Az idős korban jelentkező sclerosis multiplex súlyosabb

A sclerosis multiplex idősebb korban történő megjelenése köztudottan gyorsabb betegséglefolyást vetít előre. Egy új kutatás most számszerűsítette is a súlyosbodás várható mértékét.

idős ember kezeiA vizsgálatban 3597 beteg vett részt, közülük 245-nél jelentkezett az SM az 50. életévükben vagy az után. A két csoportot összehasonlítva kiderült, hogy az idősebbeknél ritkább volt a relapszáló-remittáló forma (51,8% vs. 90,8%), helyette inkább a folyamatosan rosszabbodó elsődleges progresszív változat volt a gyakoribb, és az idősebbek a betegség formájától függetlenül is gyorsabban érték el az EDSS-skála 4 (11,9 év vs. 3,7 év) illetve 6 (19,4 év vs. 9 év) értékét.

Bővebben:
Older Age at Multiple Sclerosis Onset Is an Independent Factor of Poor Prognosis: A Population-Based Cohort Study

2 thoughts on “Az idős korban jelentkező sclerosis multiplex súlyosabb”

  1. Én 50 éves korom óta vagyok regisztrált SM-es. Most 57 éves vagyok. A tüneteim nemhogy romlottak inkább javultak. Ezért nem értem a romlás idejét mi alapján határozták meg. Szerintem ez csak az SM-mel élőket szeretnék még megfélemlíteni. Én azt tanácsolom minden SM-mel élőnek ez nem betegség, hanem állapot. Mindenki tegye fejben rendbe magát. Ha így rendbe megy az életük a többiek véleménye le van fütyülve. Hinni kell magunkban !!!

    1. Szia! 52 éves vagyok,2 hetet voltam kórházban medrot és B1,B6 kaptam. Skerozis állapították meg . A kérdésem az lenne,hogyan tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük