Ocrelizumab

CD20 fehérjemolekula a B-sejt felületénAz ocrelizumab egy olyan vegyület, aminek átütő újdonsága abban rejlik, hogy a sclerosis multiplex relapszáló-remittáló típusa mellett az elsődleges progresszív forma kezelésére is alkalmas.

Az ocrelizumab hatásmechanizmusa az, hogy a B-sejtek felületén lévő CD20 fehérjemolekula kóros idegkárosító tevékenységét blokkolja.

Az ocrelizumab hatásossága relapszáló-remittáló betegek körében az interferon kezeléshez képest:

  • 46-47%-kal csökkentette a relapszusok éves számát,
  • 94-95%-kal mérsékelte az új léziók számát két év alatt,
  • a betegek 64-89%-a maradt teljesen tünetmentes két év alatt.

Az ocrelizumab hatásossága elsődleges progresszív betegek körében a placebóhoz képest:

  • 25%-kal csökkentette a progresszió mértékét fél év alatt,
  • a betegek 42%-a semmilyen progressziót nem mutatott két év alatt.

Az ocrelizumab adagolása intravénás infúzióban történik. Az első két dózis beadását két hét választja el egymástól. Maga az infúziós eljárás minimum 2 és fél óráig tart. Ennek során a beteg alkalmanként 300 mg gyógyszert kap 250 ml oldatban.
Ezt megelőzi egy szteroidinfúzió és egy antihisztamin gyógyszer beadása, melyekkel az ocrelizumab infúzióra adott lehetséges reakciók esélyét és súlyosságát csökkentik. Az ocrelizumab beadását legalább egy órán át tartó orvosi megfigyelés követi.
Az első két hét után már csak félévente kell ismételni a gyógyszerezést. Ezek a kezelések ugyanilyen procedúra szerint zajlanak, azzal a különbséggel, hogy maguk az ocrelizumab infúziók legalább egy órával tovább, 3 és fél órán át tartanak. A beteg ekkor már alkalmanként 600 mg gyógyszert kap 500 ml oldatban.

A kezelés ellenjavallata − a gyógyszer összetevőivel szembeni túlérzékenységen kívül − az aktív hepatitis B fertőzés (HBV), a 6 héten belül kapott bármilyen védőoltás, továbbá a terhesség és a szoptatás (ez utóbbiak az eddig nem vizsgált esetleges hatások miatt).

A terápia leggyakoribb mellékhatásai a 24 órán belül jelentkező, infúzió miatti rosszullétek, a légúti és bőrfertőzések, korábban hepatitis B fertőzött személyeknél a vírus újbóli aktiválódása, továbbá a legyengített immunrendszer miatt általánosan nagyobb esély bármilyen fertőzésre. Noha a szer eddigi használata során még egyszer sem fordult elő, de elviekben a PML fertőzésre is megvan az esély. Az ocrelizumab legsúlyosabb mellékhatása lehet a daganatos megbetegedések magasabb kockázata.

A gyógyszer 2017 márciusában került az amerikai piacra. Az Európai Bizottság 2018 januárjában engedélyezte az európai forgalmazását.

Bővebben:
Hogyan működik az ocrelizumab?
Betegtájékoztató angolul (PDF) → Genentech

« SM szótár