Pénzügyi felkészülés a sclerosis multiplexre

olvasási idő: 6 perc


Pénzügyi gondok sajnos az egészséges embereket is gyakran sújtanak, a mozgássérült betegek esetében azonban hatványozottan jelentkezhetnek, amennyiben a betegség akadályozza a munkavégzésüket. Egy új kutatás szerint a sclerosis multiplex betegeknek a fizikai korlátokon felül további problémákkal is meg kell küzdeniük, az egészséges társaikhoz képest ugyanis nehezebben kezelik a pénzügyeiket.

malacperselyA fizikai nehézségek mellett az SM betegek több mint 50%-ánál jelentkeznek gondolkodást is érintő problémák, például nehezebb tanulás, rosszabb memória, figyelmi zavarok, lassabb információfeldolgozás vagy a feladatok korlátozott végrehajtási képessége [1]. Egy 30 SM beteg és 23 egészséges felnőtt bevonásával végzett kutatás szerint minél inkább érintettek valakinél a mentális funkciók, annál nagyobb problémáik vannak a pénz kezelésével [2]. A hosszú távú gondok megelőzésében azonban sokat segíthet a felkészülés. A legtöbb esetben a diagnózis után még hosszú idő áll rendelkezésre a pénzügyek rendezésére.

Spórolás

Csernok Miklós pénzügyi tanácsadó szerint mindenkinek legalább annyi megtakarítással kellene rendelkeznie, amiből 6 hónapon keresztül meg tud élni. Ez fedezheti az esetleges munkahelyi elbocsátás vagy vészhelyzet miatt felmerülő költségeket, valamint megelőzheti, hogy az ember hitelspirálba kerüljön. A kutatások szerint az SM betegek többsége a nyugdíjkorhatárnál korábban hagyja abba a munkát betegsége következményeként, ezért esetükben a fél évnyi megtakarítás nem elég. Nekik sokkal inkább a korai nyugdíjba vonulásra érdemes spórolniuk.

Egy dán kutatás szerint [3] az SM jelentkezése utáni 5 évben 30% esélyed van arra, hogy nem fogsz tovább dolgozni (az egészséges személyeknél ez 3%), 10 év után 55% (7% a kontrollcsoportban), 20 év alatt pedig ez az esély 78%-ra kúszik fel (16% az egészségesek esetében). A korai munkaképtelenség középértéke 10 év, érdemes lehet tehát úgy számolni, hogy ennyi időd van arra, hogy a keresetedből félretegyél, a betegséged alakulása alapján pedig időnként újraszámíthatod ezt az értéket. Bár az SM betegek átlagosan némileg rövidebb ideig élnek, mint az átlag populáció, a jelenleg húszas éveikben járó SM betegek 90%-a várhatóan megéri a 70-es éveit [4].

számológépA fentiek alapján ki tudod számolni, mennyi pénzt kellene félretenned ahhoz, hogy a jelenlegi színvonaladon élhess életed végéig. Ha például most 30 éves vagy, és úgy számolod, hogy 70 éves korodig fogsz élni, akkor a következő 10 évben kell annyit félretenned, amennyi pénzt a következő 30 év alatt (mínusz a segély/nyugdíj) felélsz. Nagyságrendileg számolva ez azt jelenti, hogy (amennyiben egyedüli kereső vagy) a jelenlegi bevételed közel háromnegyedét félre kell tenned. Gondolni kell ugyanakkor az esetleges különleges kiadások (például később kifejlesztett drága, de nagyon hatékony, OEP által nem támogatott kezelések, vagy az életminőséget jelentősen javító házi robotok), illetve a technológiának köszönhetően esetleg drasztikusan megnövekedő várható élettartamra is.

A hatékony spórolás megkezdéséhez az egyik legfontosabb, hogy ha van valamilyen hiteled, igyekezz minél hamarabb megszabadulni tőle (és többé ne vegyél fel másikat). A szükséges vésztartalékon felül ugyanis nem sok haszna van félretenni és kamatoztatni a pénzedet, ha közben a megtakarítás után kapott kamatnál jóval nagyobb kamatot fizetsz ki a hiteleidre.

Fontos tudni azt is, hogy pontosan mire és mennyit költesz, és mi az, amin spórolni tudnál. Ehhez érdemes vezetni a kiadásaidat például a Koin nevű alkalmazással, vagy ha nincs okostelefonod, akár egy házi készítésű táblázat segítségével. Bár spórolni szinte mindenki tud valamennyit, a számítások elvégzése után jó eséllyel az fog kijönni, hogy a jelenlegi kereseted figyelembevételével valószínűleg nem tudsz kellő mennyiségű pénzt félretenni.

Szerencsére vannak olyan lehetőségek, amikkel az aktív, keresőképes évek száma jelentősen kitolható, azonban ez sok esetben pályaelhagyást igényel.

Hosszú távú pénzkeresés

Fizikai munka
A korábban idézett felmérés szerint a fizikai munkát végzőknek 1,26-szor nagyobb esélyük van a korai munkaképtelenségre a szellemi munkát végzőkhöz képest. A legrosszabb helyzetben tehát azok vannak, akik fizikailag (vagy akár mentálisan) nagyon megterhelő munkát végeznek. Ilyen esetben érdemes minél hamarabb továbbképezni magad, hogy kevésbé megterhelő területen is érvényesülni tudj.

Távmunka
A munkahelyre történő bejárás illetve a feszített munkatempó szintén akadályt jelenthet a későbbiekben. Mindkettőn segít, ha a feladat távmunkában is, azaz otthonról, saját időbeosztással is elvégezhető. Tipikusan ilyenek például a számítógépen vagy annak segítségével végzett munkák, például a fordítás vagy programozás. Fontos azonban, hogy az internet tele van átverésekkel, a megfelelő munka megtalálása tehát alapos körültekintést és természetesen sok tanulást igényel. A hosszú távon gondolkodás része annak figyelembevétele, hogy mik azok a területek, amiket idővel a mesterséges intelligencia ki fog váltani. A legjobb esélyeid akkor vannak, ha nem csak egy területen képzed magad, így szükség esetén váltani tudsz valamilyen más munkakörre.

Saját vállalkozás
Idővel fontos lehet, hogy ne csak az időbeosztást, de a munkával töltött napok számát is te magad határozhasd meg, amire leginkább akkor van lehetőséged, ha saját vállalkozás keretein belül végzel otthonról is ellátható feladatokat. Míg a távmunka bárki számára megfelelő cél lehet, a saját vállalkozás felépítése kockázatosabb, és nem biztos, hogy mindenkinek sikerül.

Passzív jövedelem
Saját vállalkozás ide vagy oda, könnyen lehet, hogy a betegséged miatt hosszabb távon nem fogsz tudni dolgozni. Ilyenkor a passzív (azaz aktív munkát nem igénylő) jövedelemforrások lehetnek segítségedre. Ilyen lehet például a lakáskiadás vagy egy olyan vállalkozás, ami munkaképtelenség esetén az alkalmazottak vagy szoftverek segítségével nélküled is működőképes marad.

Egy sikeres vállalkozás vagy passzív jövedelemforrás felépítése nem könnyű feladat, a távmunka azonban mindenki számára elérhető opció lehet. Ezeket a lehetőségeket mindenképp érdemes figyelembe venni továbbtanulás, pályaválasztás vagy pályaelhagyás során.

Mikor késő spórolni?

pénzérmék egy ketyegő óra mellettSpórolni sosem késő, és mindig hasznos. Ugyanakkor minél régebb óta diagnosztizáltak valakit SM-mel, várhatóan annál rosszabbak az esélyei, hogy biztonságos pénzügyi hátteret teremtsen magának. Bár könnyen lehet, hogy a helyzeted kilátástalannak tűnik, az SM jellegéből adódóan nagy esély van rá, hogy jelenleg többet tehetsz a pénzügyi biztonságod érdekében, mint 3 vagy 5 év múlva. Érdemes felmérni a helyzetedet, és megtalálni azokat a lehetőségeket, amiket ki tudsz használni.

Pénzügyi ismeretek

Egy ilyen rövid cikk nem törekedhet teljességre, a sikeres spóroláshoz pedig elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi ismeretek megszerzése. A korábban hivatkozott pénzügyi szakértő, Csernok Miklós Kiszámoló nevű blogjában rendszeresen közöl ismeretterjesztő anyagokat, spórolási tippeket és befektetési tanácsokat közérthető formában. Cikkeinek átolvasása számtalan veszélytől óvhatja meg a pénzügyekben kevésbé jártasakat. Pénzügyeid rendbetételének kezdő lépéseként melegen ajánlom blogjának részletes tanulmányozását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük