Az ételallergia aktívabb SM-mel jár

allergén ételekEgy új kutatás az étel-, a gyógyszer-, valamint más környezeti allergiák és a sclerosis multiplex kapcsolatát vizsgálta. Az 1349 betegen végzett felmérés azt találta, hogy az életallergiás SM betegeknek 1,27-szer nagyobb esélyük volt egy új relapszusra, továbbá 2,53-szor nagyobb esélyük volt az MRI-vel kimutatható új léziók megjelenésére, mint azoknak, akiknek semmilyen ismert allergiájuk nem volt.

A gyógyszer- és más környezeti allergiák nem mutattak összefüggést az SM súlyosságávaltovábbá az EDSS pontértékeiben sem találtak szignifikáns különbséget az allergiás és a kontrollcsoport között.

Bár a vizsgálat jellegéből adódóan nem alkalmas az ok-okozati viszonyok tisztázására, a kutatók azt remélik, hogy a feltárt összefüggések biológiai alapjainak megértése hozzájárul majd az új terápiás és megelőző kezelések kifejlesztéséhez.

Bővebben:
Food allergies are associated with increased disease activity in multiple sclerosis

Immunerősítés: árt vagy használ?

olvasási idő: 6 perc
nehézségi szint: közepes


egy pohár citrusos turmixAz immunrendszerünk védi meg a testünket a veszélyes külső hatásoktól és betolakodóktól, ezért általánosan elfogadott nézet, hogy az immunerősítés jó dolog: ha erős az immunrendszerünk, kevésbé kapunk el betegségeket, illetve gyorsabban meggyógyulunk, ha mégis elkapunk valamit.

A különböző, egészséggel foglalkozó weblapokon lépten-nyomon immunerősítő ételekbe, étrendkiegészítőkbe és életmódbeli tanácsokba lehet botlani, és a sclerosis multiplex betegek is előszeretettel ajánlják egymásnak az ilyen szereket. Mivel a fertőzések kiválthatnak relapszust, az immunrendszer erősítésében van némi logika. Ha viszont abból indulunk ki, hogy az erős immunrendszer egy autoimmun betegségben szenvedő ember saját testét is erősebben tudja támadni, felmerül a kérdés, hogy valóban hasznosak-e ezek a szerek, vagy SM betegként inkább éppen hogy kerülni kellene őket. Végtére is az SM progressziójának esélyeit csökkentő gyógyszerek épp az immunrendszer egyfajta elnyomásával érik el a hatásukat.

Tovább olvasom