Gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő ételek és összetevők listája

Az Étrendi gyulladásos index (Dietary Inflammatory Index (DII)) egy olyan nyilvántartás, ami a teljes elérhető tudományos cikk-adatbázis alapján rangsorolja a különböző ételeket és összetevőket az alapján, hogy hány és milyen minőségű kutatások találták azokat gyulladáskeltőnek vagy gyulladáscsökkentőnek. A kapott számok alapján ezután meg lehet határozni egy-egy személy étrendjéről, hogy az mennyire gyulladáskeltő illetve -csökkentő. Ezt az értéket egy kísérletben összehasonlították a résztvevők vérében mért gyulladásjelzőkkel, ami alátámasztotta, hogy az index által számolt értékek felhasználhatóak a szervezetben lévő gyulladás mértékének előrejelzésére. A nyilvántartás eredetileg 2009-ben készítették el [1], majd 2014-ben jelent meg egy továbbfejlesztett változata [2].

Tovább olvasom

Éhezés sclerosis multiplexben

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


üres tányérEgy egyre növekvő mozgalom szerint elérkeztünk ahhoz a generációhoz, aminek tagjai a technológia segítségével évente egy évnél nagyobb mértékben fogják tudni kitolni várható élettartamukat, és ezáltal képesek lesznek örökké, vagy legalábbis meghatározatlanul hosszú ideig élni [1]. A transzhumanisták egyik fő kérdése, hogy élnek-e elég sokáig addig, míg a technológiánk lehetővé teszi e radikális élettartam-kitolás megkezdését. Hogy pontosan mit kell tennie annak, aki sokáig szeretne élni, abban nem mindenki ért egyet, de az egyik fontos jelölt az éhezés − illetve az éhezés hatását imitáló rezveratrol szedése −, ami az egérkísérletekben jelentős mértékben megnövelte az egerek élettartamát. Egy új, 2016-os kutatás szerint az éhezés az SM betegek állapotára is jó hatással lehet [2].

Tovább olvasom

Alkohol fogyasztása sclerosis multiplex betegként

olvasási idő: 2 perc


megüresedett borospohárA túlzott alkoholfogyasztás hatásait mindenki jól ismeri, és ez alapján joggal gondolhatja az ember, hogy SM betegként jobban teszi, ha kerüli az italozást. A kutatások arra utalnak, hogy sok beteg valóban antialkoholista lesz, vagy legalábbis moderálja a fogyasztását a diagnózis felállítása után [1] [2]. Az SM-esek között ennek megfelelően az átlagnál ritkább az alkoholbetegség [3].

Tovább olvasom

Shub vagy schub? Melyik a helyes?

olvasási idő: fél perc
nehézségi fok: könnyű


shub és schub szó Scrabble kockákból kirakva

A schub szó a relapszus német megfelelője, ami a hétköznapi szóhasználatban egyébként tolást, lökést jelent. A német schub kifejezést a magyar orvosi szakma is átvette a sclerosis multiplexben előforduló állapotrosszabbodások jelölésére. Az internet által biztosított szélesebb körű használata során azonban a schub szóból idővel “eltűnt” a német eredetre emlékeztető c betű, így lett belőle shub. Ez az elvileg helytelen írásmód aztán annyira elterjedt, hogy a Google több mint hétszer annyi magyar találatot ad a shub szóra, mint a schub kifejezésre.

Németül a relapszust egyébként az Aufflackerung (fellángolás), a Verschlimmerung (exacerbáció), az Attack (attak, támadás), az akute Episode (akut fázis) illetve a klinisches Ereignis (klinikai esemény) szavakkal is jelölik.

Olcsó genetikai teszt Amerikából

olvasási idő: 6 perc
nehézségi szint: közepes


A 23andMe tesztjének doboza

Magyarországon régóta lehetőség van különböző génteszteket végeztetni. A tesztek a legtöbb esetben egy-egy betegséggel összefüggésbe hozható néhány gént vizsgálnak, áruk pedig százezres nagyságrendekben mérhető, de 1 millió Ft-ért már akár a teljes géntérképed meghatározására is lehetőséged van [1]. Az amerikai 23andMe nevű cég 149 dollár (40 000 Ft) plusz postaköltség áron vállalja a DNS-edben található, nagyságrendileg 10 millió egyedi különbségből (úgynevezett sznipből, azaz egypontos nukleotid-polimorfizmusból, angol rövidítés szerint SNP-ből) 900 ezernek a meghatározását. Az ő szolgáltatásukat teszteltük.

Tovább olvasom

Immunerősítés: árt vagy használ?

olvasási idő: 6 perc
nehézségi szint: közepes


egy pohár citrusos turmixAz immunrendszerünk védi meg a testünket a veszélyes külső hatásoktól és betolakodóktól, ezért általánosan elfogadott nézet, hogy az immunerősítés jó dolog: ha erős az immunrendszerünk, kevésbé kapunk el betegségeket, illetve gyorsabban meggyógyulunk, ha mégis elkapunk valamit.

A különböző, egészséggel foglalkozó weblapokon lépten-nyomon immunerősítő ételekbe, étrendkiegészítőkbe és életmódbeli tanácsokba lehet botlani, és a sclerosis multiplex betegek is előszeretettel ajánlják egymásnak az ilyen szereket. Mivel a fertőzések kiválthatnak relapszust, az immunrendszer erősítésében van némi logika. Ha viszont abból indulunk ki, hogy az erős immunrendszer egy autoimmun betegségben szenvedő ember saját testét is erősebben tudja támadni, felmerül a kérdés, hogy valóban hasznosak-e ezek a szerek, vagy SM betegként inkább éppen hogy kerülni kellene őket. Végtére is az SM progressziójának esélyeit csökkentő gyógyszerek épp az immunrendszer egyfajta elnyomásával érik el a hatásukat.

Tovább olvasom

Miért jobb megkeresni a választ, mint másoktól megkérdezni?

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: könnyű


számítógépes billentyűzetAmikor az ember valamilyen furcsa, új dolgot tapasztal magán, általában szeretne többet megtudni a jelenségről. A sclerosis multiplex betegek Facebook csoportjaiban is igen gyakran bukkannak fel ilyen jellegű kérdések, amikre aztán véletlenszerűen válaszol is néhány sorstárs. Sajnos az efféle válaszok jellegükből adódóan megtévesztőek lehetnek, akkor is, ha a válaszadó a legnagyobb jóindulattal és őszinteséggel írja le tapasztalatait.

Tovább olvasom

A neuroplaszticitás szerepe a gyógyulásban

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


A sclerosis multiplex betegek immunrendszere megtámadja az idegsejtjeiket borító myelint, ezáltal változatos tüneteket okozva. Amikor a relapszusokból történő felépülésről beszélünk, gyakran kizárólag ennek a myelin rétegnek az újraépüléséről esik szó. Pedig az érintett képességek javulása valójában nem mindig kizárólag ennek köszönhető, szerepet kap benne egy másik folyamat is. Ismerkedj meg a neuroplaszticitással!

Tovább olvasom