Az idős korban jelentkező sclerosis multiplex súlyosabb

A sclerosis multiplex idősebb korban történő megjelenése köztudottan gyorsabb betegséglefolyást vetít előre. Egy új kutatás most számszerűsítette is a súlyosbodás várható mértékét.

idős ember kezeiA vizsgálatban 3597 beteg vett részt, közülük 245-nél jelentkezett az SM az 50. életévükben vagy az után. A két csoportot összehasonlítva kiderült, hogy az idősebbeknél ritkább volt a relapszáló-remittáló forma (51,8% vs. 90,8%), helyette inkább a folyamatosan rosszabbodó elsődleges progresszív változat volt a gyakoribb, és az idősebbek a betegség formájától függetlenül is gyorsabban érték el az EDSS-skála 4 (11,9 év vs. 3,7 év) illetve 6 (19,4 év vs. 9 év) értékét.

Bővebben:
Older Age at Multiple Sclerosis Onset Is an Independent Factor of Poor Prognosis: A Population-Based Cohort Study

3 thoughts on “Az idős korban jelentkező sclerosis multiplex súlyosabb”

  1. Én 50 éves korom óta vagyok regisztrált SM-es. Most 57 éves vagyok. A tüneteim nemhogy romlottak inkább javultak. Ezért nem értem a romlás idejét mi alapján határozták meg. Szerintem ez csak az SM-mel élőket szeretnék még megfélemlíteni. Én azt tanácsolom minden SM-mel élőnek ez nem betegség, hanem állapot. Mindenki tegye fejben rendbe magát. Ha így rendbe megy az életük a többiek véleménye le van fütyülve. Hinni kell magunkban !!!

    1. Szia! 52 éves vagyok,2 hetet voltam kórházban medrot és B1,B6 kaptam. Skerozis állapították meg . A kérdésem az lenne,hogyan tovább.

  2. Én 57 éves nő vagyok. Van pánik betegségem. Télen jelentkezett nálam egy rosszullét, magasvérnyomás, remegés, szédülés. Ez valamennyire helyre jött, de változó. 1 – 2 hónapja elkezdett bizseregni a talpam az újjak alatt és már a lábújjak is. Ez folyamatos. Időnként mindkét kezemen az újjbegyek is, a nyelvem eleje és néha a bal oldali szájszél is. Ez idő alatt 2x volt olyan, hogy napokig nagyon fájt a vádlim.
    Éjszaka vádlimban izomrángás, emiatt rosszul alszom. Közérzetem változó, egyik nap jó, másik nap pocsék. ELéggé elvagyok keseredve, mert ez jelentősen rosszabbá teszi az életminőségemet. Mit gondoltok? Neurológia?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük