Megbízható SM hírforrások

olvasási idő: 5 perc


Mivel az sclerosis multiplex jelenleg nem gyógyítható, a betegség a rákhoz hasonlóan jó táptalaj a megalapozatlan, áltudományos, hatástalan gyógymódok és összeesküvés-elméletek számára. A természettudományokban kevésbé jártas, vagy csak gyógyulni vágyó, és ezért kevésbé kritikus betegek számára nehézséget jelenthet egy-egy cikkről vagy gyógymódról eldönteni, hogy az valóban megbízható-e. Ehhez kíván ez a cikk segítséget nyújtani.

Közismertség

Bár egy-egy életmódbeli javaslat vagy gyógymód nem feltétlenül azért terjed el, mert valóban hatékony, általánosságban azért elmondható, hogy megbízhatóbbak azok a javaslatok, amiket a nagy SM oldalak mind ajánlanak. Még jobb, ha az ajánlást hivatalos, állami oldalon, pl. az OEP honlapján találjuk meg. Nem érdemes hitelt adni az olyan különleges gyógymódoknak, amiket ismeretlen személyek írnak fórumokban vagy ingyenesen beregisztrálható blog oldalakon, máshol azonban nem olvashatunk róluk. Bár elméletileg nincs kizárva, hogy Piroska néni otthon feltalálja az SM életmódbeli ellenszerét, ez azért nagyon valószínűtlen forgatókönyv.

Összeférhetőség

Bár az SM-et gyógyítani még nem lehet, a betegség okairól, kezeléséről, egyes szerek hatásmechanizmusáról már sok mindent tudunk. Az olyan gyógymódok, melyek abból indulnak ki, hogy minden, amit eddig tudtunk, hamis, illetve amelyek egyszerűen csak nem egyeztethetőek össze a már jól megalapozott ismereteinkkel, nagy valószínűséggel tévesek. Bár elképzelhető, hogy egy-egy most elfogadott elmélet később tévesnek bizonyul, az új elméletnek is meg kell magyaráznia például, hogy a jelenleg használt és kísérletileg igazolt kezelési módok miért tudnak hatásosak lenni.

Forrásmegjelölés

Forrásmegjelölés fontosságaTudományos kutatás nélkül nem dönthető el egy gyógymódról, hogy az hatásos-e. (Erről bővebben ebben a bejegyzésben írtam: Alternatív kezelések sclerosis multiplex betegeknek) Minden olyan javaslat mögött, ami gyógyhatást tulajdonít valaminek, kell lennie legalább egy tudományos folyóiratban publikált kísérletnek. Jó esetben a gyógymódról szóló beszámoló megjelöli a forrásul szolgáló publikációt, különösképp akkor, ha amúgy nem széles körben ismert javaslatról ír. Ennek hiányában joggal kételkedhetünk az állításaiban. Szerencsére rendelkezésedre áll a Google Scholar szolgáltatása, ahol épp az ilyen publikációk között kutakodhatsz, így egy kis angol tudással te is rákereshetsz, hogy valóban létezik-e egy-egy említett kutatás. Mivel ezek eredményeit előszeretettel értelmezik félre a kevésbé hozzáértő újságírók és bloggerek, az eredeti publikáció rövid kivonatát akkor is érdemes átfutni, ha amúgy meg van jelölve a forrás. Itt általában megtaláljuk azt is, hogy a szerzők szerint mire és milyen bizonyossággal lehet következtetni az általuk elvégzett kísérletből.

Csak azért, mert valaminek van forrásmegjelölése, még nem biztos, hogy megbízható. Lehet, hogy a forrás egy másik, forrásmegjelölés nélküli újságcikk, amivel semmire sem megyünk. Lehet, hogy a forrás tudományos lapban megjelent cikk, azonban az csak egy elméleti tanulmány, ami mögött nem áll semmilyen kísérlet. Nem számít megfelelő forrásnak az sem, ha a gyógymódot egy “megbízható” vagy “nagy presztízsű” személy ajánlotta, különösképp, ha az illető még csak nem is orvos vagy neurológus. Egyes étrendkiegészítő boltok “szakértői” például előszeretettel adhatnak termékvásárlási tanácsokat SM betegek részére, akár úgy is, hogy nem is nagyon ismerik a betegséget, csak a “józan eszükre” vagy anekdotikus “bizonyítékokra” támaszkodnak. Kísérlet nélkül egyszerűen nem tudhatják, hogy valóban igaz-e, amit állítanak. Még a kísérlet sem mindig elegendő. Régebben például a kísérletek alapján minden egészséges embernek ajánlották a béta-karotin szedését annak tüdőrák-megelőző hatása miatt, és csak utólag derült ki, hogy az a dohányosok számára éppen hogy megnöveli a tüdőrák kockázatát. [1]

Összeesküvés-elméletek

Összeesküvés-elméletek

Az áltudományos elméletek egy része jól felismerhető arról, hogy összeesküvés-elméletekre hivatkoznak. Az egyik népszerű összeesküvés-elmélet szerint például a tudósok ismerik az SM gyógymódját, de eltitkolják, mert több pénzt keresnek a betegséget fenntartó gyógyszerekkel. Az ilyen elméletekkel az a gond, hogy nem veszik figyelembe a tudomány működését. Nincs egy olyan egységes csoport, akik “a tudósok”: egymástól pénzügyileg független, önálló kutatócsoportok vannak folyamatos versenyben egymással. A kifejlesztett gyógyszerekből nem “a tudósok” profitálnak, hanem egy-egy gyógyszercég, és cégek ezrei pályáznak arra, hogy az épp sikeres, egy-egy cég által jogvédett gyógyszerek helyett egy jobban működő, saját szert fejlesszenek ki, és a profit hozzájuk vándoroljon. Ahhoz, hogy egy amúgy a netes “összeesküvés szakértők” által is ismert, egyértelműen hatásos gyógyszerrel senki se rukkoljon elő, olyan mértékű, országokon, kutatókon, orvosokon és cégek ezrein átívelő összeesküvésre lenne szükség, ami nemcsak hogy megszervezhetetlen és – esetlegesen egy-két gyártó kivételével – mindenki számára veszteséges lenne, de titokban se lehetne tartani. Ezek az összeesküvés-elméletek kizárólag azt a célt szolgálják, hogy egy amúgy nem működő, általában már megcáfolt elmélet számára kifogást jelentsenek, amikor valaki felteszi a kézenfekvő kérdést, hogy ha van egy dollármilliárdokat érő gyógymód, akkor miért csak fórumokban, a Facebookon vagy valamilyen, gyógyszernek nem minősülő és így semmilyen hivatalos szerv által nem vizsgált, néhány ezer forintos étrendkiegészítőket áruló oldal tulajdonosától és rajongóitól lehet olvasni róla.

Összefoglalás

Az SM-ről szerzett megbízható tudásunkat a legtöbb nagy SM oldal tartalmazza. Bár hasznos lehet nagyobb külföldi SM portálokat is követni, hogy naprakész legyél az új kutatási eredményekkel kapcsolatban (ehhez jó kiindulási pont ez a rövid lista), nem érdemes fórumokban, ingyenes tárhelyeken vagy alternatív elméleteket és gyógymódokat hirdető oldalakon kutakodnod valamilyen többség által még nem ismert csodagyógymód után. Ha lesz valamilyen valóban hatásos új szer, kezelési eljárás vagy életmódbeli ajánlás, az rohamosan el fog terjedni a megbízható SM oldalakon, minden mással pedig nagy valószínűséggel csak a pénzedet és az idődet pazarolod.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük