Szexuális zavarok sclerosis multiplexben

olvasási idő: 6-7 perc
nehézségi szint: könnyű


csalódott párA sclerosis multiplexben fellépő szexuális zavarok sem az egészségügyi ellátás során, sem a tudományos kutatásokban nem kapnak akkora hangsúlyt, amekkorát előfordulási gyakoriságuk indokolna. Egy kanadai metaanalízis 43 darab, 1977 és 2015 között íródott publikáció eredményéből azt szűrte le, hogy az SM betegek 58%-át érinti valamilyen szexuális diszfunkció [1].

Mi lehet az okuk?

A szexuális problémák eredetüket tekintve az alábbi három csoportba sorolhatóak [2]:

 1. Elsődleges szexuális diszfunkciók lépnek fel akkor, ha az SM által okozott idegi károsodások közvetlenül a nemi működéshez szükséges idegi pályákat érintik. Normális esetben a test erogén zónáiról érkező idegi jelek a gerincvelőn keresztül feljutnak az agyba. Az agy adja erre válaszul a nemi vágy és aktus során fellépő reakciókat (pl. a hüvely nedvesítését, a pénisz merevedését, az orgazmust). Ezeknek az idegi válaszoknak azonban szintén a gerincvelőn át le kell szállítódniuk a nemi szervekig. Ha az agyban vagy még inkább a gerincvelőben egy lézió miatt akadályba ütközik az idegi információk áramlása, az a szexuális válaszkészség és a nemi érzések csökkenéséhez vagy akár teljes megszűnéséhez vezethet.
 2. Másodlagos szexuális zavarokról beszélhetünk akkor, ha az SM-nek egy korábbi, már meglévő, általános tünete közvetve akadályozza az intim együttlétet. A fizikai gyengeség, az izommerevség vagy a neuropátiás fájdalom akár egyenes úton is ellehetetlenítheti, de a vizeletürítési és székelési zavarok is könnyen meghiúsíthatják a nemi aktust.
 3. Harmadlagos szexuális problémáknak nevezzük a pszichológiai eredetű nehézségeket. A hosszú ideje fennálló, több testi funkciót is érintő, esetleg rokkantságig fokozódó betegség akár olyan súlyos gátlásokat és önértékelési zavarokat képes előidézni, amitől az illető nem érzi teljes értékű, egyenlő partnernek magát a másikkal. Ezt az önbecsülés-hiányt tovább fokozhatja az SM-et gyakran kísérő depresszió.

Mik lehetnek a problémák?

A nemi életben előforduló zavarok az együttlét bármely pontján jelentkezhetnek:

 • a szexuális vágy visszaesése
 • nemi szervek csökkent érzékelése
 • orgazmusra való képtelenség
 • férfiaknál az erekció beindításának vagy fenntartásának nehézsége
 • nőknél hüvelyszárazság
 • nőknél a hüvely vagy a csikló fájdalomhoz vezető túlérzékenysége

A leggyakoribb panasz a nők között a nemi érdeklődés hiánya [3], míg a férfiak leginkább erekciós nehézségekkel küzdenek [4].

Mit lehet tenni?

elégedett pár a hálószobábanAz alábbiakban bemutatunk 14 tippet a szexuális funkciók tökéletesítésére (nem csak SM betegeknek), melyek közül egy-két trükk esetleg neked is segíthet a hálószobában [5]:

 1. Csökkentsd a szív-és érrendszeri kockázatokat!
  Ha magas a vérnyomásod, vagy kezeletlen cukorbetegséggel élsz, vagy ha dohányzol, vagy el vagy hízva, vagy ha csupán mozgásszegény életmódot folytatsz, az mind negatívan hat a nemi funkciókra, akár erekciós problémákhoz vagy az orgazmusra való képesség megnehezítéséhez vezetve. Ha tehát magas a vérnyomásod vagy cukorbeteg vagy, kezeld őket! Szokj le a dohányzásról! Fogyj le, és lehetőségeidhez képest mozogj vagy sportolj, hiszen ezekkel két legyet üthetsz egy csapásra: nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkented, de még az intim gondjaidon is javíthatsz.
 2. Ne igyál alkoholt az aktus előtt!
  Az alkoholnak nyugtató hatása van a szervezetre, és akár korlátozhatja is a szexuális teljesítőkészséget. Ráadásul ha bármilyen gyógyszert szedsz, azzal jó eséllyel kölcsönhatásba kerül az alkohol, ami könnyen oda vezet, hogy az egymást fokozó hatások meghiúsítják a nemi együttlétet.
 3. Hozd formába magad!
  Erősebb törzsizomzattal, jobb egyensúlyérzékkel, nagyobb hajlékonysággal több lehetőséged van az ágyban úgy működni és mozogni, hogy az sikeresebb együttléthez vezessen.
 4. Spórolj az energiáddal!
  A legtöbb pár este közösül, egyszerűen azért, mert csak akkor találkoznak a hétköznapok során, vagy akkor csendesedik le a világ körülöttük ahhoz, hogy megfelelő hangulatba kerüljenek. A szexuális együttlét azonban egy fizikailag megterhelő tevékenység. Sok SM betegnek korlátozott az erőnléte, ezért nekik praktikus felhagyniuk ezzel a logisztikailag legkényelmesebb időzítéssel. Lehet, hogy neked is jobban beválik a reggeli időpont, vagy bármikor a nap folyamán, akár egy ebéd utáni szunyókálásból felébredve. Az időzítésen kívül energiát spórolhatsz azzal is, ha olyan testhelyzetben maradsz, ami a legkevesebb erőfeszítésedbe kerül.
 5. Olvasd el a gyógyszereid betegtájékoztatóját!
  Sok gyógyszernek van olyan mellékhatása, ami gátolja a szexuális funkciókat. A legjobb példák erre a napjainkban leghatékonyabb antidepresszánsok, melyek átmenetileg a nemi vágy csökkentését, de akár erekciós zavarokat, hüvelyszárazságot vagy az orgazmus ellehetetlenítését is okozhatják. A lehetséges mellékhatások listáját a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztató 4. pontjában találod.
 6. Izommerevség gyötör? Nyújts!
  Szánj 10-15 percet az együttlét előtt arra, hogy elvégzel néhány nyújtógyakorlatot, különös figyelemmel a spaszticitással érintett izmaidon, mert ezzel csökkenteni tudod annak valószínűségét, hogy begörcsöljön valamelyik testrészed a kevésbé megszokott testhelyzet miatt.
 7. Kezeld a székrekedést!
  Ha székrekedésed van, az nagy valószínűséggel kihat a szexuális teljesítőkészségedre is. Próbálj meg étrendbeli változtatásokkal enyhíteni a székrekedéseden! Ha ez nem megy, egy másik megoldás, ha az intim együttlétet akkorra időzíted, miután kitisztul a bélrendszered.
 8. Kezeld a vizelettartási nehézséget!
  A vizelettartási zavarok bármely típusa igencsak megnehezítheti a nemi aktust. Ha ezek bármelyike csak enyhén jelentkezik nálad, lehet, hogy elég, ha elmész a mosdóba közvetlenül az együttlét előtt. Súlyosabb esetben ezek a tünetek enyhíthetőek gyógyszerekkel, vagy végső megoldásként akár katéterezéssel.
 9. Kezeld a neuropátiás fájdalmat!
  SM-ben igen gyakori tünet a dysesthesia, azaz amikor valaki az egyébként fájdalommentes ingereket fájdalmasnak éli meg. Ha bárhol a testeden fájdalmat okoz a partnered érintése, annak gyógyszeres kezelésével elkerülheted, hogy az érintések és súrlódások által kiváltott fájdalom kizökkentsen a aktus során.
 10. Kezeltesd a depressziódat!
  Az átlagpopuláció tagjaihoz képest az SM betegeknek kétszer akkora esélyük van arra, hogy életük során depresszióba zuhannak. A depresszió az általános levertségen túl együtt jár az illető érdeklődésének beszűkülésével, az aktivitás és az energiaszint lecsökkenésével egyaránt, ami természetesen kihat az intim szférára is.
 11. Készíttess egy laborvizsgálatot!
  Az alacsony tesztoszteron-szint nemcsak az SM gyorsabb progressziójával, súlyosabb rokkantsággal és komolyabb kognitív zavarokkal jár együtt, hanem a nemi vágyat, az erekciós képességet és a nemzőképességet is csorbítja.
 12. Végezz medencefenék-gyógytornát!
  Sok SM beteg idővel elveszíti a medencefenék izomzatának kontrollját, de ez újratanulható. Ugyanúgy, ahogyan a kar vagy a láb izmai fejleszthetőek, a kismedence izmai is trenírozhatóak. A nemi szervek érzéketlensége vagy fájdalma, továbbá orgazmus-zavarok esetén igen hatékony megoldást nyújthat enyhébb esetben a Kegel-gyakorlatok végzése (l. itt és itt), súlyosabb esetben az ilyen irányban specializálódott gyógytornász szakember felkeresése.
 13. Használj segédeszközöket!
  Ha akár a járáshoz, akár a tisztálkodáshoz segédeszközöket használsz, miért ne tehetnéd meg ezt a hálószobában is? Hüvelyszárazság ellen vagy a fokozott érzékenység leküzdésére egyszerű megoldás lehet a víz alapú síkosító gél használata. Az elsődleges szexuális zavarok esetében az orgazmus könnyebb eléréséhez vagy az erekció fenntartásának elősegítésére alkalmasak lehetnek a különböző vibrátorok, hiszen azok folyamatos, hosszan tartó és intenzív ingerlése képes lehet áthidalni az idegi információáramlás akadályait.
 14. Beszélj a problémáidról!
  Partnered nem feltétlenül veszi észre, ha fogytán van az energiád (l. 4. pont), vagy valami fáj neked (l. 9. pont), vagy ha te folyamatosan a vizeleted visszatartásával vagy elfoglalva (l. 8. pont). Ezeket neked kell elmondanod neki. Teljesen helyénvaló, ha beavatod őt abba, hogy mik azok, amiket szeretnél elkerülni, és mik azok, amiket szeretnél kipróbálni, mindezt annak érdekében, hogy mindkettőtök számára sikeresebben működjetek együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük