Mi a sclerosis multiplex? Csak úgy nagy vonalakban…

olvasási idő: 2 perc


A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus autoimmun betegsége. Lefolyása nem egyenletesen zajlik, hanem fellángolásszerű rohamokban károsítja az idegrendszert. Ezeket a rohamokat szaknyelven relapszusnak vagy shubnak nevezzük.

egészséges és SM-es myelinA központi idegrendszer sejtjei közötti kapcsolatot azok farkincaszerű nyúlványai, az axonok teremtik meg egymással. Ezeket a farkincákat egy védőburok, a myelinhüvely veszi körül, nagyjából úgy, mintha egy harisnya lenne rájuk húzva. A védőburkon belül a nyúlványok ideális környezetben vannak, és teljes hatékonysággal tudják végezni a feladatukat, azaz az egymás közötti információszállítást. Egy roham során elsőként ez a védőburok károsodik amiatt, hogy a szervezet immunsejtjei megtámadják a myelinhüvelyt.

Ezeknek az immunsejteknek normális esetben az a feladatuk, hogy a testben lévő idegen anyagokat bekebelezzék és eltüntessék. Ezt általában meg is teszik, SM-ben azonban idegen anyagnak nézik a myelinburkot is. Azért tartozik az SM az autoimmun betegségek közé, mert ez a szó azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját test ellen fordul.

A myelin pusztulása következtében az idegsejtek közötti információszállítás lelassul. Ilyenkor tapasztalhat az ember például gyengeségérzetet, koordinációs zavart az egyik karjában. Fokozottabb károsodás esetén maga az idegrost is sérül, ami akár teljesen blokkolja a sejtek közötti kommunikációt. Ilyen esetben az adott kar teljesen mozgásképtelenné válhat.

A sclerosis multiplex egyelőre nem gyógyítható, de kezeléssel a lefolyása késleltethető. Ez azt jelenti, hogy a rohamok előfordulási gyakorisága csökkenthető, illetve az egyes rohamokból történő felépülés gyorsítható.

Mentés

Mentés

Mentés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.