9 ok, amiért SM betegként érdemes kimenni a szabadba

erdőA természetben való időtöltésnek számos pozitív hatása van, ami nem véletlen, hiszen szervezetünket az evolúció nem a városokban, hanem az erdőkben való életre képezte ki. Egy átlag emberhez képest a sclerosis multiplex betegek számára a természet kedvező hatásai még kifejezettebbek lehetnek, mivel több általa befolyásolt tényezőnek is fontos szerepe van a páciensek állapotromlásában.

Összegyűjtöttünk 9 érvet amellett, hogy miért érdemes rendszeresen túrázni, a természetben sportolni vagy csak több időt tölteni a szabadban, városon kívüli környezetben.

1. Csökkenti a stresszt

A stressz növeli a relapszusok megjelenésének esélyét [1] , és csökkenti az agyban a tünetek mérséklődéséhez szükséges BDNF-szintet [2]. Kutatások alapján a hosszabb idejű erdőben tartózkodás mérhető módon csökkenti a stresszt [3] [4], ezáltal hasznos lehet az SM betegeknek.

2. Segít a depresszió ellen

Az SM betegek körében az átlagosnál gyakoribb a depresszió. Ezt nem csak azért érdemes kerülni, mert nem jó érzés, hanem mert a depresszió a BDNF-szint csökkentésén keresztül a betegek egészségi állapotára is rossz hatással lehet [5]. A természetben való időtöltés olyannyira segít csökkenteni a depressziót, hogy kiegészítő terápiaként is javasolják a betegek számára [6] [7].

3. Gyulladáscsökkentő hatású

A gyulladás és az oxidatív stressz is felelős az SM betegek állapotromlásáért [8], az erdőben való tartózkodás pedig mindkettőre pozitív hatással van [9] [10].

4. Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomással élő SM páciensek nagyobb eséllyel lehetnek mozgáskorlátozottak [11], a természetben való időtöltés azonban segíthet a vérnyomás csökkentésében [12] [13].

5. Növeli a D-vitamin szintet

A megfelelő mennyiségű D-vitamin alapvető fontosságú az SM betegek számára, szinten tartása 50-70%-kal csökkentheti a relapszusok megjelenését [14]. A szervezetedben jelen lévő D-vitamint a tabletták mellett a bőrödet érő napfénnyel tudod növelni, és egyes kutatások szerint a napfény az étrendkiegészítőknél is hatékonyabb lehet az SM betegek számára [15]. A D-vitamin szintjének növeléséhez fontos, hogy minél nagyobb testfelületet érjen a nap, ugyanakkor természetesen kerülni kell a leégést.

6. Mozgásra késztet

Míg a rendszeres intenzív testmozgás különösen jó hatással lehet az SM páciensekre [16] [17] [18], a séta maga is csökkenti a betegség egyes tüneteit [19]. A testmozgás segíthet az elhízás csökkentésében és a rossz vérzsír-profil helyreállításában is, melyek szintén súlyosbíthatják a betegek állapotát [20].

7. Csökkenti a szmognak való kitettséget

A szmog más betegségek mellett a relapszusok kockázatát is növeli [21]. A rendszeres túrázás csökkentheti a betegek szmognak való kitettségét.

8. Javítja az agyi funkciókat

A természetben való időtöltés jó hatással van a memóriára [22], a figyelem működésére [23], valamint a problémamegoldási képességre [24], ami hasznos lehet azoknak, akiknél az SM érintette ezeket a funkciókat. Elképzelhető, hogy a természet más, még nem vizsgált kognitív funkciókban is javulást eredményez.

9. Segíthet a fáradékonyság ellen

Sok SM beteg szenved fáradékonyságtól. Bár kifejezetten az SM pácienseket e téren nem vizsgálták, kutatások szerint a természetben való időtöltés csökkenti a fáradékonyságot [25], és a szabadban végzett sport is kevésbé fárasztó a beltéri testedzéshez képest [26]. Ennek a hatásnak az SM betegek is hasznát vehetik.

Mennyi idő után hat a szabad levegő?

erdőrészlet fa keretbenBár a természet egyes áldásos hatásai már rövid távon is jelentkeznek, egy-egy sétától nem érdemes nagy változásokat várni. A pozitív változásokhoz minél több, rendszeres természetben való időtöltés szükséges. Azoknak pedig, akik ezt valamilyen okból nem tudják megtenni, a természetfotókat ajánljuk: több fent idézett kutatás is említette, hogy bár kisebb mértékben ugyan, de ezek is pozitív hatással voltak a kísérleti személyekre.

One thought on “9 ok, amiért SM betegként érdemes kimenni a szabadba”

  1. Nagyon tetszik a cikk. Magam is hasonló jó eredményeket tapasztalok, amióta van egy kiskutyám, és télen-nyáron szinte minden nap (kb. 1 órát) együtt sétálunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük