Szabad gyökök

Olyan atomok vagy molekularészletek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel elektronszerzés céljából. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront, ezzel rongálva a szervezet sejtjeit. A szabad gyökök nagy részét a szervezet antioxidánsokkal képes hatástalanítani.

a szabad gyökök és az antioxidánsok kapcsolatának vicces ábrázolása

Angolul: free radicals

Bővebben:
Szabad gyökök → Wikipédia


A jó oxigén és a szabad gyök

“A »szabad gyök« nem liberális nézeteket valló vagy a rabigát lerázó matematikai művelet, hanem rendkívül reaktív, agresszív molekula, amelynek kialakulásában az oxigén fontos szerepet játszik. Az oxigénnek mint kémiai elemnek O a vegyjele. Az oxigén molekulaképletét, az O2-t bizonyára mindenki ismeri. Két egymáshoz kapcsolódó oxigénatomot jelöl, amelyek együtt képezik a boldog párt, a kétatomos O2 oxigénmolekulát. Hogy a molekula megőrizze stabilitását, a két atom karjával kölcsönösen egymásba kapaszkodik.

Ha viszont leégünk, dohányzunk, az öregedés folyamatában, sport közben, ha stressz ér bennünket, szabad oxigéngyökök képződnek, amelyeket magányosan kószáló oxigéneknek nevezhetnénk. Szabad karjukkal rámenősen csatlakozási pontokat keresnek. Ezeket sokszor sajnos a kötőszövetben vagy a génállományban találják meg, amelyre pofátlanul és agresszíven rákapcsolódnak. Másik lehetőség, hogy a környezetben lévő egyéb vegyületeket alakítanak át úgy, hogy azok tegyék tönkre környezetüket.”

(idézet Yael Adler Bőrügyek c. könyvéből)

« SM szótár