A hőmérséklet hatása az SM tüneteire

olvasási idő: 4 perc


A sclerosis multiplexes betegek 60-80%-a rendszerint azt tapasztalja, hogy testének felhevülése esetén a lappangó tünetei rosszabbodnak, sőt akár új tünetei jelennek meg. 1

Uhthoff-szindróma

Amikor a testhőmérséklet megemelkedése látási zavarokat idéz elő, azt Uhthoff-szindrómának vagy Uhthoff-jelnek nevezik (angolul Uhthoff’s phenomenon vagy Uhthoff’s syndrome). Ez jellemzően egy korábbi látóideggyulladás szövődménye, amikor a szem és az agy közötti információáramlás sérül. Az Uhthoff-szindróma megjelenésekor a beteg homályos vagy csökkent látást, de akár átmeneti teljes vakságot is tapasztalhat. Ez gyakran az SM elsődleges jele.

Wilhelm Uhthoff arcképeAz jelenség a nevét első leírójáról, William Uhthoff 19. századi német szemészről kapta. Ő 1890-ben publikált első ízben arról, hogy látóideggyulladásban szenvedő betegei testmozgás hatására átmeneti látásromlást tapasztaltak. Uhthoff azt gondolta, maga a testedzés az oka a látásromlásnak. 100 évvel későbbi kutatások azonban bebizonyították, hogy a neurológiai tünetekért ilyen esetben a test hőmérsékletének megemelkedése a felelős. A testmozgás tehát csak egy közbeeső szem volt az ok-okozati láncban amiatt, hogy a mozgás kimelegedéssel jár. 2

Az Uhthoff-szindróma elnevezést egyre gyakrabban kiterjesztik nem csak a látásromlásra, hanem egyéb neurológiai tünetek fokozódására is, SM-ben és egyéb demyelinizációs betegségekben egyaránt. Sok páciens hő hatására erősebb fáradékonyságot, fokozottabb fájdalmakat, koncentrációs zavarokat vagy sürgető vizelési ingert tapasztal magán.

Mi történik a testhőmérséklet emelkedésekor?

Az SM tünetei amiatt jelennek meg, hogy az idegsejtvégződéseket (axonokat) bebugyoláló myelinhüvely leépül (demyelinizáció). (Erről bővebben ennek a cikknek a 2. bekezdésében írtam.) Az Uhthoff-szindróma a részlegesen demyelinizált axonok vezetési zavara. Megjelenése tehát azt jelzi, hogy az elvékonyodott myelinhüvelynek lecsökkent az idegvezetési kapacitása.

Ennek megfelelően a fokozott fáradtságérzet amiatt alakul ki, hogy a részlegesen demyelinizált axonok nem tudják megfelelő ütemben továbbítani a gyors idegi impulzusokat. Ugyanígy a kellemetlen érzéktorzulások oka a demyelinizált axonok külső inger hiányában történő, spontán kisülése.

A demyelinizált perifériás idegek vezetőképessége már akár fél Celsius fokos hőemelkedésre is lelassulhat vagy teljesen megszűnhet. (A perifériás idegrendszer vagy más néven környéki idegrendszer az, ami az agy és a gerincvelő különböző szervek felé történő kapcsolatát biztosítja oda- és visszafelé, tehát a mozgás és az érzékelés irányában egyaránt.) Minél nagyobb a myelinhüvely pusztulásának mértéke, annál kisebb hőemelkedés elegendő az Uhthoff-jel fellépéséhez. A jó hír az, hogy a testhőmérséklet rendeződése után ez az állapotromlás elmúlik.

Az Uhthoff-szindróma hatásmechanizmusa egészen más, mint a relapszusé. Ezért sem szokták sclerosis multiplexben a 24 óránál rövidebb ideig fennálló rosszullétet relapszusként értékelni. Az ilyen átmeneti állapotromlások hátterében múló környezeti hatások állnak, és ezek egyike az Uhthoff-jel. Épp ezért nevezik a jelenséget SM-ben álrohamnak vagy pszeudorohamnak (angolul pseudoattack vagy pseudo-exacerbation). Ilyenkor tehát nem történik újabb lézió az agyban vagy a gerincvelőben, és maga a tüneti fokozódás sem okoz maradandó neurológiai sérülést. Az Uhthoff-jelenség egyúttal azt sem jelenti, hogy a betegség progressziója gyorsabbá vált volna.

Védekezés az álrohamok ellen

hőmérőAnnak ellenére, hogy az Uhthoff-szindrómának hosszú távon nincsenek káros következményei, a kellemetlen vagy életvitelt akadályozó tünetek fokozódása ellen célszerű védekezni, amennyiben a beteget zavarja a rosszullét. Ezért kerülendő SM-ben a forró fürdő, a szauna és a kimelegedéssel járó sporttevékenység. Hangsúlyozom azonban, hogy ezekről csak akkor érdemes lemondani, ha a beteg úgy ítéli meg, nem éri meg vállalnia az átmeneti állapotromlást értük. Ez tehát minden esetben egy szubjektív döntés.

Lázas betegség esetén tanácsos fokozottan figyelni a lázcsillapításra, amennyiben a páciens a korábbi tapasztalatai alapján hajlamosnak tartja magát az Uhthoff-jelre, és el szeretné kerülni lappangó SM-tüneteinek fokozódását. Célszerű azonban figyelembe venni, hogy a láz önmagában véve egy előnyös testi reakció. A láz arra szolgál, hogy az immunrendszer hatékonyabban pusztítsa el a megemelkedett hőmérsékletű környezetben gyengébben ellenálló vírust vagy baktériumot, ami a megbetegedést okozta. Ha a lázat külső segítséggel elnyomjuk, azzal hátráltatjuk az immunrendszer támadó tevékenységét. Ennek következtében elhúzódhat a gyógyulási időszak. Kismértékű láz esetében tehát érdemes egyénileg mérlegelni, hogy melyiktől tart jobban a beteg, az álrohamtól vagy az aktuális fertőzés hatásától.

Az Uhthoff-szindróma nem jár kéz a kézben az SM-mel. Ezért aki még nem tapasztalta magán, hogy rosszabbul lenne a melegtől, arra a fentiek nem vonatkoznak, annak nem kell kerülnie a testhőemelkedéssel járó tevékenységeket. Akadnak, akik inkább a hidegre érzékenyek. Az izommerevség és az akaratlan izomgörcsök például jellemzően inkább hűvös környezetben és magas páratartalom hatására erősödnek fel. Következésképp mindig egyéni elbírálás alá esik, hogy egy SM betegnek milyen környezeti hatásoktól érdemes tartózkodnia.

Mentés

One thought on “A hőmérséklet hatása az SM tüneteire”

  1. ENGEM 23 ÉVESEN A BP HONVÉDKÓRHÁZBA SM BETEGNEK NYILVÁNÍTOTTAK. 55ÉVESEN EGY IDEG ORVOS ASZT MONDTA HOGY FEKÜDJEK BE HOZZÁ ÉS KIVIZSGÁL MERT NEKI GYANÚS VALAMI. HÚZTAM A LÁBAM ,DE NEM MENTEM NYUGDÍJBA.CSALÁDOT ALAPÍTOTTAM HÁROM EGÉSZSÉGES GYERMEKÜNK SZÜLETETT. BEFEKÜDTEM ÉS A VIZSGÁLATOK ASZT MUTATTÁK KI HOGY EGY KIS NYAKI GERINCSÉRVEM VAN,DE NEM KELL MŰTENI.KERESSEM MÁSHOL AZ OKT HOGY NEM JÁROK RENDESEN.ÉRSEBÉSZETEN MEGFESTETTÉK AZ EREIMET A HASAMBA ELZÁRÓDÁST LÁTTAK ÉS KI IS JAVÍTOTTÁK.ELKEZDTEM LÉPCSŐZNI HOGY ÉN ASZT HITTEM HOGY MINDEN RENDBE LESZ.DE AZ ÉRSEBÉSZ DOKTOR ASZT MONDTA HOGY MÁR AZ RENDBE VAN KAP VÉRT A LÁBAM DE HOSSZÚ VOLT AZ AZ IDŐ HOGY FURÁN JÁRTAM ÉS MÁR A CSONTJAIM ELDEFORMÁLÓDTAK ÉS MOST MÁR SAJNA ÖREGEDÉSSEL MÉG ROSSZABBUL FOGOK JÁRNI. MOZGOK TORNÁZOK HÁZ KÖRÜLI MELÓT VÉGZEM MÁR 63 ÉVES VAGYOK CUKORBETEG,INZULINOS TÚLSÚLYOS 120 KG,MOST MÁR EGYEDÜL TENGETEM ÉLETEM DE JÓ HÍR HOGY NEM VAGYOK SM BETEG,CSAK A LÁBAM ZSIBBAD ÉS NEHEZEN JÁROK. IGAZ ÉLTEM MÉG A FELESÉGEM IS ÉLT. DE AKIK FÉLRE KEZELTEK EGY SZÓVAL SE EMLÍTETTÉK HOGY ELNÉZÉST HIBÁZTUNK. DE ANNAK IDEJÉN 23 ÉVESEN MÁSOD FOKON 100% ROKKANTAT CSINÁLTAK BELŐLEM,AMIT NEM VETTEM IGÉNYBE MERT ÉLNI AKARTAM.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük