Érdemes SM betegként rendszeresen aszpirint szedni?

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


Az aszpirin reklámplakátja 1923-bólAz aszpirin világszerte az egyik leggyakrabban használt, vény nélkül is kapható gyógyszer. Amellett, hogy kisebb fájdalmak, valamint láz csillapítására és nem-szteroid gyulladáscsökkentőként is hatásos, szív- és érrendszeri betegségek megelőző kezeléseként is alkalmazzák, és egyes rákbetegségek előfordulásának gyakoriságát is csökkenti.

Mi köze az aszpirinnek a sclerosis multiplexhez?

Aspirin Protect

Egy korábbi kutatásból tudjuk, hogy az aszpirin segíthet a magas hőre érzékeny SM betegeknek a sportolásban, most azonban egy új kutatás az SM egérmodelljét (EAE) vizsgálva azt találta, hogy a gyógyszernek ezen felül is jótékony hatása lehet a betegség relapszáló-remittáló formájára és a progresszív SM-re egyaránt [1]. A kis dózisú (1-2 mg / testsúly-kilogramm naponta) aszpirin csökkentette az egerekben a betegség tüneteit, a káros T-sejtek gerincvelőbe való bejutását, valamint elősegítette a myelin újraépülését (azaz a remyelinizációt).

Hogyan hat az aszpirin az SM lefolyására?

A vizsgálat rendkívül részletesen tárgyalja az aszpirin hatásmechanizmusát, de a fő mondanivalója összefoglalható abban, hogy a gyógyszer elnyomja a fertőző organizmusok elpusztításában szerepet játszó helper T-sejtek aktivitását, valamint növeli a szupresszor T-sejtek számát (ezek akadályozzák, hogy más T-sejtek egészséges szöveteket pusztítsanak el). Ez utóbbi hatáshoz az úgynevezett IL-11 fehérje növelésén keresztül vezet az út, és a kutatók azt találták, hogy az IL-11 felelős az aszpirin kedvező hatásáért.

az IL-11 fehérjemolekula szerkezeti képeAz IL-11 már korábbi egérkutatásokból is ismert. A fehérje javítja a betegség tüneteit [2], továbbá csökkenti a myelin károsodásának mértékét, és növeli a remyelinizációt [3]. Ezeket az eredményeket gyengíti azonban, hogy van olyan kutatás, ami éppen ellenkező hatást mutatott ki, ott az IL-11 a betegség fellángolásához vezetett [4].

Érdemes SM betegként rendszeresen aszpirint szedni?

A kutatók maguk is figyelmeztetnek rá, hogy az egérkísérletek eredményei nem minden esetben alkalmazhatóak az emberekre. Egy korábbi, 2015-ös cikk [5] áttekinti az aszpirinnal kapcsolatos addigi vizsgálati eredményeket, és azok nyomán fogalmaz meg ajánlásokat.

Ez alapján az aszpirin 10 lehetséges haszna az SM betegek számára:

 1. Csökkentheti a vérrög okozta stroke kockázatát, amire az SM betegeknek az átlagnál nagyobb esélyük lehet.
 2. Csökkentheti a vénás trombózis kockázatát, amire az SM betegeknek szintén nagyobb esélyük lehet.
 3. A trombociták (a véralvadásban részt vevő vérlemezkék) aktívak SM-ben, és szerepük lehet a betegségben, az aszpirin pedig csökkenti az aktivitásuk egy jelzőszámát.
 4. A fibrin (ami a véralvadás során a sebek első tömítőanyagaként szolgál) előállításának csökkentése javítja az “SM-es egerek” állapotát, lerakódása pedig mikroglia-aktivációhoz vezethet, ami rossz hatással lehet az SM-re. Az aszpirin feloldja a fibrint, így csökkentheti annak lerakódását.
 5. A trombin (a véralvadás során a fibrin keletkezését segítő enzim) gyulladásos állapotot idézhet elő a központi idegrendszerben, továbbá kimutatták szerepét az egerek SM modelljében is. Az aszpirin csökkentheti a trombinok számát a hajszálereket érintő sérülések helyein.
 6. Az aszpirin csökkentheti a mikroglia-aktiváció által létrehozott gyulladásnövelő citokinek és reaktív oxigénfajták számát.
 7. Csökkentheti a különböző gyulladásokat, amelyek rossz hatással lehetnek az SM-re.
 8. Javíthat a remyelinizáció mértékén.
 9. Segíthet a fáradékonyságon.
 10. Segíthet depresszió esetén (de egyes kutatások szerint akár rosszabb irányba is terelheti a depresszív állapotot).

Ugyanakkor az aszpirin hosszú távú használatának van 10 potenciális kockázata is:

 1. A trombocita gátló készítmények (amilyen az aszpirin is) növelik a koponyaűri vérzés kockázatát, és mivel az SM betegeknél a vér-agy gát áteresztése erősebb lehet, elképzelhető, hogy náluk még nagyobb e vérzés kockázata.
 2. A trombociták segíthetnek a vér-agy gát sértetlenségének megőrzésében. Az aszpirin trombocita-gátló hatása folytán növelheti a vér-agy gát szivárgását, ami az SM aktivitásának növekedéséhez vezethet.
 3. Az SM betegek mitokondriális funkciói gyengébbek az egészségesekénél, és ezt az aszpirin szedése még tovább csökkentheti, ami a reaktív oxigénfajták növekedéséhez vezethet.
 4. Az aszpirin növeli az emésztőcsatornában fellépő és a koponyán kívüli vérzések kockázatát. Ez a hatás idősebb korban fokozottan jelentkezik.
 5. Antidepresszáns kezelés esetén a vérzés kockázata még jelentősebb.
 6. Egyes esetekben súlyosbíthatja a depressziós betegek pszichológiai állapotát.
 7. Ritka esetekben fülzúgás vagy halláscsökkenés léphet fel.
 8. Növeli az asztma kockázatát.
 9. Egy kutatás során az aszpirin súlyosbította az “SM-es egerek” állapotát.
 10. Régi, már elavult kiértékelést használó kutatások arra utalnak, hogy az aszpirin egyáltalán nem hatásos az SM betegek számára, jóllehet egereknél késleltetheti a betegség megjelenését.

Az áttekintés eredménye alapján a szerzők úgy gondolják, hogy bár egyes SM betegek számára – például akik betegségmódosító terápiában részesülnek, vagy keveset mozognak, és emiatt fokozottan ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának – az átlagnál hasznosabb lehet az aszpirin, a megfelelő ajánlások kialakításához azonban további kutatásokra lenne szükség. A 2015-ös cikk megírásakor természetesen még nem vehették figyelembe a 2018-as kutatási eredményeket, azonban nem valószínű, hogy ezek lényegesen változtattak volna a szerzők végkövetkeztetésén.

Konklúzió

Noha vannak arra utaló eredmények, hogy az aszpirin kedvező hatással lehet az SM betegek állapotára, sőt egyes betegek esetén ez a hatás még kifejezettebb lehet, a rendszeres aszpirin-szedés sajnos kockázatokkal is jár, és nagy létszámú, embereken végzett kutatások hiányában még nem lehet mindenkire érvényes ajánlásokat tenni.

Mi a magunk részéről jelenleg mellőzzük az aszpirin rendszeres szedését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük