A sclerosis multiplex megelőzése

olvasási idő: 3 perc
nehézségi szint: könnyű


dobókockákA sclerosis multiplex egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség. A betegségre való hajlam örökölhető, kialakulásában azonban a környezetnek is nagy szerepe van. Egypetéjű ikrek esetén ha az egyik fél beteg, testvérének 25%-30% esélye van arra, hogy a másikuk is SM-es lesz [1]. Elsőfokú rokoni kapcsolat esetén 3-4% az esély az SM kialakulására [2]. Összehasonlításképpen érdemes tudni, hogy az átlagpopulációban ez az érték 0,1%. Ha tehát valakinél előfordul a betegség, a család többi tagjának érdemes megelőző intézkedéseket tennie, hogy minél kisebb eséllyel jelentkezzen náluk az SM.

Megelőzési módok

A sclerosis multiplex kialakulásának pontos okai még nem ismertek, és 100%-os hatékonyságú módszer sem létezik a megelőzésére. Van azonban néhány olyan környezeti hatás, amiről már elég nagy biztonsággal kijelenthető, hogy fontos szerepe van a betegség kibontakozásában.

Az egyik ilyen fontos nem genetikai tényező a szervezetünkben jelen lévő D-vitamin mennyisége. A D-vitamin szintet elsősorban napozás útján tudjuk növelni. A rendszeres fiatalkori napozás (különösen a 16-20. életévek során) 60%-kal csökkenti az SM későbbi kialakulásának esélyét [3, 4], de más napfényen töltött aktivitás is hasonlóan pozitív hatással lehet a szervezetre. A heti három vagy több hal- illetve a csukamájolaj-fogyasztás ellensúlyozni tudja a napfény hiánya miatti megnövekedett esélyeket, és a D-vitamin szájon át történő szedése is pozitív hatással van az SM elkerülésére [5].

A másik, könnyen befolyásolható külső tényező a dohányzás. A dohányosok 1,6-szor nagyobb eséllyel válnak SM beteggé, valamint ha a betegség már kialakult, a várható leépülés mértéke is kedvezőtlenebb a nem dohányzók esélyeihez képest [6].

Az Epstein-Barr vírussal történő megfertőződés is komoly esélynövelő tényező: a fertőzötteknek tízszer nagyobb esélyük van az SM kialakulására [7]. Mivel ezt a nyállal terjedő vírust a populáció 95%-a hordozza, és védőoltás sajnos nincs ellene, tudatos elkerülése sajnos nem igazán kivitelezhető. Azok, akik nem fiatalkorban, hanem később fertőződnek meg, és mononukleózis alakul ki náluk, további két-háromszor nagyobb eséllyel lesznek SM betegek, azaz a nem fertőzöttekhez képest 20-30-szoros esélyük van a betegségre. Ez utóbbi miatt egyes kutatókban felvetődött, hogy a gyermekkorban történő tudatos megfertőződés esetleg segíthet az esélyek csökkentésében, azonban úgy gondolják, hogy ennek populáció szintű erőltetése nem lenne praktikus [8].

A szmog több különböző idegrendszeri betegség, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát is növeli [9], egyes kutatások szerint pedig az SM kialakulásának az esélyeire is hatással van [10, 11]. Bár a szmognak való folyamatos kitettség csökkentése nem könnyű feladat, ez is szerepet játszhat az SM megelőzésében.

Az étrendnek is szerepe lehet az SM kialakulásában, jóllehet e tekintetben sajnos kevés a jó minőségű kutatás. Éppen emiatt az orvosok jelenleg vonakodnak ajánlásokat megfogalmazni a témában. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a tej [12] valamint a telített zsírok [13] elkerülése egyaránt hasznos lehet az SM megelőzésében.

Bár egy több kutatást átfogó elemzés szerint a témában további vizsgálatok szükségesek [14], a stresszt régóta az SM kialakulásának − és súlyosbodásának − rizikófaktoraként tartják számon. Aki biztosra akar menni, mindenképpen érdemes lépéseket tennie a minél stresszmentesebb életstílus kialakítása felé.

Összefoglalás

Bár a sclerosis multiplex teljes bizonyossággal nem megelőzhető, az egészséges életmód, úgy mint a stressz, a szmog, a dohányzás és a telített zsírok kerülése, valamint a megfelelő D-vitamin szint fenntartása már önmagában is hozzájárulhat a megelőzéséhez. Ha a rokonaid között van SM beteg, érdemes különösen figyelned ezekre a lehetőségekre, hiszen jelenleg csupán ezek az eszközök állnak rendelkezésedre a betegség esetleges elkerülésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük