BNO kód

A BNO kódrendszer a betegségek és egészségügyi problémák nemzetközi besorolására alkalmas listája. Megalkotásának célja eredetileg az volt, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a világ összes országának egészségi állapotáról és beavatkozási statisztikáiról tájékozódjon. Ehhez arra volt szükség, hogy a betegek és sérültek diagnózisát egy nemzetközileg egységes kódrendszer alapján lehessen felállítani. A BNO mozaikszó a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának rövidítése. Jelenleg a BNO tizedik verzióját használjuk, ami 1993 óta van érvényben.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden létező diagnózis fel van sorolva egy hosszú listában, a betegségek és sérülések jellege szerint csoportosítva. Minden diagnózishoz tartozik egy kódszám, és az orvosok a szöveges leírás mellett ezt a kódszámot is feltüntetik az általuk kiadott beutalókon és leleteken.

A BNO kódok öt karakterből állnak. Az első karakter egy betű, ezt követi két szám. Ez az első három karakter határozza meg a nemzetközi szinten használatos betegségkategóriákat. A negyedik karakter a fő betegségkategóriákat kisebb alegységekre bontja, az ötödik karakter pedig arra szolgál, hogy az egyes országok további saját felosztásokat alkalmazhassanak. Amennyiben egy betegségnek nincsenek ilyen alegységei, a kód végén “00” vagy “H0” áll.

A sclerosis multiplex a kódrendszer 06. főcsoportjában (BNO-10-06), a G betűvel kezdődő, “Az idegrendszer betegségei” elnevezésű kategóriában szerepel. Saját egyedi kódja: G35H0

Angolul: The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, ICD

Bővebben:
BNO → Wikipédia
BNO-szám kereső → Orvosok.hu
Orvosi kódrendszerek és ismeretábrázolás (PDF) → Semmelweis Egyetem

« SM szótár