A vibrációs tréner nem segít az SM betegeknek

vibrációs tréner használat közbenEgy 10 különböző, randomizált, kontrollált kutatási eredményt elemző új publikáció a Magyarországon is elérhető egésztest-vibrációs tréning sclerosis multiplex betegekre gyakorolt hatását vizsgálta.

A publikáció szerint a kutatások nem támasztották alá, hogy az egésztest-vibráció pozitív hatással lenne az egyensúlyra, az izomgörcsökre, a fáradékonyságra, a járásképességre, a járásmódra vagy a beteg jóllétére.

A kutatók egyedül azt tudták kimutatni, hogy a rezgő berendezésen való állás erősíti a térd körüli izmokat.

Bővebben:
Does whole-body vibration have benefits in patients with multiple sclerosis: a systematic review and meta-analysis

Immunerősítés: árt vagy használ?

olvasási idő: 6 perc
nehézségi szint: közepes


egy pohár citrusos turmixAz immunrendszerünk védi meg a testünket a veszélyes külső hatásoktól és betolakodóktól, ezért általánosan elfogadott nézet, hogy az immunerősítés jó dolog: ha erős az immunrendszerünk, kevésbé kapunk el betegségeket, illetve gyorsabban meggyógyulunk, ha mégis elkapunk valamit.

A különböző, egészséggel foglalkozó weblapokon lépten-nyomon immunerősítő ételekbe, étrendkiegészítőkbe és életmódbeli tanácsokba lehet botlani, és a sclerosis multiplex betegek is előszeretettel ajánlják egymásnak az ilyen szereket. Mivel a fertőzések kiválthatnak relapszust, az immunrendszer erősítésében van némi logika. Ha viszont abból indulunk ki, hogy az erős immunrendszer egy autoimmun betegségben szenvedő ember saját testét is erősebben tudja támadni, felmerül a kérdés, hogy valóban hasznosak-e ezek a szerek, vagy SM betegként inkább éppen hogy kerülni kellene őket. Végtére is az SM progressziójának esélyeit csökkentő gyógyszerek épp az immunrendszer egyfajta elnyomásával érik el a hatásukat.

Tovább olvasom

Miért jobb megkeresni a választ, mint másoktól megkérdezni?

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: könnyű


számítógépes billentyűzetAmikor az ember valamilyen furcsa, új dolgot tapasztal magán, általában szeretne többet megtudni a jelenségről. A sclerosis multiplex betegek Facebook csoportjaiban is igen gyakran bukkannak fel ilyen jellegű kérdések, amikre aztán véletlenszerűen válaszol is néhány sorstárs. Sajnos az efféle válaszok jellegükből adódóan megtévesztőek lehetnek, akkor is, ha a válaszadó a legnagyobb jóindulattal és őszinteséggel írja le tapasztalatait.

Tovább olvasom

Tényleg kerülniük kell a meleget az SM betegeknek?

olvasási idő: 2 perc


napozó nő a tengerpartonSok sclerosis multiplexről szóló cikk általános jó tanácsként ajánlja a betegeknek a meleg környezet illetve a test felmelegedésével járó helyzetek kerülését. A javaslatot általában azzal indokolják, hogy a hőemelkedés az SM-esek állapotának rosszabbodását okozhatja. Ez a magyarázat azonban ebben a formában félrevezető.

Tovább olvasom

A sclerosis multiplex lelki okai

olvasási idő: 10 perc


Vannak betegségek, amik néha lelki okokra vezethetőek vissza (mint például a depresszió), más betegségek hátterében viszont olyan fizikai vagy biológiai okok állnak, mint a génmutációk, bakteriális vagy vírusfertőzések vagy éppen egy lépcsőn történő lezuhanás. A sclerosis multiplex pontos okai jelenleg nem ismertek, de azt tudjuk, hogy mind a gének, mind a környezeti tényezők (például D-vitamin hiány, Epstein-Barr vírusfertőzés) hajlamosíthatnak a kialakulására.

Ha elkezdjük begépelni a Google-be, hogy “sclerosis multiplex”, a gyorsaság érdekében a kereső felajánlja a gyakran használt keresőkifejezéseket, hogy megspóroljunk némi gépelést. Ezek között szerepel a “sclerosis multiplex lelki oka” javaslat is.

Tovább olvasom

Szándékosan megtévesztő ajánlatok leleplezése

olvasási idő: 8 perc


számítógépen ügyeskedő kisfiúAz internet tele van áltudományos, nem működő gyógymód ajánlatokkal. Ezek egy része valószínűleg csak jó szándékú tévedés, sok esetben azonban szándékosan megtévesztő ajánlatokkal találkozhatsz. Egy korábbi cikkben már írtunk arról, hogy miképp ismerhetőek fel a nem működő gyógymódok, néha azonban csupán egy kis technikai tudás elég ahhoz, hogy leleplezd a tudatos átveréseket.

Tovább olvasom

A sclerosis multiplex homeopátiás kezelése

olvasási idő: 5 perc


homeopátiás bogyókA sclerosis multiplex jelenleg gyógyíthatatlan betegség. Mivel az orvostudomány csak a tünetek késleltetésében és csökkentésében tud segíteni, sokan fordulnak reménykedve különböző alternatív megoldásokhoz. Az egyik legnépszerűbb alternatív terápia a homeopátia, amivel egy 2008-as tanulmány szerint az SM betegek 26%-a megpróbálkozik [1].

Tovább olvasom

Megbízható SM hírforrások

olvasási idő: 5 perc


Mivel az sclerosis multiplex jelenleg nem gyógyítható, a betegség a rákhoz hasonlóan jó táptalaj a megalapozatlan, áltudományos, hatástalan gyógymódok és összeesküvés-elméletek számára. A természettudományokban kevésbé jártas, vagy csak gyógyulni vágyó, és ezért kevésbé kritikus betegek számára nehézséget jelenthet egy-egy cikkről vagy gyógymódról eldönteni, hogy az valóban megbízható-e. Ehhez kíván ez a cikk segítséget nyújtani.

Tovább olvasom

Alternatív kezelések sclerosis multiplex betegeknek

olvasási idő: 5 perc


Mivel a sclerosis multiplex egy olyan krónikus betegség, amire jelenleg nincsen gyógymód, a beteg állapota pedig külső kezelés nélkül, magától is folyamatosan rosszabbodik és javul, a betegség tökéletesen ideális terep a különböző áltudományos tanok és a betegek kétségbeesését kihasználó kuruzslók számára. Mindezek miatt különösen fontos, hogy az SM betegek megismerjék a tudományos módszertant, a természet- és orvostudomány alapjait, és ezzel felvértezzék magunkat az átverésekkel szemben.

Tovább olvasom