A szmog hatása a sclerosis multiplexre

olvasási idő: 2 perc


többsávos út egy szmogos nagyvárosban
Jól ismert tény, hogy a dohányzás súlyosbítja a sclerosis multiplex betegek állapotát. Joggal adódik a kérdés, hogy vajon a légszennyezés is hasonló hatással van-e az SM betegekre.

Tudvalevő, hogy a szmog növeli az idegrendszeri betegségek, így az agyvérzés, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának esélyét [1], ideggyulladást és neurodegenerációt okoz [2] [3], valamint változásokat idéz elő az SM-ben is érintett vér-agy gát működésében. Egyes adatok arra utalnak, hogy az autoimmun betegségek kockázati tényezője is lehet [4]. A nagyfokú légszennyezés elősegíti a − relapszust is kiváltani képes − fertőzések terjedését, és növeli a meglévő gyulladásokat is [5]. Mindezek alapján várható, hogy az SM betegekre sincs jó hatással.

A rossz levegő és az SM kapcsolatát eddig csak néhány tanulmány vizsgálta. Egy 2004-es [6], majd egy 2007-es [7] kutatás is arra jutott, hogy a légszennyezés hozzájárulhat az SM kialakulásához.

Egy 2003-as vizsgálat kimutatta, hogy a levegőben található, belélegezhető mikrorészecskék magas száma akár 4,1-szeresére is növelheti a relapszusok kockázatát [5]. Egy későbbi kutatás megerősítette ezeket az eredményeket, jóllehet itt sokkal kisebb (1,2-szeres, vírusjárvány esetén 2,2-szeres) kockázati értékek jöttek ki eredményül [8]. Ez utóbbi kutatás szerint az interferon-béta kezelés megvédi a betegeket a megnövekedett kockázattól.

Bár ezt a szűk témát kevéssé vizsgálták, közismert tény, hogy a szmog az SM-től függetlenül is rossz hatással van az egészségre. Mindezek figyelembevételével megfontolandó, hogy SM betegként minél inkább igyekezd elkerülni a szmogos helyszíneket, és főleg a hosszú távú légszennyezéstől tartózkodj. Vírusjárvány esetén különösen érdemes távol tartanod magad a rossz levegőjű területektől, főleg, ha nem részesülsz interferon-béta terápiában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük