Az idei ACTRIMS konferencia hírei

az ACTRIMS 2017-es konferenciájának logójaAz ACTRIMS a sclerosis multiplex kutatásának és gyógyításának amerikai bizottsága. A szervezet a múlt héten tartotta éves szakmai konferenciáját Floridában. Az ott bemutatott kutatási eredményekből szemezgettünk.

Azt már régóta tudjuk, hogy az egészségesekhez képest az SM betegek négyszer gyakrabban halnak meg olyan légúti megbetegedésekben, mint az influenza. Most az is kiderült, hogy ez azért van, mert a központi idegrendszert támadó immunreakció a tüdőben is olyan változásokat idéz elő, melyek kevésbé ellenállóvá teszik a pácienseket a légúti fertőzések ellen.
⇒ Induction of CNS-targeted autoimmunity leads to increased influenza mortality in mice

Az SM betegek közvetlen leszármazottainak idegrendszerében nagy eséllyel olyan tünetmentes betegséglefolyás történhet, amire semmilyen külsőleges jel nem utal. A páciensek gyermekeinél ezért érdemes lehet fokozottabb figyelemmel, főleg preventív MRI vizsgálattal követni egy esetleges SM háttérben zajló romboló hatásait.
⇒ Investigating early evidence of multiple sclerosis in a prospective study of high risk family members

Az Ocrelizumab nevű hatóanyag a III. kísérleti fázisban is hatékonynak bizonyult az elsődleges progresszív SM betegek körében: a több mint két éven át tartó vizsgálatban a kezelt páciensek 42%-a semmilyen progressziót nem mutatott, szemben a placebót kapó kontrollcsoporttal, akiknek mindössze 29%-a maradt a teszt elején leírt állapotában. Az FDA március 28-án mond ítéletet a gyógyszer amerikai törzskönyvezéséről. (Az Ocrelizumabról négy hónappal ezelőtt itt írtunk.)
⇒ A Study of Ocrelizumab in Participants With Primary Progressive Multiple Sclerosis

Az Alemtuzumab túl van az első hosszú távú követéses vizsgálatán. A hatóanyag beadását követő hat év után a páciensek további betegségmódosító kezelés nélkül is jobb eredményeket produkáltak tüneti szinten, MRI vizsgálatok szerint és agytérfogat-veszteségük alapján egyaránt.  A betegeknek csökkent a relapszusaik száma, stabilizálódtak vagy fejlődtek korábbi fogyatékosságaik, és java részük teljesen tünetmentes maradt a hatodik év végére.
Alemtuzumab maintains durable positive effects in MS without additional treatment

A napozás együtt jár az enyhébb rokkantsági fokkal és a fáradtságérzet csökkenésével relapszáló-remittáló SM és elsődleges progresszív SM esetén egyaránt. Ezzel szemben a szájon át bejuttatott D-vitamin mennyisége csak a rokkantsági fokkal korrelál. Sőt, a szervezet D-vitamin szintjének semmilyen hatása nincs ezekre a mutatókra másodlagos progresszív SM-ben.
⇒ Dietary intakes of vitamin D, sunshine exposure, EDSS and fatigue scale in Multiple Sclerosis

A D-vitamin szintje már-már megjósolja a relapszusokat és azok kimenetelét. Minél alacsonyabb a D-vitamin szintje a szervezetben, annál nagyobb az új tünet megjelenésének esélye. A D-vitamin magasabb szintje 15%-kal csökkenti a gyulladást jelző T2 léziók kockázatát, valamint összefügg az agytérfogat-veszteség alacsonyabb mértékével is.
⇒ Support for Vitamin D Supplements Grows

A rövid láncú zsírsavak a regulátor T-sejtek (azaz Treg sejtek), míg a hosszú láncú zsírsavak a gyulladásos folyamatokban résztvevő T-sejtek (konkrétan a Th1 és a Th17 sejtek) termelését növelik. Ez a felfedezés azért jelentős, mert a Treg sejtek mérséklik az autoimmun folyamatokat: a magasabb Treg sejttel rendelkező egerek enyhébb tüneteket mutatnak EAE állapotukban. Ráadásul a hosszú láncú zsírsavak csökkentik a rövid láncúak jelenlétét a bélrendszerben, ami súlyosabb tünetekhez vezet. Emberek körében egyelőre csak a zsírsavak Treg-növelő hatását vizsgálták meg: e szerint napi 1g propionsav 25-30%-kal növeli a Treg sejtek számát, és egyúttal csökkenti a Th17 sejtek számát. A propionsav 2-8 heti szedésének abbahagyását követően csak 2-3 hét után kezd esni a Treg sejtek mennyisége, és 2 hónap kell ahhoz, hogy számuk visszatérjen a kezdeti szintre. Ez tehát egy újabb bizonyítéka annak, hogy a telített zsírsavak kerülése hasznos lépés SM-ben.
⇒ Dietary Fats and Susceptibility to MS

Szintén a gyulladáskeltő Th17 sejtek számának és érési folyamatának kedvez a magas sótartalmú étrend, tehát a betegeknek érdemes a sófogyasztásukat is visszaszorítani. (A sófogyasztásról bővebben itt írtunk.)
⇒ Environment, Genetics, and Multiple Sclerosis

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük