Mennyi ideig tart egy relapszus?

olvasási idő: 6 perc


Honnan tudni, hogy relapszusom vagy pszeudorelapszusom van?

Relapszusnak (más néven rohamnak vagy shubnak) hívjuk, amikor az agyban vagy a gerincvelőben történt friss gyulladás miatt új SM tünetek jelentkeznek vagy régi tünetek jelennek meg újra. A relapszustól megkülönböztetjük a pszeudorelapszust (vagy más néven álrohamot), amikor a rosszabbodást nem egy új gyulladás, hanem a már meglévő myelinsérülések okozzák.

A már meglévő tünetek rosszabbodása mögött állhat megnövekedett testhőmérséklet (például láz, sportolás, napozás, forró fürdő vagy szauna miatt, erről bővebben A hőmérséklet hatása az SM tüneteire c. cikkben írtunk), fertőzés (például nátha, akár láz hiányában is), sérülés, műtét, új gyógyszerek, más orvosi problémák (például magas vércukorszint) vagy akár stressz is. Ilyenkor a tünetek a kiváltó ok elmúltával maguk is megszűnnek.

A relapszusok a pszeudorelapszusoktól MRI segítségével megkülönböztethetőek, de az alábbi jelek is utalhatnak arra, hogy nem igazi relapszussal van dolgunk. [1]

Relapszus vagy pszeudorelapszus?

  • Ha egy tünet csak nagyon rövid ideig tart vagy fluktuál, azaz megjelenik, teljesen eltűnik, majd ismét megjelenik, az a pszeudorelapszus megbízható jele. E lehetőség miatt a rosszabbodást csak akkor szokták relapszusként definiálni, ha az legalább 24 órán keresztül fennáll, és más okkal (például folyamatos hőmérséklet-emelkedéssel vagy fertőzéssel) nem magyarázható.
  • A friss gyulladások általában nem az agy ugyanazon területén szoktak megjelenni, így kicsi az esélye, hogy egy új relapszus pontosan ugyanazokat a tüneteket okozza, mint egy korábbi shub. A régi tünetek újbóli megjelenése gyakran a pszeudorelapszus jele.
  • Az alapján is pszeudorelapszusra lehet gyanakodni, ha nincs olyan agyi vagy gerincvelői terület, ami a tapasztalt tünetek mindegyikéért felelős lehetne. Ha például egyszerre romlik a látásod és kezd bizseregni az ujjad, az csekély valószínűséggel új shub jele, hiszen a látásromlásért felelős látóideg az agyban húzódik, míg a paresztézia gerincvelői érintettségre utal. Ilyenkor inkább valamilyen más okból történt általános rosszabbodás lehet a dolog hátterében.
  • Bizonyos tünetek nagyobb eséllyel jelentkeznek pszeudorelapszus, mint igazi relapszus során. Ilyenek például az izomgörcsök és a fájdalom hirtelen rosszabbodása.
  • Ahhoz, hogy egy rosszabbodást új relapszusnak tekintsünk, legalább 30 napnak el kell telnie az előző relapszus után. Ahogy a fenti lista első pontjában említett 24 óra, úgy ez a 30 nap is csak általános megegyezés alapján ennyi, és nem kísérleti eredmények során születtek ezek a referenciaértékek.

Mennyi ideig tart egy relapszus?

A relapszáló-remittáló sclerosis multiplex (RRMS) a nevét onnan kapta, hogy a rosszabbodó (relapszáló) időszakokat javuló (remittáló) rész követi. Ennek megfelelően a relapszus szó a rosszabbodó időszakot, nem pedig a teljes rosszabbodás-gyógyulás időszakot jelöli. A különböző fórumokon e tekintetben nagy a zavar, sokan csak a rosszabbodást, mások a teljes rosszabbodás-javulás időszakot értik “relapszus” alatt (l. például itt). Ezt érdemes figyelembe venni, amikor a betegek a relapszusok hosszáról beszélgetnek.

Mennyi ideig tart egy relapszus?

A rosszabbodások időtartalma személyenként és relapszusonként is változó. Ahogy korábban láttuk, definíció szerint 24 óránál nem lehet rövidebb egy relapszus, hiszen akkor pszeudorelapszusnak tekinthető. 24 órán felül azonban tarthat napokig, hetekig vagy akár hónapokig is. [2] Körülbelül ennyi, amit az SM oldalakon a témáról mondani szoktak. Klinikai vizsgálatot ez ügyben nem találtam.

A legpontosabb adatokat egy amerikai neurológus adta egy külföldi kérdezz-felelek típusú oldalon, azonban tisztázatlan, hogy e mögött áll-e kutatás, vagy csak a saját megfigyeléseit írta le. [3] E szerint a betegek 80%-a eléri a rosszabbodás maximumát két hét alatt, 90%-a pedig négy hét alatt. Ezt a szakaszt általában néhány naptól két hétig tartó stabil állapot követi, amit a lassú, részleges vagy teljes javulás követ. A betegek 80%-a 3 hónap alatt ér el a legutolsó, javuló szakasz végére, 90%-uk befejezi a javulást 6 hónap alatt, és a maradék 10% egy évig, vagy néha annál is hosszabb ideig tapasztalhat még jobbulást.

Honnan tudom, hogy másodlagos progresszív SM-em lett-e?

A modern SM terápiák, mint például az interferon-béta megjelenése és elterjedése előtt a relapszáló-remittáló betegek 50%-a a diagnózis után 10 évvel, 90%-a a diagnózis után 25 évvel másodlagos progresszív SM-es (SPMS) lett. Megjegyzem, az SM első tüneteinek megjelenése és diagnózisa között átlagosan 2 év telik el. [4] A legtöbb statisztikában a diagnózisra hivatkoznak az efféle, prognózisra irányuló értékek megadásakor, de elképzelhetőnek tartom, hogy azt egyes helyeken a betegség első megjelenésének szinonimájaként használják. Ha nem így van, az jó hír mindenkinek.

Másodlagos progresszív SM-ben a rosszabbodás az esetleges relapszusoktól függetlenül folyamatos, és nem követi remittáló (javuló) szakasz. Bár valószínű, hogy az új gyógyszerek ezen a statisztikán változtatni fognak, még nem telt el elég idő ahhoz, hogy ennek mértékéről pontos ismereteink legyenek. [5]

Másodlagos progresszív SM változataiBár az SM osztályozása a klinikai gyakorlatban elterjedt szokás, kevés az egyértelmű bizonyíték a besorolási módszerek jóváhagyásához, és a megbízhatóságukról sincsenek tanulmányok. [6] A másodlagos progresszív SM megjelenhet úgy, hogy közben továbbra is vannak relapszusai a betegnek, de olyan formája is van, ahol ezek nem jelentkeznek többé. Van továbbá aktív (MRI által kimutatható új léziókkal) és nem aktív SPMS, valamint ettől függetlenül is megjelenhet a betegség rosszabbodó vagy stabil (nem rosszabbodó) szakaszokkal. [7] Ennek megfelelően meglehetősen nehéz eldönteni, hogy valaki átlépett-e a másodlagos progresszív minősítésbe vagy sem. Az OEP által kiadott “A sclerosis multiplex diagnosztikája és kezelése” c. protokollanyag pontos definíciót ad a relapszáló-remittáló SM-re és az elsődleges progresszív SM-re (PPMS), a másodlagos progresszív SM esetében azonban ezt nem teszi meg. [6] Az általános gyakorlat szerint azonban legalább fél éven át tartó folyamatos rosszabbodás vagy egyértelmű progresszió szükséges az SPMS diagnózis felállításához [8], de hivatalos útmutatót erről sem találtam.

A relapszusok hossza szélsőségesen változékony lehet, függetlenül attól, hogy korábban milyen hosszú relapszusaid voltak. Bárkinél előfordulhatnak hosszabb ideig fennálló rosszabbodások, ezért nem érdemes kétségbe esned csak azért, mert már 1-2 hónap is eltelt a shubod kezdete óta, és még nem tapasztalsz javulást.

Mentés

2 thoughts on “Mennyi ideig tart egy relapszus?”

  1. Jo estet nekem a kiss fiam 10eves es SM beteg multev juliustol akor volt tunete De azotatol nincs semi baj hala a jo istenek De keszilunk vele meni kezelesre met aszt montak hogy van ere inekcio ami meg aliti a betegseget De nagyon felek hogy neme lesz valami melek hatasa ezert fordulok segicsehez ha valaki tud akor legyen szives visza irni. Koszonom

    1. A különböző SM gyógyszereknek más-más mellékhatásaik vannak, amiket az orvosok is figyelembe vesznek az ajánlott gyógyszer kiválasztásakor és nyomon követésekor. Amennyiben a mellékhatások veszélyesek vagy túlságosan elviselhetetlenek lennének, van lehetőség a gyógyszerváltásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük