Tényleg kerülniük kell a meleget az SM betegeknek?

olvasási idő: 2 perc


napozó nő a tengerpartonSok sclerosis multiplexről szóló cikk általános jó tanácsként ajánlja a betegeknek a meleg környezet illetve a test felmelegedésével járó helyzetek kerülését. A javaslatot általában azzal indokolják, hogy a hőemelkedés az SM-esek állapotának rosszabbodását okozhatja. Ez a magyarázat azonban ebben a formában félrevezető.

Való igaz, hogy a betegek 60-80%-ának romlik az állapota a hőemelkedés hatására. Ez viszont csupán egy múló, mindössze a lehűlésig tartó, átmeneti állapot, ami azért jelentkezik, mert a már sérült idegsejtek vezetési képessége csökken a meleg hatására. (Erről a jelenségről bővebben itt olvashatsz.) Mindez tehát nem indokolja, hogy azok a betegek, akikre nincs érezhető hatással a meleg, vagy van ugyan, de az nem zavarja őket, szintén kerüljék az ilyen helyzeteket.

Több kutatás is vizsgálta, hogy a melegebb időjárás több relapszussal jár-e, de nem találtak ilyen összefüggést [1] [2]. A publikációk a jelenségre mind átmenetiként hivatkoznak, és ez összhangban is van a feltételezett hatásmechanizmussal. Fontos azonban megjegyezni, hogy az, hogy valami átmeneti, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem veszélyes. Problémát okozhat, ha a rosszabbodás egy életben maradáshoz nélkülözhetetlen agyi területet érint, vagy a hatása megakadályozza a beteget abban, hogy a hőhatást megszüntesse. Egy publikáció négy olyan halálesetről számol be, ami az SM betegek testének felmelegedéséhez (napozáshoz vagy forró fürdőhöz) köthető [3]. Az egyik alkalommal például a beteg nem tudott kiszállni a fürdőkádból, amibe folyamatosan folyt a meleg víz utánpótlás, és végül ez okozta a halálát. Az átmeneti jelző ugyanakkor nem is mindig teljesen állja meg a helyét: elvétve találhatóak olyan cikkek is, amelyek egy-egy esetben 3 vagy akár 7 napos rosszabbodásról számolnak be. Márpedig ilyen hosszú hatást nem magyarázhat a fent idézett hatásmechanizmus [4].

Végezetül, két ’80-as évekbeli kutatás eredménye is arra utal, hogy a meleg kerülése bizonyos esetekben hasznos lehet. Az egyik szerint a relapszusok számát ugyan nem, de egy-egy relapszus időtartamát megnöveli a meleg időjárás [5]. Egy másik kutatás azt találta, hogy az egyenlítőtől távolabb több a jóindulatú SM beteg [6]. Érdekes módon ezek az eredmények nem váltottak ki nagy visszhangot, és nem találtam olyan tanulmányokat, melyek megpróbálták volna reprodukálni őket. Mivel egyik kutatás sem az időszakos, például sport vagy meleg zuhany miatti felmelegedést vizsgálta, így ezek hatásairól e tekintetben nem tudunk semmit. Bár a reprodukció hiánya óvatosságra int a következtetések megítélésében, nem zárható ki, hogy a meleg kerülése egyes esetekben valóban hasznos az SM betegeknek, jóllehet nem azért, amire az ezt ajánló cikkek hivatkozni szoktak.

One thought on “Tényleg kerülniük kell a meleget az SM betegeknek?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük