Igyunk a fáradtságra!

Összefüggés a folyadékbevitel és a fáradtság között

egy pohár vízA fáradtság (fatigue) igen elterjedt tünete a sclerosis multiplexnek. Ez az állandó jellegű kimerültség sok esetben akadályozza a betegek hétköznapi életvitelét. Az SM-ben jellegzetes fáradtság pontos okait még nem sikerült azonosítani, de az biztos, hogy a tünet megjelenését több tényező együttesen határozza meg.

Egy 50 nő körében végzett amerikai kutatás arra a kérdésre próbált választ találni, hogy összefüggés van-e a szubjektív fáradtságérzet és a hidratáció szintje (a szervezet folyadékkal való ellátottsága) között. Eredményeik szerint a sok folyadékot fogyasztó betegek kevésbé érzik magukat fáradékonynak, míg a folyadékhiányos szervezet hajlamosabb a fáradtságra.

Ez a megfigyelés különösen azok számára lehet tanulságos, akik rendszeres fáradtságuk mellett vizelettartási zavarokkal is küzdenek. A húgyhólyag működését érintő problémákkal élő betegek ugyanis hajlamosak visszaszorítani folyadékbevitelüket annak érdekében, hogy minél kevesebb gondjuk legyen a vizeletürítéssel. A fenti eredmények szerint azonban ez a “trükk” csak fokozza másik kínzó tünetük, a kimerültség súlyosságát.

Bővebben: Fatigue and fluid hydration status in multiple sclerosis

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük