Lumbalpunctio: élménybeszámoló és tanácsok

olvasási idő: 5-6 perc


Lumbalpunctio sematikus képeA lumbalpunctio (más néven gerinccsapolás, angolul lumbar puncture vagy spinal tap) célja az agy-gerincvelői folyadék 3-5 ml mennyiségű lecsapolása a gerinccsatornából. Mivel a módszer elméleti kérdéseiről számtalan helyen lehet olvasni a neten magyar nyelven is (ez a linkgyűjtemény remek kiindulópont), ezért én gyakorlatiasabbra veszem a figurát.

Engem már előző nap tájékoztatott a neurológusom, hogy másnap végrehajtja rajtam a vizsgálatot, amennyiben beleegyezésemet adom. Sürgős esetben ez a felkészülési idő nyilván kiesik, pedig nekem igen hasznos volt ez a hosszas ráhangolódás. Egyfelől gyorsan utána tudtam nézni a neten, mi vár rám, mit kell tennem, mik az esetleges komplikációk, hogyan néz ki az eljárás. Vannak, akik nem szeretik előre tudni, milyen szörnyűségek várnak rájuk, én nem közéjük tartozom, engem inkább a magabiztos tájékozottság nyugtat meg. Másfelől, mivel tudtam, hogy az első 24 órában nem szabad felkelnem, megpróbáltam elintézni, hogy kakilnom ne kelljen majd az ágytálba. Ennek érdekében reggeltől le sem ültem, csak sétafikáltam, tornázgattam, ugráltam, és guggolásokat végeztem. Ennek meg is lett az áldásos eredménye, mert a kitűzött időpont előtt sikerült kakilnom és utána lezuhanyoznom.

Hogyan zajlott a lumbálás?

Lumbalpunctio ülő pozíciója

A vizsgálat a kórházi ágyamon történt, amit a neurológusom végzett két segítő asszisztenssel. A szobában lévő összes embert, betegeket és hozzátartozókat egyaránt kiküldték erre az időre, így csak négyen voltunk jelen. Az ágy szélére ülve előre kellett hajolnom a képen látható módon. A pólómat nem kellett levennem, csak felhúztam a hónaljamig.

Annak ellenére, hogy a tű látványa számomra igen vastagnak tűnt, a szúrás meg sem kottyant. Amikor beérkezett a testembe, vicces módon a hasam kezdett el élesen nyomni, valószínűleg egy oda érkező ideg közelében járhatott a tű. Mivel ebben a magasságban a gerincvelő már vékony idegekre bomlik, amik lebegnek a gerincvelői folyadékban, ezek a tű közeledtével kitérnek előle. Ezért alaptalan az a félelem, hogy egy pontatlan tűszúrástól vagy csupán a balszerencse folytán lebénulhat a páciens.

Lumbálás helye néhány órával a vizsgálat utánMialatt az orvos kihúzta a tűt, egy nagy levegőt kellett vennem, na, az fájt, de olyan jellegzetesen, hogy utána még napokig fel tudtam idézni ezt a fájdalmat, egészen addig, amíg a szuri nyoma teljesen érzéketlenné nem vált. A csapolás helyét azonnal beragasztották egy nagy adag gézlappal, ráhúzták a pólómat, és rögtön lefektettek hasra az ágyamba, párna nélkül.

Az első 24 óra

Ivás fekve, egy infúziós csövön keresztülAz első két órában végig teljesen vízszintesen kell maradni. A másik tennivaló, hogy 24 órán belül tanácsos legalább 3 liter folyadékot fogyasztani, hogy minél gyorsabban újratermelődjenek a gerincvelői folyadék hiányzó cseppjei. Ehhez én kaptam egy infúziós csövet, és azon keresztül tudtam hason fekvő állapotban is kortyolgatni, mintha szívószálon keresztül ittam volna a vizet.

A bőséges folyadékbevitelnek persze sűrű pisilés az eredménye, ami elsőre meglepően nehezen ment nekem. Én nem vagyok egy szégyellős alkat, nyilvános öltözőkben vagy orvosoknál sosem szemérmeskedem, mégis feszélyezett, hogy égnek álló, meztelen fenékkel egy kisebb közönség (betegtársak, nővér, hozzátartozóim) arra várt, hogy belecsurgassak a tálba. Mindmáig nem tudom, hogy inkább ez a képtelen póz vagy a pszichológiai akadályaim miatt alakult-e úgy, hogy akármennyire is feszítette a hólyagomat a régóta gyűjtögetett pisi, teljes erőmmel nyomnom kellett, hogy cseppekben távozzon belőlem, és percekig tartott, mire egy adaggal végeztem. Később, amikor már nem csak hason volt szabad feküdnöm, háton fekve, az ágytálat a fenekem alá helyezve egy kicsit könnyebben ment, de mivel az idő előrehaladtával egyre nagyobb nyomással tudtam pisilni, biztos vagyok benne, hogy pszichológiai faktorok is belejátszottak a lúzerkedésembe.

Mivel én alapjáraton sem szoktam hason feküdni, az első két órás hason fekvés során iszonyúan fájt a derekam. Ha egy kisebb, laposabb párnát vagy összehajtogatott törölközőt a hasam alá tettem volna, ezt valószínűleg meg tudtam volna előzni, és talán a felépülésemet sem akadályozta volna, de ezt érdemes megkérdezni az orvostól, ha valaki derékfájós.

Az ebédet én úgy oldottam meg, hogy az ágyam magasságát felemeltem annyira, hogy a fejem egy szintbe kerüljön az éjjeliszekrényemmel. A tányér és a fejem közé terítettem egy kis abroszt, mert borítékolható volt, hogy le fogom csöpögtetni az ételt.

Az első 24 órára az utolsó tippem az, hogy ha lehetséges, ujjatlan pólót vagy trikót viselj. Én egy pólóban voltam, és sokat görcsöltem azzal, hogy miközben  úgy fordultam az ágyon, hogy a fejem az ágyon maradt, a pólóm ujja rátekeredett a vállamra, és szorított. Próbáld csak ki! Ez persze csak egy apró kényelmetlenség a sokkal nagyobb horderejű kellemetlenségek mellett, de ha nyár van, és tök mindegy, mit viselsz, akkor érdemes minél kevesebb bosszúsággal tölteni ezt az időt.

Felépülés

Előrehajolva kevésbé fáj a fejed

A második naptól már szabad párnát raknod a fejed alá, és fel lehet kelni vécére járni, de mivel általában még napokig hasogatóan, már-már szédítően fáj az ember feje, mihelyt nem vízszintesbe kerül, ezért a következő napokat még sanszosan az ágyban fogod tölteni. A fejfájástól amúgy nem kell megijedni, mert tényleg csak akkor van jelen, ha felemeled a fejed. Az első napon én már szélsebesen ugyan, de lezuhanyoztam, és igaz, hogy nagyon kínlódtam közben, megérte a komfortérzetért. Úgyis egy perc alatt megszűnik a fejfájás, mihelyt vízszintesbe vágod magad. Ebben a pár napban érdemes előrehajolva, gyorsított tempóban közlekedni. :]

Én éppen egy héttel a lumbálpunkció után jutottam el arra a szintre, hogy már teljesen felegyenesedve jártam, és szinte korlátlan ideig tudtam függőleges helyzetben maradni anélkül, hogy ágyba szólított volna a fejfájás.

Videó

Aki kíváncsi, megnézheti videón is, mi történik a beteg háta mögött, de csak azoknak ajánlom, akik nem érzékenyek az orvosi jelenetek látványára.

Mentés

10 thoughts on “Lumbalpunctio: élménybeszámoló és tanácsok”

 1. Sziasztok! Nekem épp három hete volt gerinclumbálásom. Hát engem pszichésen és fizikailag is nagyon megviselt. Az első 24 órában, igaz többször felkeltem vizelni, meg wc re is kimentem, mert sok látogató (hölgyek) volt a kórteremben. 8 napig fájt nagyon a fejem, igaz vízszintes helyzetben egyáltalán nem. Aztán a következő hét már istenes volt, de atarkómat éreztem (tompa nyomásérzet) és nagyon enyhe szédülés és kis hányinger idönként jelentkezett. Ez fokozódott, amikor fokozott fizikai tevékenységet (siettem, havat lapátoltam) Úgyhogy javasolt a pihenés 2..3 hétig. Lehet, ha nem kelek fel az első 24 órában akkor nem visel meg Ennyire, de engem sem tájékoztattak erről és korábban nem volt még lumbálásom. Adja Isten, ne is legyen többet. Most a harmadik héten kezdem úgy érezni, hogy lassan de biztosan visszanyerem régi énemet. Mint írtam ez a fejfájás pszichésen is megviselt, pánikreakcióim voltak de azt enyhe nyugtatókkal kezelni tudtam. Egyébként általában soha nem szedek gyógyszert. Tehát most a 21-k napon már O.K. érzem magam. Szerencsére a lumbálás eredménye negatív volt,azaz víztiszta volt a levett minta, meg szerencsére a többi vizsgálat is. 4 napot voltam igazából az ajkai kórházban, amig megtörténtek a kivizsgálások. Mindezeket azért írtam le, hogy segítsek információval annak aki lumbálási állapot után van, hogy mi várható a saját példám alapján, egyfajta bátorításként. Én is keresgettem a neten mikor a fejfájásom még tartott, de nagyon kevés tapasztalati/sorstársi leírást találtam. Úgyhogy fel a fejjel, pihenni és bizakodni kell a felépülésben. Egyébként 59 éves, életemben sokat sportolt férfi vagyok. Üdv. minden jót!

 2. Nekem másfél hónapja volt gerinc lumbálásom.Egy hetem volt utána nézni.Sok hülyeséget összeirnak.Reggel bementem 10 orakor megcsinálták nagyon féltem tőle de kellemesen csalódtam még annyira sem fájt mint a vérvétel azt sem vettem észre amikor kihuzták a tüt csak mondták hogy vége kb 2 perc volt.Utána 12 óra fekvés szigorruan meg 3l viz megivása.Ágytálat kaptam .A fejem egyáltalán nem fájt.Este 10 kor kimentem wc-re aztán alvás .Reggel már nem volt semmi gondom.Nem kell tőle félni nem szabad felkelni meg inni inni.

 3. Sziasztok. Nekem ma délután fél 2kor volt gerinclumbálásom. Maga a vizsgálat kellemetlen de teljesen kibírható. Azt mondták 2 órát kell feküdni,aztán próbáljak felkelni, ha szédülök pihenjek még. Én pont 2 óra elteltével felkeltem mivel a sok folyadéktól wc-re kellett mennem. Semmi probléma nem volt. Kimetem egyedül. Az első egy óra volt kicsit kellemetlen mert fájt a jobb karom, illetve zsibbadtak a lábaim. Aztán ez elmúlt. 3 órával a vizsgálat után egyedül sétáltam el az mri vizsgálatra majd ott vártam még ülve 10 percet. Gyaloglás és ülés közben fájt a szúrás környéke,de elviselhető, bár az sem biztos hogy a vizsgálat miatt fájt. Lehet a fekvéstől és mert 2 porckorongsérvem van. 4 órával a vizsgálat után kint sétáltam a kórház udvarán. A hátfájáson kívül semmi problémám nincs. A vizsgálat előtt utánaolvasgattam hogy mire számítsak és majdhogynem már le is akartam mondani a vizsgálatot a sok szörnyűségtől amit olvastam. Kellemesen csalódtam. Azért írtam csak le,mert nekem is jól esett volna egy ilyet olvasni a sok rosszul járt ember mellett.

 4. Sziasztok! Én is megírom a történetem. Ma délután nekiállt az orvosom,nekem irdatlanul fájt plusz mellé pánikrohamot kaptam. Kaptam egy nyugtatót meg 1 órával később egy másik doktornőt. Na az meg annyira se fájt mint a vérvétel. Én azt mondom,hogy mindenki legyen nyugodt és a legtapasztaltabb dokit kérje. 31 éves vagyok. Mindenki jó lábadozást én még nem kelhetek fel,azt mondták 24 órán keresztül. Ágytál nekem is nehez ment.

 5. Sziasztok!
  A tanacsotokat szeretnem kerni mert nagyon elvagyok keseredve. Tobb mint ket hete vettek tolem gerinvelofolyadek mintat. Utanna 24 orat fekudtem aztan haza engedtek. Ra ket napra kezdodott a jellegzetes fejfajas es amikor viszintesbe fekudtem elmult. Viszont a 4.-ik naptol kezdve megvaltozott az ornyergemet nyomta es inkabb elol es hatul bal oldalon a fejemet, valamint kozeppen a homlokomat. Es nyomta es nyomta, ha lefekudtem akkor nem annyira fajt de a nyomast akkor is ereztem. Es ez a mai napig igy van, ennek mar ket hete es semmi valtozas. Az orvos azt mondta nem tudja miert faj a fejem, mert a lyuk amit ejtettek az mar biztosan begyogyult. Amikor kohogok, vagy nevetnek, vagy lehajolok nagyon bele hasit. Amugy meg folyamatos nyomast erzek a fejemben ami ahogy a nap tellik egyre rosszabb. Nem segit fajdalom csillapoto sem, se viz, se kave. Az orvos azt mondta remeljuk majd magatol elmulik, de ez nem nagy vigasz. Foleg mert azt se tudja miert faj meg. Ezert irok hatha volt valakinek ilyen tapasztalata es tudna nekem tanacsot adni. Elore is koszonom valaszotokat.

  1. Ezzel kapcsolatban mi sajnos nem tudunk segíteni, de érdemes lenne egy másik orvost is felkeresned egy második, független szakvéleményért.

  2. Kedves Veron, érdeklődni szeretnék, hogy alakult az állapotod szeptember óta. 11 napja hajtottak végre nálam lumbálpunkciót és azóta nem múlik a fejfájás, nyomás érzés, homályos látás bal arc zsibbadás és bedugult fül érzés. Még fekvő helyzetben is. Kérlek, aki tud, mondjon pár biztató szót, hogy jobb lesz ez, mert nagyon el vagyok keseredve. Köszönöm

 6. Sziasztok ,
  Nagyon erdekelne hogy mik voltak a vizsgalat elott a tuneteitek .
  Nekem egy eve zsibbad mindket talpam es a labaim hatso izmai nagyon feszulenk mindket oldalon . A gerinccsapolast javasoltak de oszintenszolva nem bizok a nemet orvosokban .

  1. Szia! Érdekelné mi van veled! Nekem is ilyen zsibbadásos tünetem van hónapok óta,4 napja csapoltak agyvizet meg nem tudok semmit!
   Remélem meggyógyultál!
   Ildikó

 7. Sziasztok.Nekem 8napja végeztek gerinccsapolast,es a hátam meg mindig nagyon fáj.Ahogy itt olvasom a hozzaszólásokat,mindenki a fejfájásra panaszkodik.Esetleg van itt valaki,akinek a háta is nagyon sokáig fájt a csapolás után.Mert nálam ez a fájdalom sokszor már elviselhetetlen.És félek,hogy ez meg sokáig fog tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük