Koleszterincsökkentő gyógyszert sclerosis multiplexre?

A koleszterincsökkentő gyógyszerek aduásza a sztatinok csoportja. Ez a legelterjedtebben alkalmazott gyógyszer a világon, ami széleskörű szükségletessége mellett azért is közkedvelt, mert keveseknél okoz mellékhatásokat.

egy orvos egy nagy piros szívet tart a kezébenA sztatinok egyik típusa a szimvasztatin. Erről csak nemrégiben derült ki az a meglepő tény, hogy koleszterin- és vérzsírcsökkentő, az erek belső falának funkcióját segítő, valamint érszűkületgátló hatásai mellett az olyan autoimmun betegségekben is jótékony szerepet játszhat, mint az 1-es típusú cukorbetegség, a sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) vagy éppen a sclerosis multiplex. A szimvasztatin ugyanis gyulladásgátló erővel is bír.

Annak ellenére, hogy a szimvasztatint nem erre a célra tervezték, a hatóanyag egyfajta dugóként működik azokban a fehérjékben, amelyek a szervezetet támadó immunsejteket a gyulladás területén tartják. Ha ez a dugó jelen van, az immunsejtek nem tudnak tovább közreműködni a gyulladás fenntartásában, erősödésében és terjedésében.

Ezt a mechanizmust eddig csak laboratóriumi körülmények között figyelték meg, ezért mindenképpen szükséges, hogy a kutatók reprodukálják a hatást élő szervezetben is, de ha ez sikerül, az az autoimmun betegségek terápiájában egy új fejezetet nyithat.

Bővebben: Effect of cholesterol medicine on inflammatory diseases mapped

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük