A sclerosis multiplex 12 leggyakoribb tünete

olvasási idő: 7-8 perc
nehézségi szint: könnyű


A sclerosis multiplex a központi idegrendszer betegsége. Attól függően, hogy az idegrendszerben hol lép fel a probléma, a tünetek szinte bárhol megjelenhetnek, a fejbúbtól a lábujjakig. Az SM megjelenése olyan sokféle lehet, hogy aligha akad két olyan ember, akik a tünetek azonos kombinációjával küzdenek. Ezért is hívják a betegséget “ezerarcú kórnak”. Az alábbi felsorolás a 12 leggyakrabban előforduló tünetet mutatja be röviden.

1. Fáradékonyság (fatigue)

Egy SM beteg könnyen belefáradhat egyszerűen abba is, hogy tünetei miatt rosszul alszik (pl. gyakori vizelési inger miatt) vagy a mindennapi tevékenységek számára nehezebben kivitelezhetőek (pl. mozgáskorlátozottság miatt). Az SM-re specifikusan jellemző fáradékonyságnak azonban több megkülönböztető jegye is van:

 • rendszeresen, napról napra megjelenik
 • reggel is felbukkanhat, akár rögtön egy pihentető alvás után
 • hirtelen jelenik meg
 • egy napon belül az idő előrehaladtával egyre fokozódik
 • a meleg és párás környezet fokozza a fáradtságot
 • ez a fajta fáradtságérzet erősebb és bénítóbb, mint a hagyományos értelemben vett − azaz a külső hatásoktól függő − fáradtságérzet
 • előfordulása nem függ az illető mozgáskorlátozottságának illetve depressziójának mértékétől

A kóros fáradékonyság az SM betegek 85-90%-át érinti.
Bővebben a tünetről itt olvashatsz: Fatigue

2. Zsibbadás, bizsergés (paresthesia)

A végtagokon, az arcon vagy a test más felületén megjelenő zsibbadás vagy bizsergés az SM egyik leggyakoribb tünete, sőt gyakran ez az első panasz, amivel a páciens orvoshoz fordul az SM diagnózisa előtt. A téves érzetek jellemzően csak egy körülírt, kisebb területen jelentkeznek, de kiterjedhetnek a bőr teljes felületére is. A tünet lehet enyhe vagy akár olyan erős is, hogy az már akadályozza az érintett terület használatát, például súlyosan zsibbadt kézzel nehézkessé válhat az írás és a tárgyak biztonságos megtartása, egy súlyosan zsibbadt láb pedig akár járási nehézségekhez is vezethet.
Bővebben a tünetről itt olvashatsz: Paresthesia

3. Izommerevség (spaszticitás)

Az izommerevség állandósult, kóros izomösszehúzódás. Enyhe izommerevség esetén a páciens csak némi feszességet érez az izmaiban, de súlyosabb esetben a tünet fájdalmas izomgörcsöket is okozhat. Az izom megfeszülését a szűkre szabott ruhaneműk viselete is kiválthatja. Az izommerevséget fokozzák a hirtelen tett mozdulatok vagy helyzetváltoztatások, a környezet szélsőséges hőmérséklete, a magas páratartalom és a fertőzések.

Az izommerevség az SM egyik leggyakoribb tünete, a betegek kb. 80%-át érinti, leggyakrabban az alsó végtagokon, ezzel nehezítve a járás képességét. Képeket és videót a tünetről itt találsz: Spaszticitás

4. Izomgyengeség

Az izomgyengeségnek két oka lehetséges:

 1. használat hiányából adódó gyengeség akkor következik be, ha a beteg aktivitásszintje nagy mértékben lecsökken amiatt, hogy egyéb tünetei (pl. fáradékonyság, egyensúlyzavar, fájdalom) akadályozzák őt a mozgásban. Ebben az esetben azok az izomcsoportok is legyengülnek, amelyeket nem érint közvetlenül az SM miatti idegi pusztulás. Ennek az általános elgyengülésnek nagyon hatékony ellenszere az egyre nehezebb súlyzókkal végzett izomfejlesztés.
 2. Amennyiben az idegi pusztulás következtében akadozik a kommunikáció az idegrendszer és az izmok között, az izmok nem kapnak elegendő impulzust a mozgás tökéletes kivitelezéséhez. Ennek a sérülésnek a leggyakoribb megnyilvánulása az érintett izom kapacitásának csökkenése. Mivel itt a kiváltó ok az ingerületvezetés károsodása, az érintett izom súlyzós edzése semmit nem javít a helyzeten, sőt, csak tovább fokozhatja a gyengeség és fáradtság érzetét.

Az izomgyengeség végtagok szerinti megkülönböztetéséről itt olvashatsz: Paresis

5. Látászavarok

Az SM egyik leggyakoribb kezdő tünetei a különböző látászavarok. Szerencsére ezek a problémák általában kedvező felépüléssel kecsegtetnek, és szinte soha nem eredményeznek végleges vakságot.

A három legjellemzőbb látászavar a következő:

 1. Látóideggyulladás: a látás átmeneti elvesztése vagy homályos látás, amit a szem mozgatása közben érzett fájdalom kísér. A tünetről bővebben itt olvashatsz: Látóideggyulladás
 2. Kettős látás: ha valamelyik szem mozgatásáért felelős izmok elgyengülnek, a két szem képe eltér egymástól. A tünetről bővebben itt olvashatsz: Diplopia
 3. Nystagmus: ide-oda rezgő, akaratlan szemmozgás, ami homályos látáshoz vezet. A tünetről bővebben itt olvashatsz: Nystagmus

6. Egyensúlyzavar és szédülés

Az SM betegek körében gyakoribb az egyensúlyzavar, mint a szédülés, noha a kettő egy tőről fakad. Az egyensúly megteremtéséhez és fenntartásához elengedhetetlen a látásból és egyéb érzékszervekből érkező ingerek megfelelő koordinációja, hogy a test térbeli helyzetéről pontos képünk legyen. Ha az idegi sérülések következtében ezeknek az információknak a feldolgozása nem megfelelő, az egyensúlyvesztéshez vezet, illetve a beteg úgy érezheti, mintha forogna körülötte a világ.

Bővebben a tünetről itt olvashatsz:
Egyensúlyzavar sclerosis multiplexben

7. Vizeletürítési zavarok

Vizeletürítési zavarok akkor jelentkeznek, ha egy lézió késlelteti vagy teljesen blokkolja azoknak az idegi jeleknek a továbbítását, amelyek a húgyhólyag és a húgycső záróizmainak működését szabályozzák. Egy “túlbuzgó” húgyhólyag nem képes megtartani a normális vizeletmennyiséget, és gyakori vizelési ingert idéz elő, míg egy “ellustult” húgyhólyag nem ürül ki megfelelően. Ezek a problémák a következő tünetekhez vezethetnek:

 • gyakori és/vagy sürgető vizelési inger
 • gyakori éjszakai vizelés (nocturia)
 • vizelettartási képtelenség, vizeletcsepegés (inkontinencia)
 • vizelés elindításának nehézsége
 • a vizelet teljes kiürítésére való képtelenség (vizeletelakadás)

8. Székelési zavarok

A székelés egészséges mennyisége napi háromtól heti háromig terjed. Az ettől rendszeresen eltérő székletmennyiség kórosnak számít.

A normális emésztés úgy fest, hogy a bélben lévő széklet a bélfalra tett nyomása által értesíti az agyat arról, hogy a széklet továbbítására van szükség. Az agy ezután idegi jeleket küld a belek mozgatását végző izmokba, hogy juttassák tovább a bél tartalmát.

Ha az idegrendszer és az emésztőrendszer közötti idegi kapcsolat károsodik, a bélmozgásokat kiadó parancsok elhalkulhatnak vagy akár teljesen elveszhetnek. Ilyenkor a széklet sokkal lassabban halad előre az útján. A heti háromnál ritkább székelés a székrekedés. Székrekedés közvetetten is gyakran előfordul az SM betegek körében a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a depresszió, a legyengült hasizomzat vagy a medence izmainak merevsége következtében.

A székelési zavarok másik véglete, a széklet inkontinencia sokkal ritkább jelenség az SM betegeknél. Ha viszont előfordul, azt legtöbb esetben az ürítés feletti kontrollvesztés okozza. A végbél területének csökkent érzékelése folytán a végbél túltelítődhet. Ha ezt a végbélzáró izmok akaratlan elernyedése követi, az a széklet önkéntelen távozásához vezet.

9. Szexuális zavarok

A szexuális késztetés a központi idegrendszerből indul azáltal, hogy az agy idegi impulzusokat küld a nemi szervek felé. Ha ezek az idegi pályák sérülnek, a nemi vágy illetve az orgazmusra való képesség lecsökken vagy akár teljesen eltűnik. Szexuális problémákhoz vezethetnek azonban olyan egyéb SM tünetek is, mint a fáradékonyság, az izommerevség valamint pszichológiai tényezők (pl. önbizalom elvesztése, hangulatzavarok stb.). Az SM-ben fellépő szexuális zavarok nem vezetnek szervi terméketlenséghez, de jelenlétük akadályozhatja a nemzőképességet.

A szexuális problémák nőknél és férfiaknál különbözőképpen megjelenhetnek.

Női szexuális zavarok:

 • nemi vágy csökkenése
 • hüvelyszárazság
 • a hüvely ill. a csikló területének csökkent érzékelése
 • a hüvely ill. a csikló fájdalomhoz vezető túlérzékenysége
 • orgazmusra való képtelenség

Férfi szexuális zavarok:

 • nemi vágy csökkenése
 • erekció beindításának ill. fenntartásának nehézsége
 • a pénisz csökkent érzékelése
 • orgazmusra ill. magömlésre való képtelenség

10. Fájdalom

Az SM betegek fájdalmai legtöbbször másodlagosak, azaz olyan tünetek miatt jelentkeznek, mint az izommerevség vagy az érzészavarok. Amennyiben egy ilyen tünet túl intenzíven van jelen, az a fájdalomig is fokozódhat. Ilyen például az erős izommerevség miatti görcs vagy ízületi fájdalom, illetve az “SM ölelés” (MS hug) néven ismert szorító érzés a törzsön.

Ha a fájdalmat közvetlenül egy idegi károsodás okozza, azt neuropátiás fájdalomnak hívják. Erről az elsődleges fájdalomról bővebben itt olvashatsz: Neuropátiás fájdalom

11. Kognitív zavarok

Az SM páciensek több mint fele tapasztal magán valamilyen kognitív változást a betegsége során. Ezek elvileg bármikor felbukkanhatnak, de jellemzőbbek a kór későbbi szakaszában illetve az SM progresszív formáiban. Előfordulásuk teljesen független az SM fizikai tüneteitől: egy testi korlátozás nélküli embernek is lehet jelentős kognitív károsodása, illetve egy fizikailag súlyosan fogyatékos személy is lehet teljesen érintetlen kognitívan.

A leggyakrabban érintett funkciók a következők:

 • információfeldolgozás: az érzékszervek által gyűjtött információk kezelése és összehangolása
 • rövid távú memória: új információk megszerzése, megtartása és visszakeresése
 • koncentráció és figyelem (főleg a megosztott figyelem, azaz a multitasking)
 • végrehajtó funkciók: tervezés és problémamegoldás
 • térérzékelés: a tárgyak térbeli elhelyezkedésének feldolgozása
 • folyékony beszéd: a szavak azonnali előhívása

Ezzel szemben az alábbi funkciók szinte sosem károsodnak:

 • általános intellektus: szerzett tárgyi tudás
 • hosszú távú memória: a régi emlékek felidézése
 • társalgási készség
 • olvasás utáni megértés

A kognitív zavarok általában lassan fejlődnek ki, és sajnos nem jellemző rájuk, hogy az idő előrehaladtával érdemben javulnak.

12. Érzelmi változások

Az egészséges emberekhez hasonlóan az SM betegek is hajlamosak elbagatellizálni az érzelmi életükben tapasztalt változásokat, pedig ezek ugyanolyan odafigyelést és kezelést igényelnek, mint a testileg látványos tünetek.

Az SM páciensek három irányból is veszélyeztetettek az érzelmi panaszokra:

 1. a betegség felismerésére és a diagnózisra adott reakcióként
 2. demyelinizáció, azaz idegi károsodás eredményeként
 3. az SM kezelésének (pl. szteroidkúra) mellékhatásaként

A leggyakoribb érzelmi tünetek a következők:


Az itt felsorolt tünetek mellett még számos kevésbé gyakori panasz is felléphet sclerosis multiplexben, például viszketés, beszédproblémák, nyelési zavarok, légzési nehézség, remegés, epilepsziás rohamok stb. Ezeket a ritkábban előforduló tüneteket hamarosan, egy következő cikkben mutatjuk be.

Kapcsolódó cikkek

22 thoughts on “A sclerosis multiplex 12 leggyakoribb tünete”

 1. 17 éves vagyok Több mint egy hete szörnyen fáj a térdem tegnap este lefeküdtem és ki akartam menni innivalóért amikor fel akartam álni összecsuklottam nem bírtam felálni nem éreztem az egész jobb lábam mintha nem is lett volna lábam nem reagált semmire a lábam csipkedésre se,semmi másra Később elmúlt de még mindig zsibbad és fáj köze lehet ehez??

  1. Az SM-nek nagyon sok különböző megnyilvánulási formája lehet, de az általad írottak nem tipikus SM tünetek, ezért valószínű, hogy más okozza. Mindenképpen érdemes neurológust felkeresni a problémával.

 2. Mi tevő legyek?
  3 évvel ezelőtt immunológiai vizsgálatra küldtek, fel év után a leleten az állt hogy SM és lupus pozitívitás van a véremben. A doktor annyit mondott hogy ha az arcomon jön ki valami kiütés menjek vissza, a betegségről neten olvassak utána valamint ajánlott évente megismételni az immun vizsgálatot.
  A helyzet azóta az hogy másik városban élek, az itteni házi orvosom azt mondta nem tud engem sehova se be utalni hogy utána járhassak beteg vagyok e.
  Menjek magán orvoshoz? És mindenféle komolyabb lelet hiányában foglalkozni fognak e velem?
  Folyamatosan olvasok erről a betegségről és sok minden passzol.
  ( 23 éves lány)

  1. Nem tudom, hogy pontosan milyen immunológiai vizsgálaton voltál, az SM azonban jelenleg nem mutatható ki vérvizsgálattal (jóllehet vannak ilyen irányú kutatások, a klinikai gyakorlatban még nem használják őket). Előfordulhat, hogy félreértettél valamit, vagy ha a vizsgálat nem hivatalos szakorvosnál készült, az is lehet, hogy valamilyen áltudományos eljáráson vettél részt, és a diagnózis semmit sem ér.

   Ha az SM gyanúja mégsem csak egy vérvizsgálat alapján merült fel, akkor a háziorvosodtól kérhetsz beutalót neurológiára, arra hivatkozva, hogy az SM változását követni kell.

   Magánorvoshoz bármikor elmehetsz és kivizsgálnak, az SM vizsgálatához azonban MRI felvétel szükséges, ami nagyságrendileg 60-80 000 Ft körüli összeget jelent.

 3. 40 éves no vagyok,26 évig sportoltam.Olyan tüneteim vannak amire kerestem a választ,azt hiszem hogy megtaláltam.
  Alvászavaraim vannak,fáradékonyság ,remeg és elzsibbad a keze,sőt van olyan hogy az egész testem is remeg.A lábam nagyon sokszor görcsösen megfeszül,nincs hosszú tavú memóriám,beszed nehezen megy vagy alig,és eddig 2x-er ereztem azt mintha valaki folyamatosan szorítva ölelne.Most hogy ezeket a tüneteket tapasztalom magamon elkezdtem olvasgatni a betegségekről.
  Lehetséges hogy SM betegségem van?

  1. Ezek a tünetek az SM-re is jellemzőek lehetnek, a pontos diagnózis felállításához azonban mindenképpen neurológiai vizsgálatra van szükség. Egy MRI vizsgálat után már biztosan többet tudnának mondani, ezért javaslom szakorvos mielőbbi felkeresését.

  2. Próbáld ki a vegetáriánus étrendet .
   Lehet hogy segít ?!nekem segített .
   Semmi hús evés ??!!

 4. Szia!
  Az alábbi kérdésem lenne. Idén májustól a rendszeres edzéstől elkezdett fájni mindkét könyököm belső része (golf könyök), illetve a jobb csuklóm. Kis idő elteltével arra ébredtem, hogy a jobb vállamban fájdalmat érzek, alig bírtam mozdítani, kaptam rá izomlazítót, fájdalomcsillapítót. Egy időben annyira fájt a vállam, hogy azon az oldalon feküdni sem bírtam. Egyik napon elkezdett zsibbadni a jobb karom; mivel a gyógyszerek hatástalannak bizonyultak, elmentem egy helyi elismert masszőrhöz, aki átmasszírozott és azóta tudom mozgatni a vállam, de zsibbadás nem múlt el. Felkerestem egy másik, ismerős által ajánlott masszőrt, akinek segítségével a zsibbadás már csak időként jön elő és az is a hüvelyk- és a mutató ujjamban. A háziorvosom szerint gerincről jön a zsibbadás, bár megemlítette, hogy akár SM tünet is lehet, amitől eléggé ideges, nyugtalan lettem. A vállam még időként beszúr és fáj. Lehet ennek hátterében SM? A nyaki röntgen negatív, a vérképem hibátlan. Válaszod előre is köszönöm!

  1. Kedves Tamás!

   Mivel az SM tünetei rendkívül szerteágazóak lehetnek, akár az általad tapasztaltak mögött is állhat ez a betegség. Ugyanakkor az SM általában nem fájdalommal kezdődik, és valószínűtlen, hogy a masszőr segíteni tudna az SM okozta fájdalmon. A zsibbadás már jellemzőbb az SM-re. Mivel az SM jelenleg sem röntgennel, sem vérteszttel nem mutatható ki (ez utóbbi még kísérleti fázisban van), ezért ezen eredmények irrelevánsak a kérdés szempontjából. Ha SM-re gyanakszol (vagy akár enélkül is, már csak a zsibbadás miatt is), érdemes lenne egy beutalót kérned egy neurológushoz, aki MRI vizsgálat útján bizonyosodhatna meg arról, hogy SM állhat-e a panaszaid hátterében.

 5. Én sajnos elég sok tünetet tapasztalok magamon szédülés, zsibbadás,izom fájdalom,vizelet tartási probléma,széklet tartás néha, inkább állandó hasmenést mondanék,maga szerint érdemes lenne kivizsgáltatni magam? Válaszát előre is köszönöm!

  1. A felsorolt problémák, amennyiben folyamatosak, nem pedig csak néha-néha jelentkeznek, lehetnek akár az SM tünetei is, de más dolgok is állhatnak mögötte. Mindenképpen érdemes a problémával egy orvost felkeresni, aki aztán segíthet abban, hogy merre vizsgálódjanak tovább.

 6. Nekem a felsorolt tünetek közül a szédülés okoz problémát. A többit nem tapasztaltam magamon. Tavasszal jött elő a szédülés, nem mertem bringázni. De utána a nyarat végig bringáztam. Most egy hete megint előjött. Voltam fül orr gégészeten, elküldtek időpontot kérni a szemészet, neurológia, egyensúly és audió vizsgálatra. Van mikor a mozgólépcsőre sem merek rálépni. Ha fal van mellettem nincs probléma, de ha sok ember vesz körül, émelygek. Bevásárlóközpontban nem érzem magam jól. Az SM, hát, megijjeszt. József 57 éves vagyok.

  1. Izomgörcsök szoktak jelentkezni SM-ben, és a test bármelyik részén megjelenhetnek. Létezik olyan szer, ami segít enyhíteni a tüneteket, érdemes érdeklődni a neurológusodnál.

 7. A felsorolt tünetek közül majdnem mind fenn áll, egy-két kivétellel. Rendszeresen járok a háziorvoshoz, reumatológiára, neurológushoz. Sehol, egyik orvos sem mondta még, hogy lehet, hogy sm beteg vagyok. Én hogy vessem fel bármelyik orvosnak, hogy vizsgáljanak ki sm gyanúval?
  Köszönöm, ha válaszolnak!

  1. A neurológusától lenne legpraktikusabb egy MRI vizsgálatot kérnie SM irányában. Felvetheti a témát akár úgy is, hogy olvasott erről a betegségről, vagy találkozott egy SM beteggel, és önmagára ismert benne. Amennyiben a neurológus nem együttműködő, érdemes lehet egy másik szakorvost felkeresnie, vagy ha teheti, akár privát úton MRI vizsgálatra mennie.

 8. 2 évvel ezelőtt sm betegségre jellemző tüneteim voltak. MRI vizsgálatra küldtek, ott rairtak a leletemre, hogy sm beteg. A neurológus szintén azt mondta, ez bizony az. Elvittem a leletemet más orvoshoz, azt mondta, ez nem az, legyek benne biztos. Egy harmadik orvos szerint az volna a legjobb, ha agyviz mintát vennének. Ettol megijedtem, és nem mentem el a vizsgálatra. Közben jobban is lettem. De néhány tünetem maradt, pl a nagyfokú fáradtság, de a zsibbadás elmúlt, és a borzalmas izomgorcs a hátamban is. Azóta eltelt másfél év. Most olyan tünetem van, hogy az arcom bal fele begorcsol, de egyik pillanatról a másikra, borzalmas fájdalommal, és a fájdalomcsillapítók is alig segítenek. On szerint ez lehet sm tünet? Köszönöm, ha válaszol.

 9. Három évvel ezelőtt súlyos stroke-om volt melyből mára jól felépültem, de érzem nem lettem a régi. Akkori MRI vizsgálatom nem jelzett sm-et, de a fentebb felsorolt tünetek szinte mindegyikét tapasztalom magamon. Teljes jobb testfelet érintő érzésvesztés, hideget meleget fájdalmat egyáltalán nem érzek. A bénult bal oldalamon a felsőtestem (karom, mellkasom, vállam) időnként zsibbad, befeszül, kettős látás, fáradékonyság, rövidtávú memória zavar, megváltozott vizelés és széklet, nulla libidó….érzelmi hullámvasút.
  Eddig ezeket a tüneteket a stroke utóhatásának tudtam be, várnám, hogy elmúljanak, vagy jobbra forduljanak, de állapotom nem változik. Most a cikket olvasva mondhatni megijedtem, ugye ne halogassam neurológus mielőbbi felkeresését? Ugye ez már több a stroke utóhatásánál?

  1. A stroke-kal kapcsolatban nincsen tapasztalatunk, de ha a tünetek a stroke után azonnal jelentkeztek, és azóta változatlanok, akkor számunkra valószínűbbnek tűnik, hogy az lehet a mögöttes ok. Nekünk, a blog szerzőinek azonban nincs orvosi végzettségünk, és csak az SM-be ástuk bele magunkat, ezért e tekintetben nem érdemes a mi véleményünkre alapozni. Kétség esetén mindenképpen érdemes felkeresni egy neurológust.

 10. Tisztelt Doktornő vagy Doktor Úr!

  Nagyon megcsúszva, 14 év után tudtam meg, hogy az alkalmanként jelentkező tünetek az SM tünetei (MR-vizsgálat). Tavaly olyan mértékben szédültem, hogy klinika lett a vége. Akkor minden magyarázatot nyert. Addig is voltam orvosnál – ideggyógyász professzornál is – a különböző tünetek alkalmával. Igen, volt arra is példa, hogy kisgyerekes anyaként (nem volt segítségem, aki a gyerekre vigyázzon) nem tudtam menni, megvártam, míg elmúlik.
  Most is van minimális egyensúlyzavarom, de a háztartást, a fordítási munkámat ellátom. Engem az érdekelne, hogy milyen módon tudom a helyzetet javítani, hogyan lesz jobb? Erre a kérdésre senki nem mond semmit, még jó, ha 2 percnél több időt kapok a rendelésen. Mit tegyek, tehetek, hogy jobb legyen? A két gyerekem még mindig iskolás korú, talpon kell maradnom, miattuk is. Milgammát és D-vitamint, cinket, méhpempőt szedek, akupunktúra kezelésekre járok. Minden információm az internetről származik, senki nem mond semmit, ami előre mutat.
  Kérem, segítsen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.