Kávéfogyasztás és sclerosis multiplex

olvasási idő: 2 perc


A koffein és a sclerosis multiplex kapcsolata

A koffein és a sclerosis multiplex kialakulásának kapcsolatáról egymásnak ellentmondó eredmények születtek. Egy 2006-os kutatás [1] szerint minél több kávét és minél hosszabb időn át fogyaszt valaki, annál nagyobb esélye van az SM-re. Az eredményeket azonban egy 2012-es kutatásnak nem sikerült alátámasztania, ekkor a kutatók semmilyen összefüggést nem találtak [2]. Néhány év múlva, 2015-ben pedig már több adat is arra utalt [3], hogy a nagyon nagy mennyiségű, napi 9 deciliternyi (!) kávéfogyasztás 30%-kal csökkenti az SM kialakulásának az esélyét. A kutatók ez utóbbi eredményt azzal magyarázzák, hogy a koffein neuroprotektív (azaz idegsejteket védelmező) tulajdonsággal bír, és elnyomja a gyulladáskeltő citokineket. (A citokinek a sejtkommunikációban részt vevő jelzőmolekulák egy fajtája.)

A koffein SM-re való jótékony hatását korábban egérkísérleten is sikerült kimutatni [4]. Más kutatások szerint a koffeinbevitel csökkenti a Parkison-kór kialakulásának az esélyét is, itt is több mint napi 3 pohárnyi adagban érve el a szintén 30% körüli maximumot [5][6].

Ami az SM-es betegeknek még érdekesebb lehet, egy 2011-es kutatás szerint mind a rendszertelen, mind a napi kávéfogyasztás – 33 illetve 40%-kal – csökkenti az RRMS betegek esélyét arra, hogy botra vagy mankóra legyen szükségük 100 méter megtételéhez (ami az EDSS rokkantsági skála 6-os szintjének felel meg) [7]. Ugyanez az összefüggés nem áll fenn a progresszív SM betegeknél. Ez utóbbira magyarázatot adhat, hogy sok kutató szerint a progresszív SM esetében a rosszabbodások kevésbé függenek a gyulladástól, jóllehet ezt a nézetet sokan támadják [8][9].

Sajnos a kávéfogyasztás és a rokkantsági fok fejlődésének kapcsolatát az idézett kutatás nem teljesen tisztázta. Nem sikerült ugyanis kizárni a fordított ok-okozati kapcsolatot, azaz hogy aki rokkantabb, az kevesebb kávét iszik, nem pedig fordítva. Nem találtak továbbá összefüggést a teafogyasztás és a rokkantsági fok rosszabbodása között, annak ellenére, hogy a tea is tartalmaz koffeint, jóllehet csak fele annyit, mint a kávé.

A kutatók sehol sem fogalmaznak meg ajánlásokat a koffeinbevitelre vonatkozóan, ehelyett további vizsgálatok elvégzését sürgetik. Bár a fentiek alapján a kávénak illetve a koffeinnek lehet valamilyen hatása az SM-re, még keveset tudunk ahhoz, hogy ezt egyértelműen kimondhassuk.

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük