Neuropátiás fájdalom

Az idegrendszer károsodása vagy működési zavara következtében kialakult fájdalom. Számos betegség okozhatja, de leggyakrabban cukorbetegség, alkoholizmus vagy agyvérzés áll a hátterében. Az SM páciensek körülbelül fele is tapasztal fájdalmat betegsége következtében, melyek egy része neuropátiás, más részük mozgásszervi eredetű.

SM-ben a neuropátiás fájdalmat az okozza, hogy a demyelinizáció következtében károsodott idegsejtek túlérzékennyé válnak, így tévesen érzékelik a perifériás idegrendszerből beérkező jeleket. Abban az értelemben tehát egy illúzióról van szó, hogy a neuropátiás fájdalomnak nincs adaptív értéke, nem valós veszélyre hívja fel az ember figyelmét, de szó sincs arról, hogy ez csupán a képzelet szüleménye, hiszen a fájdalom biológiai szinten jelen van az idegrendszerben amiatt, hogy az idegek túl aktívan és indoklás nélkül tüzelnek.

A fájdalomérzet lehet krónikusan égő, sajgó, zsibbadó, bizsergető, vagy hirtelen jelentkező, áramütésszerű érzés. Ezt kísérheti az érintéssel vagy a hideg és meleg ingerekkel szembeni túlérzékenység is.

Angolul: neuropathic pain

Bővebben:
Neuropátiás fájdalom tünetei és kezelése → Házipatika

« SM szótár