Vér-agy gát

Egy szorosan összekapcsolódó sejtekből álló hálózat, ami arra szolgál, hogy megakadályozza a káros anyagok központi idegrendszerbe való bejutását, miközben más, fontos anyagokat átenged. Ennek köszönhetően a víz, a tápanyagok, a gázok és a kisméretű, zsíroldékony anyagok könnyen átjutnak az erekből az idegrendszerbe, míg a gát csaknem teljesen áthatolhatatlan a fehérjék és más nagyméretű molekulák számára.

A hagyományos hajszálerektől a központi idegrendszert ellátó hajszálerek falát három dolog különbözteti meg:
vér-agy gát sematikus ábrája

  1. az érfal belső rétegét alkotó hámsejtek közötti, szorosan záró kapcsolatok felelősek a vér-agy gátért
  2. ezen a rétegen kívül húzódik egy vékony, folytonos alaphártya
  3. az astrocyta sejtek tágulatban végződő nyúlványai egy gyűrűt képeznek az erek körül

A vér-agy gát szerkezete nem egyforma, áteresztőképessége nem egyenletes a központi idegrendszer valamennyi területén; a harmadik és negyedik agykamra körüli területek például egyáltalán nincsenek szigetelve.

Sclerosis multiplexben a vér-agy gát zavara miatt a gyulladást okozó fehérvérsejtek is bejutnak az idegrendszerbe. A relapszusokat mindig fokozott vér-agy gát áteresztés előzi meg.

Angolul: blood-brain barrier, BBB


“A vér-agy gát erekből álló vastag patchwork-takarót jelent, amely egyfajta akadályként szolgál, szabályozva az anyagok áramlását ‒, a baktériumokét, a vegyületekét és a szerekét ‒ a vérből az agyba. A kutatók fölfedezték, hogy a vér-agy gát igenis lehetővé teszi bizonyos B- és T-sejtek átjutását a diapedézisnek hívott folyamat során. Ilyenkor az immunsejtek “általános ellenőrzést” végeznek.”

(idézet Susannah Cahalan Lángoló agy c. könyvéből)

« SM szótár