó genetikai teszt Amerikából

olvasási idő: 6 perc
nehézségi szint: közepes


A 23andMe tesztjének doboza

Magyarországon régóta lehetőség van különböző génteszteket végeztetni. A tesztek a legtöbb esetben egy-egy betegséggel összefüggésbe hozható néhány gént vizsgálnak, áruk pedig százezres nagyságrendekben mérhető, de 1 millió Ft-ért már akár a teljes géntérképed meghatározására is lehetőséged van [1]. Az amerikai 23andMe nevű cég 149 dollár (40 000 Ft) plusz postaköltség áron vállalja a DNS-edben található, nagyságrendileg 10 millió egyedi különbségből (úgynevezett sznipből, azaz egypontos nukleotid-polimorfizmusból, angol rövidítés szerint SNP-ből) 900 ezernek a meghatározását. Az ő szolgáltatásukat teszteltük.

Tovább olvasom

Immunerősítés: árt vagy használ?

olvasási idő: 6 perc
nehézségi szint: közepes


egy pohár citrusos turmixAz immunrendszerünk védi meg a testünket a veszélyes külső hatásoktól és betolakodóktól, ezért általánosan elfogadott nézet, hogy az immunerősítés jó dolog: ha erős az immunrendszerünk, kevésbé kapunk el betegségeket, illetve gyorsabban meggyógyulunk, ha mégis elkapunk valamit.

A különböző, egészséggel foglalkozó weblapokon lépten-nyomon immunerősítő ételekbe, étrendkiegészítőkbe és életmódbeli tanácsokba lehet botlani, és a sclerosis multiplex betegek is előszeretettel ajánlják egymásnak az ilyen szereket. Mivel a fertőzések kiválthatnak relapszust, az immunrendszer erősítésében van némi logika. Ha viszont abból indulunk ki, hogy az erős immunrendszer egy autoimmun betegségben szenvedő ember saját testét is erősebben tudja támadni, felmerül a kérdés, hogy valóban hasznosak-e ezek a szerek, vagy SM betegként inkább éppen hogy kerülni kellene őket. Végtére is az SM progressziójának esélyeit csökkentő gyógyszerek épp az immunrendszer egyfajta elnyomásával érik el a hatásukat.

Tovább olvasom