A sclerosis multiplex 12 leggyakoribb tünete

olvasási idő: 7-8 perc
nehézségi szint: könnyű


A sclerosis multiplex a központi idegrendszer betegsége. Attól függően, hogy az idegrendszerben hol lép fel a probléma, a tünetek szinte bárhol megjelenhetnek, a fejbúbtól a lábujjakig. Az SM megjelenése olyan sokféle lehet, hogy aligha akad két olyan ember, akik a tünetek azonos kombinációjával küzdenek. Ezért is hívják a betegséget “ezerarcú kórnak”. Az alábbi felsorolás a 12 leggyakrabban előforduló tünetet mutatja be röviden.

1. Fáradékonyság (fatigue)

Egy SM beteg könnyen belefáradhat egyszerűen abba is, hogy tünetei miatt rosszul alszik (pl. gyakori vizelési inger miatt) vagy a mindennapi tevékenységek számára nehezebben kivitelezhetőek (pl. mozgáskorlátozottság miatt). Az SM-re specifikusan jellemző fáradékonyságnak azonban több megkülönböztető jegye is van:

 • rendszeresen, napról napra megjelenik
 • reggel is felbukkanhat, akár rögtön egy pihentető alvás után
 • hirtelen jelenik meg
 • egy napon belül az idő előrehaladtával egyre fokozódik
 • a meleg és párás környezet fokozza a fáradtságot
 • ez a fajta fáradtságérzet erősebb és bénítóbb, mint a hagyományos értelemben vett − azaz a külső hatásoktól függő − fáradtságérzet
 • előfordulása nem függ az illető mozgáskorlátozottságának illetve depressziójának mértékétől

A kóros fáradékonyság az SM betegek 85-90%-át érinti.
Bővebben a tünetről itt olvashatsz: Fatigue

2. Zsibbadás, bizsergés (paraesthesia)

A végtagokon, az arcon vagy a test más felületén megjelenő zsibbadás vagy bizsergés az SM egyik leggyakoribb tünete, sőt gyakran ez az első panasz, amivel a páciens orvoshoz fordul az SM diagnózisa előtt. A téves érzetek jellemzően csak egy körülírt, kisebb területen jelentkeznek, de kiterjedhetnek a bőr teljes felületére is. A tünet lehet enyhe vagy akár olyan erős is, hogy az már akadályozza az érintett terület használatát, például súlyosan zsibbadt kézzel nehézkessé válhat az írás és a tárgyak biztonságos megtartása, egy súlyosan zsibbadt láb pedig akár járási nehézségekhez is vezethet.
Bővebben a tünetről itt olvashatsz: Paraesthesia

3. Izommerevség (spaszticitás)

Az izommerevség állandósult, kóros izomösszehúzódás. Enyhe izommerevség esetén a páciens csak némi feszességet érez az izmaiban, de súlyosabb esetben a tünet fájdalmas izomgörcsöket is okozhat. Az izom megfeszülését a szűkre szabott ruhaneműk viselete is kiválthatja. Az izommerevséget fokozzák a hirtelen tett mozdulatok vagy helyzetváltoztatások, a környezet szélsőséges hőmérséklete, a magas páratartalom és a fertőzések.

Az izommerevség az SM egyik leggyakoribb tünete, a betegek kb. 80%-át érinti, leggyakrabban az alsó végtagokon, ezzel nehezítve a járás képességét. Képeket és videót a tünetről itt találsz: Spaszticitás

4. Izomgyengeség

Az izomgyengeségnek két oka lehetséges:

 1. használat hiányából adódó gyengeség akkor következik be, ha a beteg aktivitásszintje nagy mértékben lecsökken amiatt, hogy egyéb tünetei (pl. fáradékonyság, egyensúlyzavar, fájdalom) akadályozzák őt a mozgásban. Ebben az esetben azok az izomcsoportok is legyengülnek, amelyeket nem érint közvetlenül az SM miatti idegi pusztulás. Ennek az általános elgyengülésnek nagyon hatékony ellenszere az egyre nehezebb súlyzókkal végzett izomfejlesztés.
 2. Amennyiben az idegi pusztulás következtében akadozik a kommunikáció az idegrendszer és az izmok között, az izmok nem kapnak elegendő impulzust a mozgás tökéletes kivitelezéséhez. Ennek a sérülésnek a leggyakoribb megnyilvánulása az érintett izom kapacitásának csökkenése. Mivel itt a kiváltó ok az ingerületvezetés károsodása, az érintett izom súlyzós edzése semmit nem javít a helyzeten, sőt, csak tovább fokozhatja a gyengeség és fáradtság érzetét.

Az izomgyengeség végtagok szerinti megkülönböztetéséről itt olvashatsz: Paresis

5. Látászavarok

Az SM egyik leggyakoribb kezdő tünetei a különböző látászavarok. Szerencsére ezek a problémák általában kedvező felépüléssel kecsegtetnek, és szinte soha nem eredményeznek végleges vakságot.

A három legjellemzőbb látászavar a következő:

 1. Látóideggyulladás: a látás átmeneti elvesztése vagy homályos látás, amit a szem mozgatása közben érzett fájdalom kísér. A tünetről bővebben itt olvashatsz: Látóideggyulladás
 2. Kettős látás: ha valamelyik szem mozgatásáért felelős izmok elgyengülnek, a két szem képe eltér egymástól. A tünetről bővebben itt olvashatsz: Diplopia
 3. Nystagmus: ide-oda rezgő, akaratlan szemmozgás, ami homályos látáshoz vezet. A tünetről bővebben itt olvashatsz: Nystagmus

6. Egyensúlyzavar és szédülés

Az SM betegek körében gyakoribb az egyensúlyzavar, mint a szédülés, noha a kettő egy tőről fakad. Az egyensúly megteremtéséhez és fenntartásához elengedhetetlen a látásból és egyéb érzékszervekből érkező ingerek megfelelő koordinációja, hogy a test térbeli helyzetéről pontos képünk legyen. Ha az idegi sérülések következtében ezeknek az információknak a feldolgozása nem megfelelő, az egyensúlyvesztéshez vezet, illetve a beteg úgy érezheti, mintha forogna körülötte a világ.

Bővebben a tünetről itt olvashatsz:
Egyensúlyzavar sclerosis multiplexben

7. Vizeletürítési zavarok

Vizeletürítési zavarok akkor jelentkeznek, ha egy lézió késlelteti vagy teljesen blokkolja azoknak az idegi jeleknek a továbbítását, amelyek a húgyhólyag és a húgycső záróizmainak működését szabályozzák. Egy “túlbuzgó” húgyhólyag nem képes megtartani a normális vizeletmennyiséget, és gyakori vizelési ingert idéz elő, míg egy “ellustult” húgyhólyag nem ürül ki megfelelően. Ezek a problémák a következő tünetekhez vezethetnek:

 • gyakori és/vagy sürgető vizelési inger
 • gyakori éjszakai vizelés (nocturia)
 • vizelettartási képtelenség, vizeletcsepegés (inkontinencia)
 • vizelés elindításának nehézsége
 • a vizelet teljes kiürítésére való képtelenség (vizeletelakadás)

8. Székelési zavarok

A székelés egészséges mennyisége napi háromtól heti háromig terjed. Az ettől rendszeresen eltérő székletmennyiség kórosnak számít.

A normális emésztés úgy fest, hogy a bélben lévő széklet a bélfalra tett nyomása által értesíti az agyat arról, hogy a széklet továbbítására van szükség. Az agy ezután idegi jeleket küld a belek mozgatását végző izmokba, hogy juttassák tovább a bél tartalmát.

Ha az idegrendszer és az emésztőrendszer közötti idegi kapcsolat károsodik, a bélmozgásokat kiadó parancsok elhalkulhatnak vagy akár teljesen elveszhetnek. Ilyenkor a széklet sokkal lassabban halad előre az útján. A heti háromnál ritkább székelés a székrekedés. Székrekedés közvetetten is gyakran előfordul az SM betegek körében a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a depresszió, a legyengült hasizomzat vagy a medence izmainak merevsége következtében.

A székelési zavarok másik véglete, a széklet inkontinencia sokkal ritkább jelenség az SM betegeknél. Ha viszont előfordul, azt legtöbb esetben az ürítés feletti kontrollvesztés okozza. A végbél területének csökkent érzékelése folytán a végbél túltelítődhet. Ha ezt a végbélzáró izmok akaratlan elernyedése követi, az a széklet önkéntelen távozásához vezet.

9. Szexuális zavarok

A szexuális késztetés a központi idegrendszerből indul azáltal, hogy az agy idegi impulzusokat küld a nemi szervek felé. Ha ezek az idegi pályák sérülnek, a nemi vágy illetve az orgazmusra való képesség lecsökken vagy akár teljesen eltűnik. Szexuális problémákhoz vezethetnek azonban olyan egyéb SM tünetek is, mint a fáradékonyság, az izommerevség valamint pszichológiai tényezők (pl. önbizalom elvesztése, hangulatzavarok stb.). Az SM-ben fellépő szexuális zavarok nem vezetnek szervi terméketlenséghez, de jelenlétük akadályozhatja a nemzőképességet.

A szexuális problémák nőknél és férfiaknál különbözőképpen megjelenhetnek.

Női szexuális zavarok:

 • nemi vágy csökkenése
 • hüvelyszárazság
 • a hüvely ill. a csikló területének csökkent érzékelése
 • a hüvely ill. a csikló fájdalomhoz vezető túlérzékenysége
 • orgazmusra való képtelenség

Férfi szexuális zavarok:

 • nemi vágy csökkenése
 • erekció beindításának ill. fenntartásának nehézsége
 • a pénisz csökkent érzékelése
 • orgazmusra ill. magömlésre való képtelenség

10. Fájdalom

Az SM betegek fájdalmai legtöbbször másodlagosak, azaz olyan tünetek miatt jelentkeznek, mint az izommerevség vagy az érzészavarok. Amennyiben egy ilyen tünet túl intenzíven van jelen, az a fájdalomig is fokozódhat. Ilyen például az erős izommerevség miatti görcs vagy ízületi fájdalom, illetve az “SM ölelés” (MS hug) néven ismert szorító érzés a törzsön.

Ha a fájdalmat közvetlenül egy idegi károsodás okozza, azt neuropátiás fájdalomnak hívják. Erről az elsődleges fájdalomról bővebben itt olvashatsz: Neuropátiás fájdalom

11. Kognitív zavarok

Az SM páciensek több mint fele tapasztal magán valamilyen kognitív változást a betegsége során. Ezek elvileg bármikor felbukkanhatnak, de jellemzőbbek a kór későbbi szakaszában illetve az SM progresszív formáiban. Előfordulásuk teljesen független az SM fizikai tüneteitől: egy testi korlátozás nélküli embernek is lehet jelentős kognitív károsodása, illetve egy fizikailag súlyosan fogyatékos személy is lehet teljesen érintetlen kognitívan.

A leggyakrabban érintett funkciók a következők:

 • információfeldolgozás: az érzékszervek által gyűjtött információk kezelése és összehangolása
 • rövid távú memória: új információk megszerzése, megtartása és visszakeresése
 • koncentráció és figyelem (főleg a megosztott figyelem, azaz a multitasking)
 • végrehajtó funkciók: tervezés és problémamegoldás
 • térérzékelés: a tárgyak térbeli elhelyezkedésének feldolgozása
 • folyékony beszéd: a szavak azonnali előhívása

Ezzel szemben az alábbi funkciók szinte sosem károsodnak:

 • általános intellektus: szerzett tárgyi tudás
 • hosszú távú memória: a régi emlékek felidézése
 • társalgási készség
 • olvasás utáni megértés

A kognitív zavarok általában lassan fejlődnek ki, és sajnos nem jellemző rájuk, hogy az idő előrehaladtával érdemben javulnak.

12. Érzelmi változások

Az egészséges emberekhez hasonlóan az SM betegek is hajlamosak elbagatellizálni az érzelmi életükben tapasztalt változásokat, pedig ezek ugyanolyan odafigyelést és kezelést igényelnek, mint a testileg látványos tünetek.

Az SM páciensek három irányból is veszélyeztetettek az érzelmi panaszokra:

 1. a betegség felismerésére és a diagnózisra adott reakcióként
 2. demyelinizáció, azaz idegi károsodás eredményeként
 3. az SM kezelésének (pl. szteroidkúra) mellékhatásaként

A leggyakoribb érzelmi tünetek a következők:


Az itt felsorolt tünetek mellett még számos kevésbé gyakori panasz is felléphet sclerosis multiplexben, például viszketés, beszédproblémák, nyelési zavarok, légzési nehézség, remegés, epilepsziás rohamok stb. Ezeket a ritkábban előforduló tüneteket hamarosan, egy következő cikkben mutatjuk be.

110 thoughts on “A sclerosis multiplex 12 leggyakoribb tünete”

 1. 17 éves vagyok Több mint egy hete szörnyen fáj a térdem tegnap este lefeküdtem és ki akartam menni innivalóért amikor fel akartam álni összecsuklottam nem bírtam felálni nem éreztem az egész jobb lábam mintha nem is lett volna lábam nem reagált semmire a lábam csipkedésre se,semmi másra Később elmúlt de még mindig zsibbad és fáj köze lehet ehez??

  1. Az SM-nek nagyon sok különböző megnyilvánulási formája lehet, de az általad írottak nem tipikus SM tünetek, ezért valószínű, hogy más okozza. Mindenképpen érdemes neurológust felkeresni a problémával.

 2. Mi tevő legyek?
  3 évvel ezelőtt immunológiai vizsgálatra küldtek, fel év után a leleten az állt hogy SM és lupus pozitívitás van a véremben. A doktor annyit mondott hogy ha az arcomon jön ki valami kiütés menjek vissza, a betegségről neten olvassak utána valamint ajánlott évente megismételni az immun vizsgálatot.
  A helyzet azóta az hogy másik városban élek, az itteni házi orvosom azt mondta nem tud engem sehova se be utalni hogy utána járhassak beteg vagyok e.
  Menjek magán orvoshoz? És mindenféle komolyabb lelet hiányában foglalkozni fognak e velem?
  Folyamatosan olvasok erről a betegségről és sok minden passzol.
  ( 23 éves lány)

  1. Nem tudom, hogy pontosan milyen immunológiai vizsgálaton voltál, az SM azonban jelenleg nem mutatható ki vérvizsgálattal (jóllehet vannak ilyen irányú kutatások, a klinikai gyakorlatban még nem használják őket). Előfordulhat, hogy félreértettél valamit, vagy ha a vizsgálat nem hivatalos szakorvosnál készült, az is lehet, hogy valamilyen áltudományos eljáráson vettél részt, és a diagnózis semmit sem ér.

   Ha az SM gyanúja mégsem csak egy vérvizsgálat alapján merült fel, akkor a háziorvosodtól kérhetsz beutalót neurológiára, arra hivatkozva, hogy az SM változását követni kell.

   Magánorvoshoz bármikor elmehetsz és kivizsgálnak, az SM vizsgálatához azonban MRI felvétel szükséges, ami nagyságrendileg 60-80 000 Ft körüli összeget jelent.

  2. Szia Brigitta!
   Szerintem mindenképp menj orvoshoz, ha magánúton, akkor magánúton. Amiért tudsz akár is egy kicsit tenni, azt tedd meg – a saját lelked megnyugvása miatt. Azt garantálom neked, hogy ha elmondod a panaszod egy magánorvosnak, biztosan foglalkozni fog Veled, nem tehetsz arról, hogy az előző vizsgálatokból nem származott leleted. Ha egy dolgot javasolhatok: ne olvass interneten! Én magam is ebbe a hibába estem, nekem csak egyetlen tünetem passzol, de az MR gócokat mutat ki, június 6-án derül ki, hogy mi a gondom. Az interneten sok fals információt találsz, ne alapozz arra, mert csak megijedsz. Keresd fel Facebook-on az SM csoportot, nagyon segítőkészek a tagok.

 3. 40 éves no vagyok,26 évig sportoltam.Olyan tüneteim vannak amire kerestem a választ,azt hiszem hogy megtaláltam.
  Alvászavaraim vannak,fáradékonyság ,remeg és elzsibbad a keze,sőt van olyan hogy az egész testem is remeg.A lábam nagyon sokszor görcsösen megfeszül,nincs hosszú tavú memóriám,beszed nehezen megy vagy alig,és eddig 2x-er ereztem azt mintha valaki folyamatosan szorítva ölelne.Most hogy ezeket a tüneteket tapasztalom magamon elkezdtem olvasgatni a betegségekről.
  Lehetséges hogy SM betegségem van?

  1. Ezek a tünetek az SM-re is jellemzőek lehetnek, a pontos diagnózis felállításához azonban mindenképpen neurológiai vizsgálatra van szükség. Egy MRI vizsgálat után már biztosan többet tudnának mondani, ezért javaslom szakorvos mielőbbi felkeresését.

  2. Próbáld ki a vegetáriánus étrendet .
   Lehet hogy segít ?!nekem segített .
   Semmi hús evés ??!!

  3. Hello mindenkinek! Keszulok a orvoshoz, de eloszor is szeretnem, ha valaki tudna segiteni. Ha leulok es felallok, a jobb labamban mindig nagy zsibbadas és fajdalom indul el, ami olyan 3 percig, de valamikor 5 vagy 6 percig is eltart, amig helyrejon. Koszonom elore is!

 4. Szia!
  Az alábbi kérdésem lenne. Idén májustól a rendszeres edzéstől elkezdett fájni mindkét könyököm belső része (golf könyök), illetve a jobb csuklóm. Kis idő elteltével arra ébredtem, hogy a jobb vállamban fájdalmat érzek, alig bírtam mozdítani, kaptam rá izomlazítót, fájdalomcsillapítót. Egy időben annyira fájt a vállam, hogy azon az oldalon feküdni sem bírtam. Egyik napon elkezdett zsibbadni a jobb karom; mivel a gyógyszerek hatástalannak bizonyultak, elmentem egy helyi elismert masszőrhöz, aki átmasszírozott és azóta tudom mozgatni a vállam, de zsibbadás nem múlt el. Felkerestem egy másik, ismerős által ajánlott masszőrt, akinek segítségével a zsibbadás már csak időként jön elő és az is a hüvelyk- és a mutató ujjamban. A háziorvosom szerint gerincről jön a zsibbadás, bár megemlítette, hogy akár SM tünet is lehet, amitől eléggé ideges, nyugtalan lettem. A vállam még időként beszúr és fáj. Lehet ennek hátterében SM? A nyaki röntgen negatív, a vérképem hibátlan. Válaszod előre is köszönöm!

  1. Kedves Tamás!

   Mivel az SM tünetei rendkívül szerteágazóak lehetnek, akár az általad tapasztaltak mögött is állhat ez a betegség. Ugyanakkor az SM általában nem fájdalommal kezdődik, és valószínűtlen, hogy a masszőr segíteni tudna az SM okozta fájdalmon. A zsibbadás már jellemzőbb az SM-re. Mivel az SM jelenleg sem röntgennel, sem vérteszttel nem mutatható ki (ez utóbbi még kísérleti fázisban van), ezért ezen eredmények irrelevánsak a kérdés szempontjából. Ha SM-re gyanakszol (vagy akár enélkül is, már csak a zsibbadás miatt is), érdemes lenne egy beutalót kérned egy neurológushoz, aki MRI vizsgálat útján bizonyosodhatna meg arról, hogy SM állhat-e a panaszaid hátterében.

  2. Kiderült valami? Ugyanezekkel küzdök egy hónapja 🙁 előre is nagyon köszi a választ

 5. Én sajnos elég sok tünetet tapasztalok magamon szédülés, zsibbadás,izom fájdalom,vizelet tartási probléma,széklet tartás néha, inkább állandó hasmenést mondanék,maga szerint érdemes lenne kivizsgáltatni magam? Válaszát előre is köszönöm!

  1. A felsorolt problémák, amennyiben folyamatosak, nem pedig csak néha-néha jelentkeznek, lehetnek akár az SM tünetei is, de más dolgok is állhatnak mögötte. Mindenképpen érdemes a problémával egy orvost felkeresni, aki aztán segíthet abban, hogy merre vizsgálódjanak tovább.

 6. Nekem a felsorolt tünetek közül a szédülés okoz problémát. A többit nem tapasztaltam magamon. Tavasszal jött elő a szédülés, nem mertem bringázni. De utána a nyarat végig bringáztam. Most egy hete megint előjött. Voltam fül orr gégészeten, elküldtek időpontot kérni a szemészet, neurológia, egyensúly és audió vizsgálatra. Van mikor a mozgólépcsőre sem merek rálépni. Ha fal van mellettem nincs probléma, de ha sok ember vesz körül, émelygek. Bevásárlóközpontban nem érzem magam jól. Az SM, hát, megijjeszt. József 57 éves vagyok.

 7. Diagnosztizált SM beteg vagyok, jellemző e a nagyon fájdalmas háti és deréki izom GÖRCSÖK?

  1. Izomgörcsök szoktak jelentkezni SM-ben, és a test bármelyik részén megjelenhetnek. Létezik olyan szer, ami segít enyhíteni a tüneteket, érdemes érdeklődni a neurológusodnál.

 8. A felsorolt tünetek közül majdnem mind fenn áll, egy-két kivétellel. Rendszeresen járok a háziorvoshoz, reumatológiára, neurológushoz. Sehol, egyik orvos sem mondta még, hogy lehet, hogy sm beteg vagyok. Én hogy vessem fel bármelyik orvosnak, hogy vizsgáljanak ki sm gyanúval?
  Köszönöm, ha válaszolnak!

  1. A neurológusától lenne legpraktikusabb egy MRI vizsgálatot kérnie SM irányában. Felvetheti a témát akár úgy is, hogy olvasott erről a betegségről, vagy találkozott egy SM beteggel, és önmagára ismert benne. Amennyiben a neurológus nem együttműködő, érdemes lehet egy másik szakorvost felkeresnie, vagy ha teheti, akár privát úton MRI vizsgálatra mennie.

 9. 2 évvel ezelőtt sm betegségre jellemző tüneteim voltak. MRI vizsgálatra küldtek, ott rairtak a leletemre, hogy sm beteg. A neurológus szintén azt mondta, ez bizony az. Elvittem a leletemet más orvoshoz, azt mondta, ez nem az, legyek benne biztos. Egy harmadik orvos szerint az volna a legjobb, ha agyviz mintát vennének. Ettol megijedtem, és nem mentem el a vizsgálatra. Közben jobban is lettem. De néhány tünetem maradt, pl a nagyfokú fáradtság, de a zsibbadás elmúlt, és a borzalmas izomgorcs a hátamban is. Azóta eltelt másfél év. Most olyan tünetem van, hogy az arcom bal fele begorcsol, de egyik pillanatról a másikra, borzalmas fájdalommal, és a fájdalomcsillapítók is alig segítenek. On szerint ez lehet sm tünet? Köszönöm, ha válaszol.

  1. Igen, ez akár SM tünet is lehet. Egy újabb MRI vizsgálat segíthet ezt megerősíteni.

 10. Három évvel ezelőtt súlyos stroke-om volt melyből mára jól felépültem, de érzem nem lettem a régi. Akkori MRI vizsgálatom nem jelzett sm-et, de a fentebb felsorolt tünetek szinte mindegyikét tapasztalom magamon. Teljes jobb testfelet érintő érzésvesztés, hideget meleget fájdalmat egyáltalán nem érzek. A bénult bal oldalamon a felsőtestem (karom, mellkasom, vállam) időnként zsibbad, befeszül, kettős látás, fáradékonyság, rövidtávú memória zavar, megváltozott vizelés és széklet, nulla libidó….érzelmi hullámvasút.
  Eddig ezeket a tüneteket a stroke utóhatásának tudtam be, várnám, hogy elmúljanak, vagy jobbra forduljanak, de állapotom nem változik. Most a cikket olvasva mondhatni megijedtem, ugye ne halogassam neurológus mielőbbi felkeresését? Ugye ez már több a stroke utóhatásánál?

  1. A stroke-kal kapcsolatban nincsen tapasztalatunk, de ha a tünetek a stroke után azonnal jelentkeztek, és azóta változatlanok, akkor számunkra valószínűbbnek tűnik, hogy az lehet a mögöttes ok. Nekünk, a blog szerzőinek azonban nincs orvosi végzettségünk, és csak az SM-be ástuk bele magunkat, ezért e tekintetben nem érdemes a mi véleményünkre alapozni. Kétség esetén mindenképpen érdemes felkeresni egy neurológust.

 11. Tisztelt Doktornő vagy Doktor Úr!

  Nagyon megcsúszva, 14 év után tudtam meg, hogy az alkalmanként jelentkező tünetek az SM tünetei (MR-vizsgálat). Tavaly olyan mértékben szédültem, hogy klinika lett a vége. Akkor minden magyarázatot nyert. Addig is voltam orvosnál – ideggyógyász professzornál is – a különböző tünetek alkalmával. Igen, volt arra is példa, hogy kisgyerekes anyaként (nem volt segítségem, aki a gyerekre vigyázzon) nem tudtam menni, megvártam, míg elmúlik.
  Most is van minimális egyensúlyzavarom, de a háztartást, a fordítási munkámat ellátom. Engem az érdekelne, hogy milyen módon tudom a helyzetet javítani, hogyan lesz jobb? Erre a kérdésre senki nem mond semmit, még jó, ha 2 percnél több időt kapok a rendelésen. Mit tegyek, tehetek, hogy jobb legyen? A két gyerekem még mindig iskolás korú, talpon kell maradnom, miattuk is. Milgammát és D-vitamint, cinket, méhpempőt szedek, akupunktúra kezelésekre járok. Minden információm az internetről származik, senki nem mond semmit, ami előre mutat.
  Kérem, segítsen!

  1. Mindkét orvosom javaslata az volt, hogy “jelentkezzen, ha sub van”. Ezt egy orvosi egyetem oktatójától elég felelőtlennek tartom, vagy csak arra szolgál, hogy a hallgatóknak be lehessen mutatni egy esetet. Mindenesetre köszönöm a választ, marad az akupunktúra és az internet. De ez nem túlságosan veszélyes így? Öngyógyítás?

 12. intratechális ign szintézis jelek vannak,vér agygát érint…ez mitt takar..köszönöm v

  1. Az oldalt nem orvosok szerkesztik, és az SM ezen részéhez sajnos nem értünk. Egy keresés alapján úgy tűnik, hogy az intrathecalis IgG-szintézis bizonyítása az SM diagnózisához szükséges, és a vér-agy gát megfelelő működésével, illetve immunfolyamatokkal áll kapcsolatban. Mindezek alapján a lelet annyiban lehet releváns, hogy az SM diagnózisával összhangban van, azonban én is csak találgatni tudok. Érdemes lenne az orvosodat megkérdezni a kérdésben.

 13. 26 eves vagyok es a kovetkezo lenne a problemam. Mar vagy 6eve szivritmus zavaraim vannak,szornyen faradok-ami azt jelenti h ulo helyzetbol felallok es konkretan a szivem majd kiesik a helyerol.Szedul es bizonytalansag erzesem van+ujabban alvas zavar. Allandoan almos es faradt vagyok. Az allando remegesrol mar nem is beszelve. Mar mindenfele orvosnal voltam csomo labor vizsgalat de semmi. Minden jo. A kardiologian azt mondtak,hogy a szivemnek semmi baja,idegalapon van a ritmus zavar. Neurologian is voltam csinaltak IRM-t nem talaltak semmit ott se. Nem tudjak mitol van az allando remeges. Azt meg hozza tennem,hogy levan meszesedve a gerincem,de allitolag attol se kene ennyi bajom legyen. Panikbetegsegem is van. A velemenyere lennek kivancsi,hogy a tunetegyuttesnek van e valami koze az SM betegseghez vagy csak tenyleg psziches alapu ez az egesz? Valaszat elore is koszonom.

  1. Az SM “ezerarcú kór”, így nagyon sok tünetre rá lehet húzni. Bár a szívritmuszavar jellemzően nem SM tünet, a szédülést, fáradtságot és remegést akár SM is okozhatja, de természetesen sok minden más is. Ezt az oldalt nem orvosok szerkesztik, így sajnos nem sokat tudok segíteni a kérdésben, erről csak egy neurológus tudna többet mondani.

 14. kb. 2 eve kezdodtek a tuneteim, 2-3 hetente beszedultem. Azota az osszes sm-re jellemzo tunetet produkalom. A szedules elviselhetetlenne valt. Jovo heten megyek neurologushoz. 1 hete semmit nem alszok. Teljesen ketsegbe vagyok esve. Raadasul van egy masik autoimmun betegsegem colitis ulcerosam is. Ugyerzem osszeomlik az elet, ha sm-em is lesz.

  1. hello gabi, hogy sikerült a kivizsgalas, mit allapitottak meg? Talan en is hasonlo cipoben jarok…

 15. 28 éves vagyok, és két éve a jobb lapockámnál és a vállamban is folyamatos fájdalom van. Hol enyhébb, hol erősebb. Néha nehezemre esik mozgatni a kézfejemet és érzem, hogy merev az egész karom is. Mikor dolgozok akkor lehet csak azért mert nem figyelek rá elvagyok, de ha mondjuk szabadnapomon itthon vagyok akkor rosszabb. Jobb oldali fejfájás is sokszor jelentkezik, ami olyan, mintha elvágnák a fél oldalam ( ilyenkor a szemem, arcom mindenem nehéz és fáj) néha nyelési nehézségem is van. Van még pár tünet ami így egybevéve kezd kicsit aggasztani,(reggel szédülve kelek ki az ágyból szokott zsibbadni a kezem) 4 éve voltam mri-n a gyakori fejfájások miatt és találtak kisebb gócokat, de a doki a felvételt meg se nézte amit kaptam, csak a leletet amit az mrt értékelő orvos leír. Akkor azt mondta a sok fejfájás miatt ott sérültek az idegek, és ez attól van, kaptam migrénre gyógyszert. És elköszöntünk. Lehet érdemes lenne kivizsgáltatni magam? A váll és lapocka fájdalmamal szakrendelésen jártam de ott sem letten okosabb egy inekció kúrán kívül, ami izomlazító volt. Kicsit hosszú lett de a választ előre is köszönöm!

  1. A kizárólag reggel jelentkező kézzsibbadás, szédülés, illetve más rendszeresen elmúló majd ismét jelentkező problémák nem jellemzőek az SM-re (hacsaknem a hőmérsékletváltozás miatt jelennek meg újra és újra), ugyanakkor minden ehhez hasonló rendszeres problémával érdemes orvost felkeresni kivizsgálás céljából. 4 év ilyen szempontból elég hosszú idő, egy újabb MRI segíthet tisztázni, szaporodtak-e, növekedtek-e a gócaid, illetve van-e bármi más elváltozás azóta az agyadban/gerincvelődben.

 16. 29 éves vagyok, es félek nagyon , hogy SM es vagyok. Két hete az arcom a szemem alatti kornyeken az orrom melletti részen remegett egy hétig. Aztàn elkezdett az arcom viszketni. És utána az egész testem. Ilyen “vándorló viszketés”. Nem folyamatos, egyik pillanatban érzem, és utána nem. Voltak régebben reggeli kèz zsibbadàsaim, de az imént olvastam, hogy a csak reggel jelentkező kézzsibbadàs nem jellemző az sm-re. Pár internetes oldal azt írja, hogy a viszketès neurotikus tünete lehet az SM-nek. Nagyon félek, hogy sm es vagyok. Probalom arra fogni, hogy ez a szressztől van. Jelenleg folyamatosan forog az agyam. Hirtelen rengeteg dolog tortent. Ön mit gondol ezekről a tünetekről? Köszönöm válaszát előre is!

  1. Én személy szerint a szem környéki remegést szintén inkább a stresszre fognám. Bár lehet SM-től is, az ilyesfajta remegés nem tipikus SM tünet, a viszketés pedig kifejezetten adott helyen, nem pedig vándorolva szokott jelentkezni. A leírtak alapján én nem gyanakodnék SM-re, de nem vagyok orvos, szakvéleményt csak egy neurológus tudna adni.

 17. Sziasztok!!!
  Nekem is megvannak az SM-re jellegzetes tünetek, bár konkrét bizonyítékom nincs rá. Van egy negatív agy-koponya MR vizsgálatom. Amiben az áll hogy kóros elváltozás nincs és a többi …… . Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne-e csináltatnom egy gerinc MR vizsgálatot is? A negatív eredmény ellenében sajnos a tünetek megmaradtak, valamelyik elmúlt vagy kevésbé zavaró , de jöttek új vendégek is.

  1. Ha nem bízol a diagnózisban, érdemes felkeresni az orvosodat és beszélni vele a gerinc MR lehetőségéről, vagy esetleg másik orvossal próbálkozni.

  2. Bazsa90!
   Ugyanebben a helyzetben vagyok én is. Légy szíves írd meg hogyan haladtál tovább!

 18. Üdvözlöm!
  Kb. 6 hete állandó izomfájdalom, izomgyengeség, izomgörcsök jelentkeznek. Eszméletlen fáradt vagyok, bármennyit alszom is. Van, hogy kiesnek dolgok a kezemből, pl.: evőeszköz, telefon. A mindennapi dolgok elvégzése nehezemre esik. Székrekedés, gyakori vizelési panaszok. Ujjak zsibbadása, koncentrációs problémák jelentkeznek.
  Csináltattam egy labor, minden jónak tűnik kivéve a fehérvérsejt szám a mi 11,6 G/L.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  1. Sajnos ez alapján nem tudunk semmit mondani azon kívül, hogy további orvosi kivizsgálásokra lenne érdemes elmenni (ha SM miatt aggódsz, akkor neurológushoz, háziorvosi beutalóval).

   1. Köszönöm szépen a választ.
    Neurológuson kívül milyen orvost lenne esetleg még célszerű felkeresni? Hogy ne futkossak felesleges köröket.

    1. Mi nem vagyunk orvosok, csak az SM-mel kapcsolatban vannak önképzés útján szerzett ismereteink, ezért erre sajnos nem tudunk válaszolni. A háziorvos fog dönteni a beutalókról, vele érdemes egyeztetni.

 19. Üdv! Attila vagyok, 37 éves, 3éve kezdődött nálam a hátfájás a derekamon, azután elmúlt, a múlt évben (2018 júliusban visszajött erősebben), majd megint elmúlt egy hét után fájdalomcsillapítók hatására. 2018 December 15-én dolgozni akartam indulni,de reggel nem tudtam felkelni a az ágyból a fájdalomtól, kihívtam a mentőket(Izlandon élek), bevittek a központi kórházba, és megröngeneztek, adtak egy injeckiót( nem tudo mit), attól elmúlt ha jól emlékszem tramadolt. 1 hét múlva visszajött a derékfájás, de még szédültem és el is ájultam, meg zsibbadtak a kezeim, visszamentem a Reykjaviki központi kórházba, ott közölték hogy csak izületi fajdalom, mert a vérvizsgálat és a vizelet, valamint a röntgen nem mutat semmit, menjek haza és sportoljak. Hazamentem, s másnap bementem a halgyárba dolgozni, reggel 10kor megszédültem, s majdnem elgázoltam a targoncával egy munkást(targoncavezető vagyok). Felmérgesítettem magam és kértem 2 hét szabadságot, elrepültem a barátomhoz Kuwaitba, s ott elmondtam a tüneteimet, azonnal elküldtek C. T. – re, ami kimutatta, hogy prosztata megnagyobbodás és Sclerozis gerinc csigolya kopás a 4. Csigolyában, de MRI vizsgálatra már nem maradt pénzem. Azóta 1 hónap telt el gogy visszajöttem Kuwaitból, de a tüneteim megmaradtak, a lábom és egyik kezem néha zsibbad, a bal kezem meg nagyon viszket, nagyon fáj a derekam, sokszor szédülök pedik a vérnyomásom és cukrom tökéletes, nem vagyok túlsúlyos és egészséges ételeket eszem. Sokszor felébredek és homályosan látok 1-2percig.A hátfájásom csak fájdalomvsillapítók melett elviselhető(Arhoxia 90mg, és Midocalm). És még valami, az elmúlt 2 hónapban nagyon sok lett a testemen a pigment, és a hátam is viszket, ha megvakarom még jobban viszket. Ezek a tünetek lehetnek az SM jelei?

  1. Az SM tünetei nagyon szerteágazóak lehetnek, így sok más betegség tünetére hasonlíthatnak. A pigmentek számának növekedése, a prosztatamegnagyobbodás és a csigolyakopás nem, de a szédülés, viszketés, fájdalom akár SM tünet is lehet. Mivel ezek más betegségekre is jellemzőek, vizsgálatok nélkül többet erről sajnos nem nagyon lehet mondani, MRI vizsgálat tudná esetlegesen megerősíteni az SM gyanúját.

 20. Az MRI minden esetben kimutatja az SM jelenlétét( ha van)? Kezdeti fázisban is?

 21. Tudom,hogy nem vagytok orvosok,de hátha tudtok válaszolni nekem!
  Ha már tünetek vannak(pl.végtagzsibbadás,bizsergés,”libabőrözés”)és az az SM miatt van,akkor azt az MRI felvételen már látni lehet??

  1. Legjobb tudomásunk szerint ennek látszódnia kell MRI-n, ugyanakkor az SM diagnózisához egyetlen MRI felvétel nem elegendő.

 22. Sziasztok!

  25 éves vagyok és az utóbbi félévben időnként pár napig (max egy hétig) homályosan látok közelre és távolra is, de csak az egyik szememmel. Mindig ugyanazt a szememet érinti és tegnap zuhanyzás közben olyan volt, mintha csillámokat látnék mindenhol. Ez talán olyan 5 mp-ig tartott, de alaposan meg is ijedtem. Ezek beleférnek a SM szemtüneteibe vagy csak túlreagálom. Vizsgálaton még nem voltam. Most jelentkezem szemészetre.
  Köszönöm a választ!

  1. A csak néhány napig tartó, majd megjavuló és később újra jelentkező homályos látás nem tipikus SM tünet, bár előfordulhat, például ha megemelkedett testhőmérséklethez kapcsolódik. Az 5 mp-ig tartó csillámok sem az SM-re jellemzőek, ugyanakkor mindkettő mögött állhat valamilyen más, kezelésre szoruló betegség, ezért érdemes felkeresni egy orvost. Elképzelhető, hogy a szemészetről a neurológiára fognak továbbküldeni.

 23. Sziasztok!
  68 éves nő vagyok. Évek óta állandó görcsökkel küszködök .Orvosaim a mell alatti görcsökre ami a hátba sugároz epe és májproblémákra Dicetelt írtak, vannak nyaki és kézgörcseim is gyakran, Néha vannak emésztési zavaraim és homályos látás, viszketés is. Lehet, hogy SM beteg vagyok. Hova fordulhatok, hogy kiderüljön mi okozza az egyre erősödő görcsöket, illetve ki küldhet el MRI-re?
  Válaszotok előre is köszönöm.

  1. Háziorvosi beutalóval neurológussal kell ez ügyben beszélni. A jelenlegi járványhelyzet miatt elképzelhető, hogy erre csak később lesz lehetőség, de érdemes telefonon érdeklődni a háziorvosnál.

 24. Másfél éve küzdök testszerte apró izomrángással, karok hát nyak fenék vádli comb mindenütt…vannak jobb és rosszabb napok, de nem múlik. Érdekes hogy csak nyugalomban csinálja,mozgáskor vagy ha aktivan dolgozom akkor nem.Voltam 3-4 neurológusnál kivizsgáltak, MR (nativ) negativ, izomvesztés nincs. Erős vagyok.A sztreszre fogják. Kardiologia, hasi uh, pajzsmirigy mind negativ.Magas a koleszterinem és nyaki sérvem is van.Hamar elzsibbadnak a karjaim, pl egy huszperces telefonhivástol zsibbadni kezd a csulkóm vagy az ujjaim. Utána mozgatásra abbamarad. A lábaim is hamar zsibbadnak ha úgy ülök, nagyon el tud zsibbadni, de mozgatásra hamar elmulik ez is.Sokat stresszelek non stop betegségek után olvasok. Néha (kéthavonta) arra ébredek hogy a szemem körül is zsibbadást érzek, ami perceken bebül elmulik. Üvegtesti homály is lett a szememben, de az éleslátásom nem zavarja,nem lett gyengébb csak idegesít. Két szemész is látott ők semmi kórosat nem írtak.Rosszul alszom, horkolok, kapkodom közben a levegőt, lehet hogy évek óta alvási apnoém és refluxom is van. Az orrom legalább tiz éve el van dugulva és orrcseppezek, ful orr gége vizsgalat alapján negativ, allergiateszt is jo.Két három hete a lábszáram is elkezdett bizseregni, de csak nyugalomban! mintha hangyák másznának a szőrszálakon, néha a hideg is kirázza.Milgammát szedek egy hete.Nagyon aggodom csak ez foglalkoztat. Lehet hogy SM em van? Vagy csinál ennyi ideig ilyeneket a stressz? Vagy mozgásszervi uton induljak?

  1. Az ilyen jellegű tünetek nem jellemzőek az SM-re, ott a zsibbadás általában fokozatosan jelenik meg, rosszabbodik, és hosszú idő alatt tűnik el (ha eltűnik), ez idő alatt pedig nincsenek olyan szünetek, amikor rövidebb ideig éppen nem jelentkezik. Nem vagyok orvos, de a stressz valóban okozhat ilyen tüneteket, érdemes annak csökkentésével is foglalkozni.

  2. Szia. Nekem is volt 8hónapig tartó zsibbadásom, hol jobb volt , hol rosszabb.Akkor MR vizsgálatom volt, biztos voltam benne, hogy Sm-em van. Aztán teljesen elmúlt. Két év után izomrángásaim vannak, testszerte nálam is, majdnem 5hónapja van. Voltam neurológusnál, aki Eng vizsgálat alapján azt mondta, hogy rendben talált mindent. Én izombetegségtől rettegek, most csináltattam egy labort…
   Egy két hete izomfeszüléseim is vannak a testemben több helyen. Állandóan szorongok. Nálad elmúltak a tünetek, vagy kiderült valami?

   1. Nekem is ugyanezek a problèmàim. 1 ève ràngatoznak a vàdlimba az izmaim de nèha a combomba is
    Nagyon ritkàn a szememnèl vagy szàmnàl, ilyesmi. Voltam èn is már neuroligusnàl, a vàdlimba szurt valamit ahol az izmokat nèztèk, kopnya meg nyaki gerinc MR, minden negativ. Vèrvètel, minden eredmêny rendben van. Stresszre, illetve magnèziumhiànyra fogtàk. Csinàltattam teljes gerinc röntgent mert egy orvos szerint a rossz testtartàstol is lehet, illetve a feszes izmoktol. A testtartasom tènyleg nem jò, emiatt fizikoteràpiara járok (lehet ez lesz a mumus)
    Viszont a magnèzium meg b vitamin potlas nem vàlt be. Már èn is megörülök teljesen hogy 1 ève kisèr mindez és senki nem tudja mi ez😢

 25. Sziasztok,
  kb. 3 héttel ezelőtt kezdődtek a panaszaim, alapvetően remélem, ortopédiai jellegűek, de nagyon sokat olvastam erről a betegségről, és eléggé meg vagyok zavarodva, tudom, hogy nem vagytok orvosok, de jóval nagyobb tapasztalattal rendelkeztek a témában.
  Hosszú idő után kezdtem el tornázni (2 ugrálós edzés, 3 rövid futás), amikor kezdtem érezni, hogy fáj az egyik bokám. Ebből hamar az lett, hogy a másik bokám is elkezdett fájni, aztán mindkét lábamban éreztem egy enyhe zsibbadást, nehéz láb érzést, a balban aztán elmúlt, a jobb lábamban maradt, ezen a ponton beszéltem a háziorvosommal, ő azt mondta, hogy a neurológiai betegségek nem csinálnak ilyet. Azóta érzek néha zsibbadást az arcomban, és a jobb karomon is, de elég ritkán, a lábam az, amit nagyjából mindig érzek, de van, hogy az is tünetmentes, van, hogy zsibbad.
  Még az előzményhez tartozik, hogy télen volt egy nagyon hosszú hörghurutom, azóta néha vannak a derekamban, hasamban izomösszehúzódások. Az is hozzátartozik, hogy elég hipochonder vagyok, és tényleg nagyon sokat olvasok a témában, de érdekel a véleményetek. Köszönöm előre is!

  1. Az SM esetén a tünetek nagyon lassan változnak, és nem szoktak az általad leírt módon hol megjelenni, hol eltűnni (kivéve egyeseknél a meleg hatására), ezért ezek a tapasztalatok szerintem nem utalnak SM-re.

 26. Szerintetek ez lehet SM? Nagyon be vagyok parázva.

  Úgy 3 hónapja elkezdtek zsibbadni az ujjaim de most már egy hó apja kB csak a jobb kezem zsibbad erőteljesebben és annyira zavaró higy így le zsibbad. A törzs szoritast éreztem pár napja nagyon durván azóta mintha ott is így zsibbadna a jobb mellem alatt és nagyon zavaró.
  Szemfajdalmam is van és látás romlás is. Az elmúlt 4 hónap alatt 2x csinaltattam új, erősebb szemüveget.
  Hol tudnak vizsgálni SM-re? A háziorvos keressem meg ezzel?

  Köszönöm ha válaszoltok!

 27. Sziasztok!

  16 éves vagyok, és nagyon nehéz szavakba foglalnom, hogy mit érzek. Pánikbeteg vagyok, és nagyon erős stresszben éltem 1 évet, trauma miatt, és azóta fizikai szinten jelentek meg nálam tünetek. Ez lehet SM? úgy kezdődött az egész, hogy egyik nap alig észrevehetően néhány mozdulatkor fura égő érzésem volt mindkét karomban. Csak mozdulatkor volt jelen. Aztán a kisujjamnál, könyökömnél elkezdett időszakosan zsibbadni/égni, 1 óráig zsibbad, aztán megint semmi. Nagyon fáradt sosem vagyok, csak ha kifárasztom magamat. Szédülni viszont szoktam, de azt se tudom megmagyarázni, hogy hogyan. De az is elmúlik 2 órán belül. A mostani tüneteim a következők: a jobb lábam bizsereg ha leülök, vagy lefekszek este. Nagyon zavaró. A karjaim mostmár csak ritkán pár percig zsibbad, ég. Ha jól tudom az SM-ben shubok vannak, amik hetekig, hónapokig tartanak. De nekem eddig mindig vagy mozdulatokra, vagy 1-2 órán belül elmúltak, akkor ez lehet SM?

  1. Ilyen gyorsan megjelenő és elmúló tüneteket az SM nem szokott produkálni, más probléma lehet a háttérben. Akár a stressz is okozhatja, de természetesen mindenképpen érdemes megmutatni egy orvosnak.

 28. Sziasztok. Nem tudom valaki olvassa e még vagy valoszol e…
  Szóval jelenleg már 7 hónapja nem múló fejfajasom van. Az elmúlt 4 hónapban egyre rosszabb viszont az orvosom különböző gyógyszereket próbált ki rajtam vajon melyik használ…. Hát egyik sem használt. Múlt héten még kaptam a beutalomat a neurológiaira ,de még várom,hogy hívjanak az időponttal. A fej fájás mellett : arc zsibbadás,szédülés,fáradtság,állandóan ingerült vagyok,nem érzem hogy boldog lennék….. Isten igazából kérdésem nincsen de jól esett leírni 🙂 mert ugyan beutalom van időpontok még nincsen de remélem minél előbb kapok és minnrl előbb kivizsgálják hogy mi lehet ez.

 29. Sziasztok! Egy derékfájással kezdődött minden márciusban. Izomlazitókat kaptam, nem segített, majd inekciókat, és helyrejöttem. 1 hétre rá éreztem, hogy feszesek a vádliaim,de nagyon..egyik éjszaka úgy megfogta a görcs, hogy azóta masszőrhöz járok és magnéziumot iszom B komplexel. A görcsökön segített. Akkor nemsokkal utánna a kezeimben is feszességet kezdtem érezni. Majd nemsokra rá, elkezdtek zsibbadni ejszaka a kezeim, de brutálisan.. majd napközben is.. es sétálás közben a talpam szokott elzsobbadni, bizseregni. Volt 3szor, hogy az arcom is elzsibbadt mindkét oldalon(nagyon nagyon rossz érzés) Ekkor már maximálisan bepánikoltam es voltam neurologusnál és augusztus 10.re kaptam MRI-re időpontot. Ő nem gyanít SM re.. de szerintem egyértelmű😓 na azóta a látásom is kicsit romlott, neha homalyos foltokat is látok.. és 1hete elkezdtem remegni, van hogy csak belűről remegek, van, hogy fizikai megterhelés után, és van, hogy spontán egész nap minimálisan renegnek a kezeim.. Félek nagyon.. egyébként hipohonder vagyok, de most érzem, hogy valami nincs rendben.. kétségbe vagyok esve 😢

 30. Sziasztok
  40 éves életvidám/életerős nő vagyok,….voltam
  Nekem most diagnosztizáltak SM betegséget Neurologián
  Neurológus myelint gyanitott a röntgen és mr eredményeiből, ezért azonnal beutalt kórházba. Par nap elteltével mar ott is feküdtem 5 napig. Csinaltak ismét egy mr-t és lumbáltak, fél küldték az eredményeim pestre, ami kb 2 hét, mire válasz érkezik ezt mondták.
  Záró jelentésben, SM szerepel.
  Teljesen bepánikoltam, nem akarom ezt végig csinálni.
  Nekem semmi más problémám nincs, csak folyamatos a lábakon a zsibbadas, égő-szúró érzés,érzektelenség,izom merevség,nehéz érzés, vizelet és szekelési problémák.
  Deréktól lefelé folyamatos ez az érzés.

 31. Jó estét. 5 napja fajnak a kezeim, lábaim, ujjaim mintha meg lennének néha merevedve, van hogy fajnak a fogaim fejem, itt ott előfordul viszketes az arcon egész testemen. Fáradt nem vagyok, egyéb panaszom nincs. Lehet hogy SM tünetei jelentkeznek? Köszönöm

  1. A probléma túlságosan sok helyen jelentkezik, ezért nem tűnik tipikus SM tünetnek, de mindenképpen érdemes orvoshoz menni vele.

 32. Sziasztok! 22 éves vagyok Franciaországban élek a hadseregnél szolgálom és négy hónapja tartó enyhe tarkó tájéki fej fájással küzdöm amely kisugárzik a fej tetőre illetve a halántékok mellé , munkám miatt rengeteg stressz ér , egy időben fél (jobb) oldali zsibbadás volt és ízületi fájdalom ami 2 hét alatt elmúlt , viszont a fej fájás és alvás zavar megmaradt. Voltam koponya és hátgerinc MRI vizsgálaton is illetve gerinc velő csapoláson is a tesztek jók voltak kivéve a koponya MRI találtak pár nem szepecifikus apró fehér pontot , de a neurológiai osztályon nem adtak ezeknek nagy jelentőséget (migrénnel is küzdöm és azt mondták az miatt is kialakulhatnak ezek ) 2 hónap múlva lesz újabb kontrolom de a fej fájás továbbra sem múlik és aggasztanak azok a fehér pontok mi a véleményük , válaszukat elsőre is köszönöm !

  1. Mi, a blog szerkesztői nem vagyunk orvosok, ezért sajnos nem tudunk mást mondani, mint hogy ha nem bízol a neurológusod véleményében, érdemes lehet egy független helyről második szakvéleményt is kérni.

 33. Sziasztok !

  43 éves nő vagyok. Koronavírus fertőzés után1 hónappal alakultak ki a tüneteim.
  Látásromlás, kár zsibbadás, ízületi fájdalmak, izom görcsök. 4 napja apró átlátszó kiütések jöttek az arcomon, nyakamon, testszerte viszketek.
  Orvosom reumára gyanakszik, bennem felmerült az SM.
  Szerintetek ezek a tünetek adnak okot aggodalomra?
  Köszönöm a választ, előre is.

  1. A kiütések nem jellemzőek az SM-re. Bár a többi lehet SM tünet is, ritkán jelentkeznek egyszerre ilyen gyorsan. (Mi, a blog szerkesztői nem vagyunk orvosok, a tüneteiddel egy neurológust érdemes inkább felkeresni, hiszen a mi véleményünk nem szakvélemény.)

 34. Sziasztok !

  43 éves nő vagyok. Koronavírus fertőzés után1 hónappal alakultak ki a tüneteim.
  Látásromlás, kar, nyelv es ajak zsibbadás, ízületi fájdalmak, izom görcsök. 4 napja apró átlátszó kiütések jöttek az arcomon, nyakamon, testszerte viszketek.
  Orvosom reumára gyanakszik, bennem felmerült az SM.
  Szerintetek ezek a tünetek adnak okot aggodalomra?
  Köszönöm a választ, előre is.

 35. Sziasztok! 36 éves nő vagyok. Alsó lábszáraim első fele, kezeim külső oldala, gerinc melletti területek bizseregnek egy hete, zsibbadásnak nem mondanám. Régebben is éreztem már, de kevesebb területen és rövidebb ideig. Van ami csak pár percig, van ami akár fél napig is. Éjszaka és reggeli kelés után semmi tünetem sincs, és mozgás közben sem igazán. Lehet SM?

  1. Az SM tünetek általában hosszabb időre jelennek meg, nem jellemző, hogy csak pár percig jelentkeznek. Érdemes orvost felkeresni a problémával.

 36. SM beteg vagyok és sportoláskor vagy csak hétköznapi bevásárlás során emelkedő pulzus során pár hónapja szúrkáló, égető érzést tapasztalok a hátamon, fejemen a meleg levegő ilyenkor nagyon kellemetlen

  Az utóbbi 5 évben nem volt subom és más tünetem sem.

  Mi okozhatja ezt a problémát?
  Szinte ellehetetleníti az aktívabb testmozgást

  1. Nem vagyok orvos, és kifejezetten ilyen problémáról nem is hallottam még, de SM esetén előfordul, hogy a meleg hatására (és idejére) átmenetileg rosszabbodnak egyes tünetek, vagy megjelenik olyan tünet, ami addig nem volt észlelhető. Elképzelhető, hogy ez is egy ilyen tünet. Vannak, akik hűtött mellényt hordanak, és az segít nekik, esetleg ezt érdemes kipróbálni, illetve érdemes egy orvost felkeresni, hiszen az is lehet, hogy nem is az SM felel a jelenségért.

 37. Nekem 1 hete jelentkezett egy nagyon enyhe bizsergés a szám felett 1 cm-rel, de csak a bal oldalon szóval egy nagyon kis területen. Néha el is felejtem annyira gyengén bizsereg de azért érzem és aggaszt. Alacsony vérnyomas miatt szoktam szédülni, néha egyensúlyt veszítek, de ez már amióta az eszemet tudom megvan. Ez lehet így SM tünet? 25 éves lány vagyok. Ha igen, mikkel lehet esetleg megelőzni a betegség jobban kialakulását? Köszönöm előre is a választ

  1. A zsibbadás lehet SM jele, de rengeteg más betegségé is. Érdemes felkeresni vele egy orvost a kivizsgáláshoz.

 38. 2017-ben voltak először zsibbadásos panaszaim a lábaimban és a kezemben, a gerinc mr-en találtak egy léziót, de egyértelmű diagnózist nem tudtak felállítani. aztán a zsibbadás megszűnt, majd most 4 év után megint nagyon erőteljesen jelentkezett az összes végtagban, hetek óta. azt szeretném megkérdezni, hogy ha ez egy shub okozta tünetegyüttes, nagyjából mikorra várható, hogy csökken a zsibbadás? sajnos már nem emlékszem, hogy 4 éve mennyi idő alatt múlt el, de talán hónapokig is eltartott. van rá bármi esély, hogy hamarabb visszahúzódik?

  köszönöm szépen a vákaszt!

  L.

  1. A shubok hossza nagyon változó, a javulást azonban szteroid kezeléssel gyorsítani tudják (ehhez egy neurológust kell felkeresni). A korábban kapott kezelés hatékonyabb.

   A témáról részletesebben itt írtunk: https://esem.hu/mennyi-ideig-tart-egy-relapszus/

   E szerint: “A legpontosabb adatokat egy amerikai neurológus adta egy külföldi kérdezz-felelek típusú oldalon, azonban tisztázatlan, hogy e mögött áll-e kutatás, vagy csak a saját megfigyeléseit írta le. E szerint a betegek 80%-a eléri a rosszabbodás maximumát két hét alatt, 90%-a pedig négy hét alatt. Ezt a szakaszt általában néhány naptól két hétig tartó stabil állapot követi, amit a lassú, részleges vagy teljes javulás követ. A betegek 80%-a 3 hónap alatt ér el a legutolsó, javuló szakasz végére, 90%-uk befejezi a javulást 6 hónap alatt, és a maradék 10% egy évig, vagy néha annál is hosszabb ideig tapasztalhat még jobbulást.”

 39. Sziasztok!
  43 éves nő vagyok. Ez év április elején bal talpzsibbadással, majd bal lábszáron bizsergő, vibráló érzéssel kezdődtek a tüneteim. A talpzsibbadás néhány hét alatt elmúlt és maradt egy időnként visszatérő bizsergő, erőtlen érzés a talp első felében. Továbbá szintén időnként és néhány percre visszatérő bizsergés a bal lábszárban még mindig jelentkezik. Ezenkívül április óta folyamatosan néhány másodpercre libabőrök jelennek meg a bal lábamon, főleg a lábszáron, mely néha felkúszik a combig is.
  Ortopédián voltam, röntgent csináltak, most járok fizioterápiára, gyógytornára; egyelőre nincs változás.
  Milgammát 2 dobozzal elszedtem, vérképem rendben van.
  Egyébként túrázok, heti 2x futok, aktív életet élek.
  Voltam koronavírusos tavaly ősszel és a tünetek a 2. covid oltás után jelentek meg 1 héttel. (nem tudom ez releváns-e?)
  Ez lehet SM?
  Köszönöm válaszotokat előre is.

  1. A tünetek ilyen jellegű változása (ha nem kötődik a külső hőmérséklet különbségéhez) nem jellemző az SM-re, ezért én nem SM-re gyanakodnék, de nem vagyok orvos, neurológushoz érdemes elmenni ha SM-re gyanakszol.

 40. Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy milyen “előnye” lehet annak, ha valakinek nincs gerincvelői érintettsége. Van egy bizonyos sejtésem. Annyit mondtak, hogy ha lenne “más kezelés kéne”, de az MR alapján nincs ott érintettség, szerencsére.

  1. Szia!
   Sajnos csak találgatni tudok, hogy talán erősebb gyógyszer kellene, ha ott is érintett lennél, de igazából az orvost kéne megkérdezni, lehet, hogy neki van konkrétabb/jobb magyarázata.

 41. Sziasztok!
  28 éves nő vagyok.
  Évek óta érzek bizsergèst a jobb lapockám alatt, a lapocka és a gerinc közötti ponton. Bizonyos mozdulatokra előjön, pl előrehajolásnál, ha felemelem a kisfiam, de előfordul, hogy ülés közben. Pl fekvés közben még egyáltalán nem éreztem . Pár másodpercig tart, majd kiszűnik. Terhesség előtt ritkábban éreztem, viszont mióta emelem a 11 kilós kisfiam, azóta többször előjön napjában. Sajnos nagyon rossz a tartásom, van egy fokozott háti kyphosisom, szellemi munkát végzek egyèbkènt, sokat ülök, nagyon keveset mozgok.
  A kérdésem az lenne, hogy ez a fajta zsibbadás jellemző SM esetén, vagy inkább a gerincem miatt lehet ? Őszintén megmondva eddig nem is nagyon tűnt fel, illetve foglalkoztatott a dolog, mivel elvétve éreztem , illetve pár másodperc után megszűnt, viszont a zsibbadás szóra rákeresve szinte rögtön az SM jön fel..ez megijesztett.
  Olvastam a shubokról, hogy legalább 24 óráig tartanak, de nem igazán világos számomra. Ez az jelenti, hogy folyamatosan, kiszűnès nélkül jelen van egy tünet ?
  Egyébként ugyanott érzem mindig , az évek alatt nem változtatott úgymond helyet és az intenzitás is ugyan olyan. Amiben változott az az, hogy többször érzem egy nap ( viszont ha sikerül elvinni a figyelmem van, hogy fel sem tűnik, vagy nem is érzem?!)
  Megfogadtam, hogy teszek az egészségem érdekében és elkezdtem gyógytornára járni.
  Köszönöm a segítséget!

  1. Az ilyen fajta zsibbadás egyáltalán nem jellemző az SM-re (a shubok esetében folyamatosan, legalább 24 órán keresztül, szünet nélkül van jelen a tünet), ezért valószínűleg más lehet a háttérben.

   Mivel a blogot nem orvosok szerkesztik, ez természetesen nem számít orvosi szakvéleménynek, érdemes a problémával orvost felkeresni.

 42. Sziasztok! Bár nem ehhez bejegyzés tartozik, remélem nem baj, hogy ide írok. Van az bejegyzés, ami a betegség előrejelzésével, színes táblázattal ilusztrálva. Azt látom ott, hogy az első olyan évnél, amikor tünet jelentkezett válasszam ki, hogy edss mennyin álltam. Elvileg a betegségem 2009 óta áll fenn, de csak 2015 végén látták MR alapján olyannak a helyzetet (akkor mondta ki az akkori doki, hogy ez kétségtelenül SM, és akkor küldött ambulanciára, akkor kaptam először EDSS pontszámot. Úgy gondolom, hogy ilyen esetben a leleitemben leírtak alapján célszerű magamat besorolni az első EDSS értékről, hisz ekkor 2016 elején már hetedik évemet kezdtem el. Ti miként gondoljátok ezt? Az ambulancián ugyebár úgy könyveltek el, hogy 2009 nyara óta vagyok érintett, hisz az első 7, majd 9 gócót ábrázoló MR, akkor készült. Köszi.

  1. Szia! Igen, az egyik lehetőség, hogy kiszámolod a 2009-es EDSS értékedet, és az alapján használod a táblázatot, a másik az, hogy a 7. év sorát nézed az akkori EDSS értékeddel, és ez alapján nézed meg, hogy hol vagy a https://esem.hu/a-sclerosis-multiplex-lefolyasanak-elorejelzese/ táblázatában. A sclerosis multiplex megjelenése utáni első év igen változékony lehet, ezért a kór első évében nem javasolt az MSSS kiszámítása, ezért az utóbbi megoldás talán megbízhatóbb lehet.

   1. Köszi. Igazából nem volt túl változékony az első év, gyakorlatilag csak a gócok száma nőtt szerencsére. Bízom abban, amit olvastam, hogy ha az első 10 évben nem rossz 2-nél vagy az első 15-ben háromnál, akkor benignus. Igazából 12 és fél alatt 2-nél rosszabbat nem mértek

     1. Köszi. A legnagyobb gond, hogy baromi szorongós vagyok és hipochonder, de járok pszichológushoz és szedek dilibogyót. Ezek többségétől mostanság sajnos picit távol állok. De sosem késő változtatni. Régen az omega3-at túl is adagoltam egyszer, amikor napi 18 szemet szedtem táplálék kiegészítőkből. Új kezelőorvosom lett most és tökmagolajat javasolt. Ezen picit meglepődtem.

 43. Kedves segítőkész szerkesztők!
  Korábban lábujjam rendszeres zsibbadásával (alkalmanként jelentkező, pár napra vagy pár órára, néha akár több napig semmi) jártam neurólogusnál, aki LS gerinc MRI-re küldött, de nem volt elváltozás. Ezután azt mondta, hogy a leírt tünetek alapján nem valószínű az SM, de ha még 1 hónapig nem szűnnek meg a tünetek, akkor korom miatt (24) menjek el nyaki gerinc és koponya MRI-re az SM kizárhatósága miatt. Erre nem mentem el, ugyanis a tünetek teljesen megszűntek.
  Most viszont kb. 1 hete rosszul látok, nincs látáskiesés vagy látásromlás , csak nehezen koncentrálok újra mikor a szememmel helyzetet váltok, sokszor nehezen találom illetve elvesztem a fókuszt. A tünetek 1 hete folyamatosak, nem rosszabbodnak és nem is javulnak. Semmilyen más tünetem nincs. Korábban ilyet nem tapasztaltam, elmentem szemészetre, de a szemem tökéletes. Utalhatnak az ilyen látással kapcsolatos tünetek SM-re? Érdemes lenne mégis megcsináltatnom a nyaki gerinc és koponya MRI-t?

  1. Az eredeti tünetek valóban nem jellemzőek az SM-re. A fókuszálási probléma mögött akár SM is állhat, de valószínűleg más betegségek is okozhatják. Ha a szemészeten nem találtak semmit, érdemes lehet neurológust felkeresni, és ő tud dönteni róla, hogy merre ajánlott tovább keresgélni. Én úgy tudom, hogy a fókuszálási probléma nem egy kifejezetten SM-re jellemző tünet (még ha okozhatja is az), ezért lehet, hogy másfele fog először keresgélni, de én persze nem vagyok orvos.

 44. Sziasztok! Pár napja éreztem erős fájdalmat a térdemben, a fájdalom 1 nap alatt elmúlt, de azóta menés közben a térdem esetenként zsibbad (nem folyamatosan, kb 10-15 másodpercig, és sokszor orákig nem is jelentkezik).

  A derekamban, a gerincem alján is érzek fájdalmat, valamint a bal kezem, egy behajlítása után, olyan érzésem volt, mint mikor rosszul ütjük be a könyököt, és fáj az alkarunk. Azóta néha zsibbadást érzek a bal kézfejembe. Van hogy órákig nem érzem, van hogy fél óráig érzem, van hogy csak 2-3 percig. Elég stresszes mostanában az élet(igyekszem változtatni, vizsgaidőszak stb), elképzelhető hogy az okozza, vagy ez nagyon hajaz az Sm-re?

  21/F

  1. Az SM-nél a tünetek nem szoktak ilyen gyorsan megjelenni és eltűnni, ezért nem valószínű, hogy az áll mögötte. Akár a stressz is okozhatja, de érdemes orvost felkeresni, hogy kivizsgálják az okát.

 45. Sziasztok, pár napja izomrángásokat érzek, olykor-olykor (nem folyamatosan) viszont egész testen, lábon felkar, ujjak is érintettek. Lehet SM tünet/ jele?

  1. Ha SM tünet, akkor a legvalószínűbben úgy jelentkezik, hogy először csak egy helyen, és onnan terjed el más testrészekre is. Ugyanakkor ismereteim szerint az izomrángás nem tartozik a legjellemzőbb SM tünetek közé, és az is ritka, hogy a teljes testen jelentkezzen ehhez hasonló probléma.
   Elképzelhető, hogy magnéziumhiány vagy valami hasonló áll mögötte, de nem vagyok orvos, és nem igazán értek ehhez a témához, ezért ez is csak egy szakmaiatlan találgatás a részemről. Érdemes a problémával a háziorvost felkeresni, ő biztosan többet tud mondani.

 46. Sziasztok. Az izomrángás mely esetben utalhat sm-re, milyen ekkor a megjelenési formája?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.