Mi a sclerosis multiplex? Csak úgy nagy vonalakban…

olvasási idő: 2 perc


A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus autoimmun betegsége. Lefolyása nem egyenletesen zajlik, hanem fellángolásszerű rohamokban károsítja az idegrendszert. Ezeket a rohamokat szaknyelven relapszusnak vagy shubnak nevezzük.

egészséges és SM-es myelinA központi idegrendszer sejtjei közötti kapcsolatot azok farkincaszerű nyúlványai, az axonok teremtik meg egymással. Ezeket a farkincákat egy védőburok, a myelinhüvely veszi körül, nagyjából úgy, mintha egy harisnya lenne rájuk húzva. A védőburkon belül a nyúlványok ideális környezetben vannak, és teljes hatékonysággal tudják végezni a feladatukat, azaz az egymás közötti információszállítást. Egy roham során elsőként ez a védőburok károsodik amiatt, hogy a szervezet immunsejtjei megtámadják a myelinhüvelyt.

Ezeknek az immunsejteknek normális esetben az a feladatuk, hogy a testben lévő idegen anyagokat bekebelezzék és eltüntessék. Ezt általában meg is teszik, SM-ben azonban idegen anyagnak nézik a myelinburkot is. Azért tartozik az SM az autoimmun betegségek közé, mert ez a szó azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját test ellen fordul.

A myelin pusztulása következtében az idegsejtek közötti információszállítás lelassul. Ilyenkor tapasztalhat az ember például gyengeségérzetet, koordinációs zavart az egyik karjában. Fokozottabb károsodás esetén maga az idegrost is sérül, ami akár teljesen blokkolja a sejtek közötti kommunikációt. Ilyen esetben az adott kar teljesen mozgásképtelenné válhat.

A sclerosis multiplex egyelőre nem gyógyítható, de kezeléssel a lefolyása késleltethető. Ez azt jelenti, hogy a rohamok előfordulási gyakorisága csökkenthető, illetve az egyes rohamokból történő felépülés gyorsítható.

A betegségről bővebben és szakszerűbben itt olvashatsz:
Mi a sclerosis multiplex?

Mentés

Mentés

Mentés

4 thoughts on “Mi a sclerosis multiplex? Csak úgy nagy vonalakban…”

  1. Bakó Marika vagyok Szombathelyről. Az Én férjem 20 évig 40-60 éves koráig szenvedett a gyilkos kórban. Erős jellem, nem adom fel természete segítette és mellette a család. Vitaminok mindenféle sok-mert Szentgyörgyivel vallotta csak az a vitamin árt meg, amit nem szedünk be. Tolókocsiba nem ült, deréktól lefele bénulással sem. Edzette magát, hónalj mankóval közlekedett, segítséget nem fogadott el, nem kért az utolsó pár hónap kivételével. Nehéz szép éveket éltünk együtt. 10 éve nincs köztünk, nagyon hiányzik. Ő volt az oszlop. Autista fiúnkkal volt itthon, mindenre Ő tanította, csodás kettőst alkottak. alkottunk Mi hárman . No és a baráti segítő kör akiknek hálás vagyok. Bocsánat hosszú voltam.

  2. Mesterházy Etelka a nevem.Én már 28 éve vagyok SM beteg.15 évesen azt monták rossz időben rossz helyen voltam ja és nem lehetek terhes. A fiam most 13 éves erről ennyit.meg kellet tanulnom élni vele.Sikerült!!! Szóval az első kezdeti időszakok ilyesztöbbek voltak igaz csak addig amig el tudtam fogadni a betegségem és tudtam beszélni róla sirás nélkül.Ma már tudok minden apróságon is mosolyogni és ezt irigylik is néha azt veszem észre másokon.

    1. Üdvözlöm! Lányomnal egy hete mondtak ,hogy Sm-ás. Fejfájs,szédülŕs,hányingerel kezdödött neki korhauba vittem és ott csinalrak egy Mr-t utana mondtak ,hogy sajnos mi a baja. Ő most 15 éves szívem szakad meg mikor rázézek soha nem volt beteg ez most nagyon fájdalmas .ön ,hogyan tudta kezelni ezt a helyzetett ha esetleg valami tanacsot tudna adni megköszöném isten áldja ..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük