Lumbalpunctio: élménybeszámoló és tanácsok

olvasási idő: 5-6 perc


Lumbalpunctio sematikus képeA lumbalpunctio (más néven gerinccsapolás, angolul lumbar puncture vagy spinal tap) célja az agy-gerincvelői folyadék 3-5 ml mennyiségű lecsapolása a gerinccsatornából. Mivel a módszer elméleti kérdéseiről számtalan helyen lehet olvasni a neten magyar nyelven is (ez a linkgyűjtemény remek kiindulópont), ezért én gyakorlatiasabbra veszem a figurát.

Engem már előző nap tájékoztatott a neurológusom, hogy másnap végrehajtja rajtam a vizsgálatot, amennyiben beleegyezésemet adom. Sürgős esetben ez a felkészülési idő nyilván kiesik, pedig nekem igen hasznos volt ez a hosszas ráhangolódás. Egyfelől gyorsan utána tudtam nézni a neten, mi vár rám, mit kell tennem, mik az esetleges komplikációk, hogyan néz ki az eljárás. Vannak, akik nem szeretik előre tudni, milyen szörnyűségek várnak rájuk, én nem közéjük tartozom, engem inkább a magabiztos tájékozottság nyugtat meg. Másfelől, mivel tudtam, hogy az első 24 órában nem szabad felkelnem, megpróbáltam elintézni, hogy kakilnom ne kelljen majd az ágytálba. Ennek érdekében reggeltől le sem ültem, csak sétafikáltam, tornázgattam, ugráltam, és guggolásokat végeztem. Ennek meg is lett az áldásos eredménye, mert a kitűzött időpont előtt sikerült kakilnom és utána lezuhanyoznom.

Hogyan zajlott a lumbálás?

Lumbalpunctio ülő pozíciója

A vizsgálat a kórházi ágyamon történt, amit a neurológusom végzett két segítő asszisztenssel. A szobában lévő összes embert, betegeket és hozzátartozókat egyaránt kiküldték erre az időre, így csak négyen voltunk jelen. Az ágy szélére ülve előre kellett hajolnom a képen látható módon. A pólómat nem kellett levennem, csak felhúztam a hónaljamig.

Annak ellenére, hogy a tű látványa számomra igen vastagnak tűnt, a szúrás meg sem kottyant. Amikor beérkezett a testembe, vicces módon a hasam kezdett el élesen nyomni, valószínűleg egy oda érkező ideg közelében járhatott a tű. Mivel ebben a magasságban a gerincvelő már vékony idegekre bomlik, amik lebegnek a gerincvelői folyadékban, ezek a tű közeledtével kitérnek előle. Ezért alaptalan az a félelem, hogy egy pontatlan tűszúrástól vagy csupán a balszerencse folytán lebénulhat a páciens.

Lumbálás helye néhány órával a vizsgálat utánMialatt az orvos kihúzta a tűt, egy nagy levegőt kellett vennem, na, az fájt, de olyan jellegzetesen, hogy utána még napokig fel tudtam idézni ezt a fájdalmat, egészen addig, amíg a szuri nyoma teljesen érzéketlenné nem vált. A csapolás helyét azonnal beragasztották egy nagy adag gézlappal, ráhúzták a pólómat, és rögtön lefektettek hasra az ágyamba, párna nélkül.

Az első 24 óra

Ivás fekve, egy infúziós csövön keresztülAz első két órában végig teljesen vízszintesen kell maradni. A másik tennivaló, hogy 24 órán belül tanácsos legalább 3 liter folyadékot fogyasztani, hogy minél gyorsabban újratermelődjenek a gerincvelői folyadék hiányzó cseppjei. Ehhez én kaptam egy infúziós csövet, és azon keresztül tudtam hason fekvő állapotban is kortyolgatni, mintha szívószálon keresztül ittam volna a vizet.

A bőséges folyadékbevitelnek persze sűrű pisilés az eredménye, ami elsőre meglepően nehezen ment nekem. Én nem vagyok egy szégyellős alkat, nyilvános öltözőkben vagy orvosoknál sosem szemérmeskedem, mégis feszélyezett, hogy égnek álló, meztelen fenékkel egy kisebb közönség (betegtársak, nővér, hozzátartozóim) arra várt, hogy belecsurgassak a tálba. Mindmáig nem tudom, hogy inkább ez a képtelen póz vagy a pszichológiai akadályaim miatt alakult-e úgy, hogy akármennyire is feszítette a hólyagomat a régóta gyűjtögetett pisi, teljes erőmmel nyomnom kellett, hogy cseppekben távozzon belőlem, és percekig tartott, mire egy adaggal végeztem. Később, amikor már nem csak hason volt szabad feküdnöm, háton fekve, az ágytálat a fenekem alá helyezve egy kicsit könnyebben ment, de mivel az idő előrehaladtával egyre nagyobb nyomással tudtam pisilni, biztos vagyok benne, hogy pszichológiai faktorok is belejátszottak a lúzerkedésembe.

Mivel én alapjáraton sem szoktam hason feküdni, az első két órás hason fekvés során iszonyúan fájt a derekam. Ha egy kisebb, laposabb párnát vagy összehajtogatott törölközőt a hasam alá tettem volna, ezt valószínűleg meg tudtam volna előzni, és talán a felépülésemet sem akadályozta volna, de ezt érdemes megkérdezni az orvostól, ha valaki derékfájós.

Az ebédet én úgy oldottam meg, hogy az ágyam magasságát felemeltem annyira, hogy a fejem egy szintbe kerüljön az éjjeliszekrényemmel. A tányér és a fejem közé terítettem egy kis abroszt, mert borítékolható volt, hogy le fogom csöpögtetni az ételt.

Az első 24 órára az utolsó tippem az, hogy ha lehetséges, ujjatlan pólót vagy trikót viselj. Én egy pólóban voltam, és sokat görcsöltem azzal, hogy miközben  úgy fordultam az ágyon, hogy a fejem az ágyon maradt, a pólóm ujja rátekeredett a vállamra, és szorított. Próbáld csak ki! Ez persze csak egy apró kényelmetlenség a sokkal nagyobb horderejű kellemetlenségek mellett, de ha nyár van, és tök mindegy, mit viselsz, akkor érdemes minél kevesebb bosszúsággal tölteni ezt az időt.

Felépülés

Előrehajolva kevésbé fáj a fejed

A második naptól már szabad párnát raknod a fejed alá, és fel lehet kelni vécére járni, de mivel általában még napokig hasogatóan, már-már szédítően fáj az ember feje, mihelyt nem vízszintesbe kerül, ezért a következő napokat még sanszosan az ágyban fogod tölteni. A fejfájástól amúgy nem kell megijedni, mert tényleg csak akkor van jelen, ha felemeled a fejed. Az első napon én már szélsebesen ugyan, de lezuhanyoztam, és igaz, hogy nagyon kínlódtam közben, megérte a komfortérzetért. Úgyis egy perc alatt megszűnik a fejfájás, mihelyt vízszintesbe vágod magad. Ebben a pár napban érdemes előrehajolva, gyorsított tempóban közlekedni. :]

Én éppen egy héttel a lumbálpunkció után jutottam el arra a szintre, hogy már teljesen felegyenesedve jártam, és szinte korlátlan ideig tudtam függőleges helyzetben maradni anélkül, hogy ágyba szólított volna a fejfájás.

Videó

Aki kíváncsi, megnézheti videón is, mi történik a beteg háta mögött, de csak azoknak ajánlom, akik nem érzékenyek az orvosi jelenetek látványára.

Mentés

65 thoughts on “Lumbalpunctio: élménybeszámoló és tanácsok”

 1. Sziasztok! Nekem épp három hete volt gerinclumbálásom. Hát engem pszichésen és fizikailag is nagyon megviselt. Az első 24 órában, igaz többször felkeltem vizelni, meg wc re is kimentem, mert sok látogató (hölgyek) volt a kórteremben. 8 napig fájt nagyon a fejem, igaz vízszintes helyzetben egyáltalán nem. Aztán a következő hét már istenes volt, de atarkómat éreztem (tompa nyomásérzet) és nagyon enyhe szédülés és kis hányinger idönként jelentkezett. Ez fokozódott, amikor fokozott fizikai tevékenységet (siettem, havat lapátoltam) Úgyhogy javasolt a pihenés 2..3 hétig. Lehet, ha nem kelek fel az első 24 órában akkor nem visel meg Ennyire, de engem sem tájékoztattak erről és korábban nem volt még lumbálásom. Adja Isten, ne is legyen többet. Most a harmadik héten kezdem úgy érezni, hogy lassan de biztosan visszanyerem régi énemet. Mint írtam ez a fejfájás pszichésen is megviselt, pánikreakcióim voltak de azt enyhe nyugtatókkal kezelni tudtam. Egyébként általában soha nem szedek gyógyszert. Tehát most a 21-k napon már O.K. érzem magam. Szerencsére a lumbálás eredménye negatív volt,azaz víztiszta volt a levett minta, meg szerencsére a többi vizsgálat is. 4 napot voltam igazából az ajkai kórházban, amig megtörténtek a kivizsgálások. Mindezeket azért írtam le, hogy segítsek információval annak aki lumbálási állapot után van, hogy mi várható a saját példám alapján, egyfajta bátorításként. Én is keresgettem a neten mikor a fejfájásom még tartott, de nagyon kevés tapasztalati/sorstársi leírást találtam. Úgyhogy fel a fejjel, pihenni és bizakodni kell a felépülésben. Egyébként 59 éves, életemben sokat sportolt férfi vagyok. Üdv. minden jót!

 2. Nekem másfél hónapja volt gerinc lumbálásom.Egy hetem volt utána nézni.Sok hülyeséget összeirnak.Reggel bementem 10 orakor megcsinálták nagyon féltem tőle de kellemesen csalódtam még annyira sem fájt mint a vérvétel azt sem vettem észre amikor kihuzták a tüt csak mondták hogy vége kb 2 perc volt.Utána 12 óra fekvés szigorruan meg 3l viz megivása.Ágytálat kaptam .A fejem egyáltalán nem fájt.Este 10 kor kimentem wc-re aztán alvás .Reggel már nem volt semmi gondom.Nem kell tőle félni nem szabad felkelni meg inni inni.

  1. Érdeklődnék hogy magánkórhazakban hol lehet mecsinaltatni a gericsapolást?vagy valaki tud ajánlani valami orvost?mert a virus alatt állami kórházak nem fogadnak
   Köszönöm

 3. Sziasztok. Nekem ma délután fél 2kor volt gerinclumbálásom. Maga a vizsgálat kellemetlen de teljesen kibírható. Azt mondták 2 órát kell feküdni,aztán próbáljak felkelni, ha szédülök pihenjek még. Én pont 2 óra elteltével felkeltem mivel a sok folyadéktól wc-re kellett mennem. Semmi probléma nem volt. Kimetem egyedül. Az első egy óra volt kicsit kellemetlen mert fájt a jobb karom, illetve zsibbadtak a lábaim. Aztán ez elmúlt. 3 órával a vizsgálat után egyedül sétáltam el az mri vizsgálatra majd ott vártam még ülve 10 percet. Gyaloglás és ülés közben fájt a szúrás környéke,de elviselhető, bár az sem biztos hogy a vizsgálat miatt fájt. Lehet a fekvéstől és mert 2 porckorongsérvem van. 4 órával a vizsgálat után kint sétáltam a kórház udvarán. A hátfájáson kívül semmi problémám nincs. A vizsgálat előtt utánaolvasgattam hogy mire számítsak és majdhogynem már le is akartam mondani a vizsgálatot a sok szörnyűségtől amit olvastam. Kellemesen csalódtam. Azért írtam csak le,mert nekem is jól esett volna egy ilyet olvasni a sok rosszul járt ember mellett.

 4. Sziasztok! Én is megírom a történetem. Ma délután nekiállt az orvosom,nekem irdatlanul fájt plusz mellé pánikrohamot kaptam. Kaptam egy nyugtatót meg 1 órával később egy másik doktornőt. Na az meg annyira se fájt mint a vérvétel. Én azt mondom,hogy mindenki legyen nyugodt és a legtapasztaltabb dokit kérje. 31 éves vagyok. Mindenki jó lábadozást én még nem kelhetek fel,azt mondták 24 órán keresztül. Ágytál nekem is nehez ment.

 5. Sziasztok!
  A tanacsotokat szeretnem kerni mert nagyon elvagyok keseredve. Tobb mint ket hete vettek tolem gerinvelofolyadek mintat. Utanna 24 orat fekudtem aztan haza engedtek. Ra ket napra kezdodott a jellegzetes fejfajas es amikor viszintesbe fekudtem elmult. Viszont a 4.-ik naptol kezdve megvaltozott az ornyergemet nyomta es inkabb elol es hatul bal oldalon a fejemet, valamint kozeppen a homlokomat. Es nyomta es nyomta, ha lefekudtem akkor nem annyira fajt de a nyomast akkor is ereztem. Es ez a mai napig igy van, ennek mar ket hete es semmi valtozas. Az orvos azt mondta nem tudja miert faj a fejem, mert a lyuk amit ejtettek az mar biztosan begyogyult. Amikor kohogok, vagy nevetnek, vagy lehajolok nagyon bele hasit. Amugy meg folyamatos nyomast erzek a fejemben ami ahogy a nap tellik egyre rosszabb. Nem segit fajdalom csillapoto sem, se viz, se kave. Az orvos azt mondta remeljuk majd magatol elmulik, de ez nem nagy vigasz. Foleg mert azt se tudja miert faj meg. Ezert irok hatha volt valakinek ilyen tapasztalata es tudna nekem tanacsot adni. Elore is koszonom valaszotokat.

  1. Ezzel kapcsolatban mi sajnos nem tudunk segíteni, de érdemes lenne egy másik orvost is felkeresned egy második, független szakvéleményért.

  2. Kedves Veron, érdeklődni szeretnék, hogy alakult az állapotod szeptember óta. 11 napja hajtottak végre nálam lumbálpunkciót és azóta nem múlik a fejfájás, nyomás érzés, homályos látás bal arc zsibbadás és bedugult fül érzés. Még fekvő helyzetben is. Kérlek, aki tud, mondjon pár biztató szót, hogy jobb lesz ez, mert nagyon el vagyok keseredve. Köszönöm

 6. Sziasztok ,
  Nagyon erdekelne hogy mik voltak a vizsgalat elott a tuneteitek .
  Nekem egy eve zsibbad mindket talpam es a labaim hatso izmai nagyon feszulenk mindket oldalon . A gerinccsapolast javasoltak de oszintenszolva nem bizok a nemet orvosokban .

  1. Szia! Érdekelné mi van veled! Nekem is ilyen zsibbadásos tünetem van hónapok óta,4 napja csapoltak agyvizet meg nem tudok semmit!
   Remélem meggyógyultál!
   Ildikó

 7. Sziasztok.Nekem 8napja végeztek gerinccsapolast,es a hátam meg mindig nagyon fáj.Ahogy itt olvasom a hozzaszólásokat,mindenki a fejfájásra panaszkodik.Esetleg van itt valaki,akinek a háta is nagyon sokáig fájt a csapolás után.Mert nálam ez a fájdalom sokszor már elviselhetetlen.És félek,hogy ez meg sokáig fog tartani.

  1. Szia!
   Nekem egy barátom panaszkodott hátfájásra
   Egy hét múlva elmúlt
   Türelem jó lesz
   Szia Kata

  2. Szia! Engem két hete csapoltak meg. Negyedszerre sikerült. Az első háromnál lebénult kezem mind a kettő lábam mind a kettő még a fejem is leesett.Ketten fogták a vállaim ne mozduljak meg. Az első három szúrásnál beszúrtak és keresték a vizet. No comment! Beszarás!!!! A negyedik más orvossal sikerült észre sem vettem.
   Most eltelt három hét és nem tudok hajolni pont ott fáj és kisugárzik ahol elcseszték. Amennyiben valaki tud segítsen kérem. Nem értem miért fáj

   1. Szia.szabad tudni ez hol történt? Nekem marcius 12.en lesz gerinc csapolas sclerosis multiplex irányában vizsgálódnak.
    Nekem Nyíregyházán lesz Dr.Diószegi Péter fogja csinálni.
    Valakinek róla van tapasztalata? En borzalmasan félek gondolkodom el sem negyek.
    Viszont Mr, vérvétel és sok egyeb mas vizsgalat is var rám es igazabol szeretném tudni mennyire fáj mert a félelmem miatt elgondolkodom hogy nem akarom mar tudni ezt a betegseget se deee csak a csapolastol valo felelmem miatt!!!!!

 8. Sziasztok! Rajtam két napja hajtottak végre lumbálást. Közvetlenül utána 2 órát feküdtem; 2 óra elteltével kiengedtek a mosdóba is. Ez kora délután volt. Este már felülve ettem az ágyon. Másnap saját lábon mentem MR vizsgálatra. Tehát nem kellett feküdöm 24 órát. Másnap iszonyatos fejfájás gyötört;erre még az MR vizsgálat irtózatosan hangos csattogása rátett 10 lapáttal. Viszont a gyógyszer és az alvás segített rajta. A fejem kicsit még ma is fáj, de nem vészes. Maga a lumbálás nem volt olyan borzasztó, pedig tartottam tőle. Nem mondom, hogy önként jelentkeznék még egy ilyenre, de utólag visszagondolva nem tudom felidézni azt sem, hogy milyen érzés volt, illetve hogy mennyire fájt,mert talán nem is éreztem különösebb fájdalmat. Akinek javasolják az orvosok, mindenképpen vegyen részt lumbáláson, mert a gerincvelőből egyértelműen megállapítható például az SM betegség is. (És emellett sokminden más is.)

  Fel a fejjel mindenkinek! 🙂

 9. Sziasztok. Nekem ma volt gerinccsapolásom.Nekem nagyon fájt a behatolás.És rosszul is lettem .Borzalmas hányingerem volt és le zsibbad a fejbőrön.Aztán jött a fejfájás.Engem megviselt.De szükséges volt hogy kiderítsék mi a bajom. Jó kitartást hozzá

  1. Szia! És megkerdezhetem milyen tuneteid voltak hogy ajánlottak neked ezt a gerinccsapolast? Köszönöm

 10. Nekem valószínűleg lesz lumbálás, de nem tudom melyik szakaszon. A gerincemet 3 éve műtötték az 5-ik csigolyánál egy ciszta miatt. Szólok az orvosnak ez biztos, de egyébként amikor a lumbálás zajlik azt más csigolyánál is elvégzik? Pont a szédülés miatt kell ezért elképzelhető hogy a nyakamnál vesznek agyvizet, na attól eléggé tartok. Szóval a kérdésem, melyik csigolyánál csinálták akinek csinálták?

  1. A lumbálást mindenképpen az ágyéki (azaz lumbális) szakaszon végzik, az L3/L4, az L4/L5 vagy az L5/S1 csigolyák között, mert itt a legbiztonságosabb. Az L1 vagy L2 alatt a gerincvelő véget ér, és innentől lefelé az idegek olyan idegszál-kötegekben folytatódnak, amelyek elmozdulnak, kitérnek a tű útjából, anélkül, hogy az idegek megsérülnének.

   Egy kép a gerinccsigolyák elhelyezkedéséről: https://uihc.org/sites/default/files/styles/large__900x600_/public/howspineworks107.jpg?itok=Y9rUHkaO

   1. En azért is félek a csapolastol mert volt egy gerincserv műtétem aminek a helyen hegesedeswk vannak illetve egy véres savos váladék es az L.gerinc IV- es csigolyából vették ki
    De alapbol birzalmasan rettegek ettol a vizsgalattol ,hogy fajni fog.

 11. Sziasztok!Nekem ma volt gerinccsapolas egy nemet korhazban.Itt csak 1 orat kell haton feküdni,aztan fel lehet kelni.Nekem pont fejfajas miatt csinaltak,remelem nem fog meg jobban fajni.Elmentem setalni de picit szedülök,inkabb fekszem.5 honapja is volt,akkor napokig fajt a hatam utana.

 12. Sziasztok! Rajtam 7 napja végeztek lumbálást SM gyanúja miatt. Maga a szúrás túlélhető, mert nem tart sokáig, bár én az érzéstelenítő mellett is éreztem, hogy egy tű van a hátamban. Az érzéstelenítő beadásakor lezsibbadtam, hóhullámom lett, kivert a víz, de elvileg a stressz miatt lehetett. Nekem is 2 órát kellet hason feküdnöm. A 24 órás fekvés nah az gyilkos volt. 10 óra magasságában szúrtak, este 8 órára kettéhasadt a hátam a matrac vagy a fekvés miatt, tiszta kínlódás volt az egész estém. Kaptam fájdalom csillapítót, de nem sokat ért.
  Fejfájás … hm már amikor először felkeltem éreztem, hogy ez nem lesz jó … mindegy hazaengedtek, feküdjek sokat meg igyak. 6 napon keresztül fájt a fejem amikor felkeltem … borzalmas volt. A derekam szintén fáj bár azt nem tudom, hogy a fekvés vagy a szúrás miatt.
  Jó tanács!!!
  Ezt már a házi orvosomtól tudtam meg aki aneszteziológus is a fejfáját lehet különféle gyógyszeres kezelésekkel kezelni, nem kell szenvedni van rá gyógyszer aneszteziológus tud ebben segíteni elvileg, érdemes utána járni, hátha.
  Túl lehet élni nem a legjobb, nekem 7 napom ment rá és nem volt kellemes a felépülési időszak, de elvileg ez mindenkinél máshogy alakul.
  Egy kis jó tapasztalat is a kórházban az ápolónők nagyon cukik, segitőkészek voltak, szerencsémre, tényleg nem erre számítottam. Az ágytállal nagyon nehezen barátkoztam meg.

 13. Sziasztok! Ma volt lumbálásom, mivel sm beteg vagyok, és ezt a vizsgálatot még nem csinálták meg. A szúrás egyáltalán nem fájt, aztán saját lábamon bementem a szobâba, fél órát hason feküdtem, aztán a többiekkel ebédeltem. A nap folyamán nagy nehezen megittam 3,5 liter vizet, a fejem nem fájt, a keresztcsontom csak tompán. Holnap megyek haza😉Ez Ausztriában történt.

 14. Sziasztok! Én szerdán estem át a beavatkozáson. Már pár hete tudtam, hogy szükséges a diagnózis miatt, így fel tudtam rá készülni, én jobban féltem az ágytálazástól, amire végül szerencsére nem is volt szükség. A szúrás abszolút nem fájt, kellemetlen volt csak. Szerdán teljesen jól voltam, ittam sokat, felkelhettem mosdóba. De másnap jött a neheze, a hátam teljes területe sajgott, feküdni is alig bírtam, ha felültem a fejem akart ketté szakadni, szédültem, hánytam többször is, zsibbadt a bal lábam. Mára már szerencsére minden mérséklődött, a fejfájás már a legerőteljesebb.
  Úgyhogy számomra a beavatkozás nem rossz emlék, ellenben a mellékhatásaival. 😀

 15. Sziasztok!

  Sosem csináltam még ilyet, de ugy gondolom, hogy aki a kezelés előtt all és szeretne felvilágosultam érkezni, annak jól jöhet.
  Tegnap engedtek haza a korházból, ahol rajtam is elvegezték ezt a beavatkozást.
  Nekem nem volt egy pillanatnyi időm sem felkészülni, hogy mi vár rám, de talán így volt a legjobb. Látóideg gyulladással került korházba, es hogy a kezelő orvosom pontos kórképet tudjon felállítani, így elvegeztem a beavatkozást.

  A fentiek leírt szerint történt nálam is, annyi különbseggel, hogy a 5. szúrasra sikerült a mintát levinni. Mivel akkor sok volt bennem az adrenalin akkor nem is fogtam fel a fájdalmat. Aznap 2 óra után már énis felkeltem, hiszem wc re kellett mennem, de aztán vissza is pihentem. Sajnos a fejfájásom meg mindig tart, így 3 nap után, de természetesen érzem a javulást. Es egy jó tanács sok sok sok folyadék es nem szabad felkellni!!! 🙂

 16. Sziasztok!
  Olvastam a cikket és a hozzászólásokat, nagyon jó ez az oldal, hogy ennyi információ van fenn. Én még nem tudom a diagnózist tavaly indult a jobb talpam érzéketlen volt, el is mentem kivizsgálni a dolgot, azóta is tart. Tavaly decemberben a bal lábam olyan szinten lezsibbadt, hogy ráállni is alig tudtam és rettenetesen viszketett, mintha hangyák mászkálnának rajta. Voltam gerinc és koponya MR vizsgálaton, vep-sep-en. A héten csak telefonon tudtam a Doktornővel beszélni a vírusjárvány miatt. Ő csak annyit mondott, hogy gyulladás van az agyamban és amint lehetséges szeretne agyvíz mintát vetetni. Tudom, ez csak egy weboldal és senki se orvos itt, de annyira aggódom, nem is a mintavétel miatt, hanem, hogy ki tudja meddig húzódik el ez az egész. Valaki volt hasonló helyzetben? (Mármint valami oknál fogva elhúzódott a vizsgálat) Engem nagyon megijesztett ez a gyulladás. Nyilván magamat se akarom diagnosztizálni, de amikor rákerestem az eddigi vizsgálataimra, mindig az SM oldalra bukkantam.

 17. Sziasztok!
  Nekem a múlt héten volt minta vétel, ami két napon keresztül tartott. Az első nap délután két szúrás ellenére sem sikerült a mintavétel. Másnap délelőtt egy másik doktornő elsőre talált. Maga az eljárás nem fájt, de nyilván fél az ember a beavatkozás előtt. Délelőtt fél 10 körül volt a mintavétel, ami után egyből lefektettek. Este fél 8 körül felkeltem és sétáltam egy kicsit. Nekem semmi fejfájás és egyéb panaszom nem volt. Nem azt mondom, hogy naponta mennék önként a beavatkozásra, de egy vérvétel fájdalmával volt egyenlő. Persze a doktorok mindent alaposan elmagyaráztak és a nővérkékkel együtt profin és együtt érzően kezeltek, amit innen is köszönök!

 18. Végül látóideg gyulladással kerültem be a kórházba és ha már ott “jártam” megejtették a gerinc sápolást is. Én nagyon féltem, de a doktor úr aki levette nagyon profi volt. Csak a lidokain beadása fájt a többi nem, inkább az ijedtség és hát nyilván kellemetlen érzés volt. A szemem miatt szteroidot kaptam így külön szobába voltam elkülönítve, így volt saját kis mosdó is. Sokat feküdtem és ittam, nekem azt mondták inni és pisilni felkelhetek és úgy fekhetek ahogy tetszik, csak feküdjek sokat. Oldalt feküdtem leginkább. Másnap hazaengedtek, nem fájt a fejem, úgy örültem, hogy itthon lehetek 6 nap után és annak is, hogy végül meglett ez a mintavétel is. A fekete leves épp itthon jött, a hasogató fejfájással, hiába ittam, csak a fekvés segített. 1 hét után már kicsit fel tudok kelni, de még mindig fáj a fejem ha sokat ülök vagy mászkálok itthon. Remélem ez is elmúlik, és a látásom is hamar visszajön, bár arra 4-6 hetet mondott az orvos.
  Összességében nem egy bakancslistás élmény ez a sápolás, de az én érdekemben történt, remélem többször nem kell csinálni 🙂

 19. Én 3.11-én voltam bent lumbáláson. Nagyon féltem, de kevésbé fájt. Inkább kellemetlen volt. Egyedül a lidokain beadása volt rossz.
  Utána feküdtem, de a fejfájás kitartott vagy két hétig. Csak 1-2 órát tudtam függőlegesen lenni. Lefekvésre szinte azonnal elmúlt.
  Túl lehet élni.

  Egy nagy bajom van, hogy a vírus helyzet miatt a mintát azóta sem vizsgálták be a laborban. Emiatt másfél hónapja várom, hogy kiderüljön mi a bajom.

 20. Sziasztok !
  Németországban elek 32 éves férfi vagyok . Kullancs csípés végett kerültem odáig ,hogy gerincvizet vegyenek tőlem mert vèr alapján nem tudtak milyen is az a baktérium ami bennem van :/
  Nagyon rendes volt az orvos és az ápolók is kedvesek !
  Bent a szobában történt a csapolás , szék a lábam alá párna be a hashoz előre hajolás és a doki pár perc után be is tolta a tűt . Kellemetlen volt erős szűrő érzés ott hátul , kisugárzott előbb kicsit jobboldalra aztán bal oldalra .
  Ki birtam túl éltem . De nem kellemes .
  Mostani panasz nincs 1,5 liter vizet ittam meg , előtte egy teát és most is egy tea .
  Fejfájásra per pill nincs panaszom illetve semmilyen fajdalomra , óvatos mozgással minden megközelíthető . Jobbulást mindenkinek .Pál 😘 ha kérdés lenne bátran meg friss a dolog .

 21. Sziasztok!
  Én ma kerültem kórházba agyhártyagyulladással, és 6 órával csapolás után akadtam az oldalra, ezzel is próbálva elütni az időt, nem igazán megy a háton alvás dolog.
  Én nálam a fájdalom pár másodpercig tartott, először jobb majd a bal oldalamban,intenzív volt, egy ideg még biztos nem felejtem el. Nem tudom melyik ideg mellett haladt el a tű, de kéztől talpig nyilalt a fájdalom,nem kímélt.
  Az ágytál használata látom mindenkinek mumus, hát nálam sincs ez másképp, jelentem, még nem érett meg bennem az,hogy használjam. Bírjuk míg lehet 😅
  A fekvés, na az nagy kinlódás, de egyébként semmi komoly fájdalom. A fejem fájt eddig is, nem igazán érzékelek erősebb fájdalmat vagy szédülést mint eddig.

  Viszont nekem nem mondták ezt a sok vizet kell inni dolgot, szóval ez úgy új dolog számomra. Köszi az infót! 🙂

  Ki lehet ezt bírni, de azért legyünk meg nélküle 🙂
  Üdv,Vivi

  1. Sziasztok!
   Nekem tegnap volt ilyen beavatkozásom, SM gyanú miatt. A mintavétel egy kicsit nehezen ment, mert enyhe gerincferdülésem van, de harmadjára sikerült. Nem mondom, h kellemes érzés, de nekem nem volt rosszabb, mint egy vérvétel (persze érez az ember furcsa dolgokat közben). Utána 45 perc szigorú háton fekvés és 3l vizet ittam meg 1 óra alatt. Wc-re felkelhettem, járkálhattam is 1 óra után. A fejem egyáltalán nem fájt, másnap sincs panaszon.

   Nem mondom h holnap megismételném, mert maga a tudat nagyon taszított már az elejétől

   Kitartást mindenkinek,
   Csaba

 22. Sziasztok.
  Hát átt estem én is egy lumbáláson nem szeretném ha megismételnék valaha.
  Sajnos a harmadik nekifutásra sikerült doktornönek le venni a folyadékot a harmadik szurásnál már nagyon ideges volt ö is és én is, majdnem hogy eggyütt káromkodttunk.
  Keddi nap vették le ma pedig vasárnap van, de huszperc töl tovább nem tudok fent lenni úgy fáj a fejem.
  Semijen fájdalom csillapító nem hat rá még ha hármasával szedem akkor sem. Remélem mihamaréb véget ér ez a borzadáj!!

 23. Sziasztok,
  Nagyon hasznos posztokat olvastam, rendesen be is ijjedtem az egész dologtól a lumbálás előtt. Nekem tegnap csinálták meg, és bár nem volt kellemes abszolút elviselhető volt. Az utópanaszokat pedig kis odafigyeléssel szerintem szépen el lehet kerülni.
  Maga a beavatkozás egy lidocain injekcióval kezdődött ami teljesen viselhető, és arra jó,hogy a második szúrás a bőrbe már fájdalommentes legyen. Amikor csontot ér az egy kicsit vacak, ilyen tompa kisugárzó fájdalom. Nekem picit nehezen talált be a doki a csigolyák közötti résbe, amikor megvolt azt viszont érzetem, mert óhatatlanul is hozzáér valamelyik kilépő ideghez. Ez nekem jobb lábamba leszaladó áramütés szerű érzés volt, ami kb egy másodperc. Utána már szépen csöpögött is a liquor. 6 csővel vettek, kb 1 perc alatt megvolt. Utána hirtelen mozdulattal vette ki a tűt a doki, és az nekem egyáltalán nem volt kellemetlen. Összességében a végén úgy éreztem a vérvétel amit előtte csináltak rosszabb volt.

  Ezután 24 óra szigorú fekvés, amiből az 1. óra hason és soksok folyadék. Én már a beavatkozás előtt reggel elkortyoltam egy liter vizet. A többit pedig az infúziós cső az ásványvizes üvegben technikával lassan kortyolgattam egész nap. 10kor volt a szúrás, 11re megittam még egy litert hason. Aztán nem keltem ki hanem feküdtem a hátamon, és néha oldalt. És ami még nagyon hasznos, hogy a vérvételnél már beraktak egy branült így dél körül kaptam egy fél liter fiziológiás sóoldatot infúzióban. Ha ilyet nem adnak alapból, akkor kérjetek. Estére kb 5 liter folyadékot ittam mindig kortyolva plusz az infúzió. Nem győzték cserélni a vizet meg a kacsákat. Este már rám is szóltak, hogy mostmár ne igyak többet, mert vízmérgezést kapok (ilyen is van). Az evést is fekve oldottam meg. Vittem olyan kaját, amit meg lehetett így oldani. A kórházi kosztot amúgy is inkább kihagytam.

  Mára egy kis derékfájáson kívül semmi bajom. Azt mondták azért, mert mindent szépen betartottam. Mondjuk, lehet alkatfüggő is, de egy próbát megér.
  Szóval 3 dolog: 1. betartani a fekvést 2. soksok víz 3. infúzót kérjetek!

 24. Sziasztok! Tegnap előtt kórházi kivizsgálás részeként volt részem a lumbálás élményében. Nálam asszonykám nézett utána mire kell felkészülnöm, mire vigyázzak utána. Mivel fejfájós vagyok, ettől féltem a legjobban. A szokásos ülő pozícióban végezték el a beavatkozást, addigra már működött a zabszem effektus, főként mert az egyik szobatársnál előttem már negyedszer próbálkoztak, eredménytelenül 🙁 Mikor az első szúrás nálam sem hozott eredményt, minden rosszra felkészültem. A második sikeres volt, kellemetlen de nem elviselhetetlen fájdalommal járt, inkább a stressz hatása volt, hogy utána az izmaim teljesen begörcsöltek, alig bírtam felállni a székből. Kísérve, saját lábon értem az ágyig. Vízszintes hason fekvés következett. Na ez volt számomra az igazi megpróbáltatás, mivel egy korábbi biciklis baleset miatt a nyakam piszkosul fájt. Két óra után jött a háton fekvés, melyet 22 órán keresztül betartottam. Kaptam 2 adag infúziós folyadékot és ittam, ittam és ittam. Ezek miatt kis túlzással többet voltam a WC-n mint az ágyban. Tehát kb. négy órával a beavatkozás után kicsoszogtam pisilni. Azután pedig óránként. A hason fekvés után kaptam egy fájdalomcsillapítót, mert a nyakamtól megfájdult a fejem. Szuper volt 15 perc után rendben voltam. A 24 óra után mennyei volt oldalra fordulni és szúnyókálni. Másnap kérdezték, hogy vagyok, fáj-e a fejem? NEM FÁJT 🙂 És azóta sem. Harmadnap hazaengedtek én pedig meg sem vártam a feleségemet, hanem kezemben a táskámmal, busszal, reggeli meglepetésként becsöngettem otthon. Tapasztalatom szerint egy kis stressz előtte nem árt, mert az ember igyekszik betartani mindent, amit mondanak. Be kell tartani 2 + 22 órát. Hasznos volt az infúzió és a sok, sok víz. Szerencsém volt, hogy mozgásképes vagyok és nem kellett a kacsával megbarátkoznom.

 25. Sziasztok!Én tegnap estem át rajta,kórházba kerültem még hétfőn,erről szó sem volt,hogy szükséges lehet!
  Németországban élek,lehet itt máshogy kezelik,de ahogy olvasom kicsit aggódom,mert full gyorsan átestem rajta,persze fájt,de annyira vészes nem volt,és nekem azt mondták 1 óra és már felkelhetek,nem is volt vízszintesen az ágyam,és már 1 óra után már mászkáltam,előtte is fajt kicsit a fejem szóval meg se éreztem,hogy ettől lenne az egész.Annyi,hogy ma fáj a derekam,kicsit lassabban sétálok,de hál Istennek minden oke.De köszi a tanácsot a vízzel kapcsolatban,mert nekem ezt se mondták.
  Hasonló élményt mindenkinek 🙂

 26. Nekem 4 éve volt mert agyhárgyagyulladasom volt es nagyon jol emlékszem ra nekem 3 szor vagyis 6 volt mert az utolsó alkalommal 2 x elrontották így 3 ra sikerült de nem vartak
  szúrtam is…
  Ilyesztő volt 17 evesen ugy hogy soha nem voltam korhazba korabban .
  De szerencsere se evel az eljárásal se maga a betegseg miatt nem lett bajom hálla a jó istennek túléltem nincs semmi bajom szerencsére! De soha vissza nem szeretném elkapni ezt a hülye betegseget mert sajnos vissza eshetek :((

 27. Sziasztok!
  Nekem 2020.08.24-én volt lumpbálásom. A kórházi ágyamon történt, ketten voltunk lumpbálva a 3 fős kórteremben. A Pécsi neurológiai klinikán voltam, és a Főorvos úr végezte. Azt mondta nem közvetlen a gerincből veszi, hanem van gerinc alatt egy kis zsák, amiből letudja szívni az agyvizet. Nagyon pozitív tapasztalataim vannak, kellemesen csalódtam a vizsgálatban. Egyáltalán nem fájt, pedig érzéstelenítést sem kaptam. Se a beszúrást, sem a tű kihúzást nem éreztem. A fejem és a derekam sem fájt utána sem. 2.5 liter vizet fogyasztottam aznap. Azóta is panaszmentes vagyok a vizsgálattal kapcsolatban. Nagy köszönet a Doktor Úrnak!
  A másik vizsgált páciensnek is hasonlóak voltak a tapasztalati. Egy órát szigorúan pihentem utána. Kellemesen csalódtam a Magyar egészség ügyben, (igaz a kaja nem túl jó, de nem az a fontos) nagyon gyorsan volt CT és MR vizsgálatom is. Az EESZT rendszerben, (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér,) nagyon gyorsan olvashatóak a voltak az eredmények is. Kivéve az agyvíz vételt, mert az több hét időt igényel, mire eredmény lesz. Így a család is minden eredményt, megtudott nézni a vírus miatti látogatási tilalom ellenére is.

 28. Sziasztok!
  4 napja hajtottak végre rajtam lumbálást, mert a tüneteimből agyhártyagyulladásra gyanakodtak, és mivel lázam is volt (így automatikusan covid gyanús is lettem), nem csinálhattak MR-t. Rettegtem a beavatkozástól, nagyon sok rémtörténet keringett róla, viszont maga a mintavétel kellemes csalódás volt. Az orvos nagyon profi volt és kedves, még azt sem éreztem, ahogy az érzéstelenítőt beadta, előtte ultrahangozott, kb 5 perc alatt lezajlott az egész folyamat. Közvetlenül utána a hátamra fektettek, és onnantól jött a rossz része. Nekem nem mondták, hogy inni kell, csupán 2 infúziót kaptam egész éjszaka. Este 8-kor volt a műtét, és hajnali 2-kor közölték, hogy akkor elengednek, ha tudok menni. Nem tudtam… Amint felkeltem levert a víz, borzalmas migrén tört rám és hányinger. Reggel 8-ig nem tudtam felkelni, akkor taxival hazajöttem nagy nehezen. És hát azóta is nyögöm, 4 percnél tovább nem bírok állva maradni, ülni egyáltalán nem tudok, és a fekvés is nehéz már, mert 2 nappal a műtét után a hátam teljes területe is mintha le akarna szakadni. Bízom benne, hogy hamarosan elmúlik, napi 3-4 liter vizet iszom, és igyekszem nem felkelni, de állítólag kellett volna a minimum 12 óra mozdulatlan fekvés a beavatkozás után, és a sok folyadék. Aki tart magától a beavatkozástól, én úgy gondolom, hogy ez orvosfüggő (olvasva az eltérő tapasztalatokat), viszont utána érdemes kiszenvedni azt a 12 órát, állítólag gyorsabb a felépülés. 🙂

 29. Sziasztok!

  Nekem egy hónapja volt. Nagyon be voltam tojva, mert írtok olyanokat, hogy hihetetlen. Nekem a Szegedi Klinikán csinálták. Befektettek, másnap reggel jött a doki, lehetett választani, oldalt fekve vagy előrehajolva kérem. Oldalfekvést választottam. Először kitapogatta, majd érzéstelenítést kaptam a gerincembe. Aztán egy nagyon vékony tűvel ismét beszúrt, egy percig beszéddel tartott, kihúzta, majd hasra kellett fordulni. Két óra szigorú hasonfekvést javasolt, nagyon sok vízfogyasztással. Én nem bírtam egy óránál tovább, kimentem wc-re, az nagyon rossz volt. Nyilallt a hátam, levert a víz, szédültem. Visszadőltem az ágyba, délutánra már jobban voltam, de még éreztem a hátam. Másnap már autóval hazavezettem 150 km-t. Viszont 3., 4., és 5. nap még délutánra fáradékony voltam, szédültem, nyomásérzésem volt a tarkómnál. Időközben elkezdtem továbbra is sokat inni, ami enyhítette és megszüntette a bajomat 6. napra.

  Mára még terhelésnél kissé érzem a hátam a szúrás területén, de nem fáj és nem okoz tünetet.

  Tehát a beavatkozás nálam zökkenőmentes és fájdalommentes volt, abban hibáztam, hogy csak aznap ittam sok vizet. Nos, utána legalább egy hétig minimum 3 litert nyomjatok le és nem lesz bajotok.

  Felesleges itt sírni-ríni, rutinbeavatkozásnak tekinthető. A neurológián ez a vizsgálat olyan, mint máshol a vérvétel.

 30. Sziasztok! Nekem jobb kéz zsibbadás és az MRI vizsgálat által a nyaki 4-5.csigolyámban talált “fokozott jelmenet” miatt végeztek lumbálást 3 napja. Délelőtt fél 11-kor szúrt a doktornő (széken, lovaglóülésben domborítottam, Ő pedig mögöttem ült. Én nem kaptam érzéstelenítőt és annak ellenére, hogy csak másodjára sikerült a mintavétel, simán kibírható volt, annak ellenére, hogy én nagyon stresszes típus vagyok. Utána az ágyhoz kísértek, ahol 1 órát hason feküdtem (pont ebéd időben, így semmit nem tudtam enni.) A további 23 órás fekvés az maga volt a pokol számomra. Mivel a fejemet sem emelhettem meg, így maradt a háton fekvés ill. a jobbra. balra gördülés. Pár óra múlva már nem találtam pózt, ahogy ne fájt volna minden tagom. A nyakam, vállaim, derekam hasogatott. Inni ittam, de enni nem igazán tudtam, emiatt estére már a gyomrom is görcsölt. Az éjjel azt hittem, soha nem ér véget, aludni egyáltalán nem tudtam és többször jött rám pánikrohamszerű érzés, ami nem kívánok senkinek. Fel akartam kelni, de nem lehetett, borzasztó volt. Az idő ólomlábakon haladt. Az ágytálba pisilés nekem is kínszenvedés volt, a legelső akkor sikerült nagy nehezen, amikor már azt hittem, hogy szétszakad a hólyagom. CT vizsgálatra másnap reggel még fektetve toltak, kevés megalázóbb dolog van, mint a tömött ambuláns várókba üldögélő emberek között, leharcolt állapotban tologatva lenni, úgy hogy csak egy lepedő volt rámdobva. Abban reménykedtem, hogy nem ismer fel senki, erre a nevemet ordítva szólítottak be. 😀 Utána még 1 óra fekvés a szobámban. 24 óra után felkelhettem, soha nem gondoltam, hogy egy WC-be pisilés ilyen örömet okoz majd. 😀 Nem fájt semmi, picit kótyagos volt csak a fejem. Ebéd után hazajöhettem. Aznap semmi gondom nem volt, éjjel 10 órát aludtam, mint, akit agyonvertek. Másnap dél felé jött a fejfájás, hányingerrel karöltve. Algopyrint vettem be, az enyhítette. Holnap már mennem kell dolgozni, remélem bírni fogom.

 31. Sziasztok!
  Szerdán lumbáltak nagyon féltem aludni sem bírtam előző este
  Kár volt!!!😜
  Riasztó dolgokat olvasunk de nem vészes,kibírható!
  Önfegyelem kérdése
  Fontos közbe ne mozdulj és igyál sok vizet utána !
  A szúrás fáj de rövid pillanat a csapolás kellemetlen a kihúzás gyors fájdalom
  Elviselhető,ne féljetek !!!
  Gyors művelet!
  Vegyetek infúziós csövet így mozdulatlanul tudtok inni az üvegből
  Gyógyszertárban kapható!
  Hajrá nem gáz!
  Gyors nagyon !!!
  Sziasztok Kata

 32. Sziasztok!

  Sosem írtam még ilyet, de úgy gondoltam az én tapasztalatom is hasznos lehet. 1 hónappal ezelőtt volt a vizsgálatom. Előző nap be kellett mennem kovid tesztre és vérvételre, ahol is érdeklődtem a nővértől a vizsgálatról. Ő azt mondta, a vizsgálat után 8 óráig egyáltalán nem állhatok fel, 3 liter folyadékot minimum meg kell innom és a “mosdózást” is helyben kell intéznem, ami számomra egy problémás dolog de hát gondoltam majd lesz valami, de ha estig nincs semmi panasz, kísérettel hazamehetek éjszakára.

  Ellenben másnap az orvosom mindennek az ellenkező mondta, azt mondta nyugodtan felkelhetek mosdóba, enni-inni, csak szabadidőmben ne menjek le sétálgatni (:D) viszont csak reggel mehetek haza.

  Maga a vizsgálat szinte alig volt érezhető, olyan mint egy vérvétel, tényleg gyorsan megvan. Utána én kb. 2órát feküdtem, azalatt 2 liter vizet megittam. Utána fel is keltem, elmentem a mosdóba, enyhén éreztem a szúrás helyét, mást nem. Feküdtem, ettem-ittam, majd másnap reggel kutya bajom nem volt, meg is voltam lepődve. Sétálgattam, összepakoltam, azért amennyire tudtam feküdtem. Majd megkaptam a zárójelentést és elindultam haza.

  Amint leértem az épületből, iszonyatos fejfájásom lett, az ájulás kerülgetett, de mondtam magamban hogy én már vissza nem megyek.. 20 perc alatt haza is értem a kocsiban feküdve, majd gyorsan lefeküdtem pihenni. Ettől a ponttól kezdve 1,5 hétig csak fekve tudtam létezni. Napi bruttó 10 percet tudtam nem fekve tölteni. Nem vagyok fejfájos, ha beteg is vagyok mindig jövök-megyek, de ez a 1,5 hét számomra a pokol volt. Nagyon aktív vagyok, csak akkor fekszek le, ha alszok, sokat mozgok és sportolok. Emiatt is volt szokatlan a testemnek, hogy zsinórban 1,5 hetet töltöttem az ágyban, mindenem is fájt, a lüktető fejfájás pedig azonnal előjött, amint nem vízszintes helyzetben voltam. Hiába ettem-ittam mindenfélét és ittam meg napi 3 Flektor poritalt, semmi nem használt.

  1,5 hét után jutottam el arra a szintre, hogy állni már tudtam úgy, hogy nem fájt egyáltalán a fejem, ellenben amint leültem, ismét előjött a lüktető fejfájás ami az ágyba kényszerített. Tanáremberként meg tudtam oldani, hogy a munkában egyáltalán nem ültem, hiszen az órákat amúgy is járkálva tartom, a szüneteket kibírtam állva.

  2 kerek hét kellett, hogy visszaálljon minden a régi kerékvágásba.

  Ezzel senkit nem akarok megijeszteni, csak én úgy kalkuláltam, hogy legrosszabb esetben egy hét és minden panaszom elmúlik. Érdemes lehet picit hosszabb távú kimaradást tervezni a munkában.

  Arra szerintem nincs recept, hogy mennyit kell inni, feküdni, mikor lehet először felállni, lehet ha 24 órát fekszek és utána kelek fel először, ugyan ez lett volna az eredmény. Így legalább komfortosan tudtam eltölteni azt az egy éjszakát a kórházban, amitől amúgy is szenvedésként éltem meg, nem nagyon bírom a kórházi létet, jobb volt itthon a lábadozás. Orvosa válogatja, milyen körülményeket kér a betegtől.

  Mindenkinek jó egészséget!

  25/F

 33. Nekem most csinaltak 4 napja itt Katarban 40 eves vagyok. Bal szememen ideggyulladas feltetelezessel tartottak korhazban, mert 2 szemesz se latott semmit a szememben. Es miutan minden ideggyogyaszati tesztem es MRI se mutatott semmi indokot, ezert a lecsapolas mellett dontottek.

  Reggel 9kor kozoltek, elkepeszto ideges voltam, 11kor a teljes ideggyogyo osztaly foorvosostul lejott gyarkorlatot tartani rajtam. Bal oldalamon fekves, beallitottak pozicioba. Egyik legrosszabb resz az erzestelenito inyekcio volt, amit szurkaltak parszor. Aztan kitapogattak tobbszor is es 2-3szor is csontba ment. Aztan megint tapogattak es utana tobb utemben tollta be. Hat honaljambol patakokban folyt az izzadtsag, kezem amivel tartottam a terdem lezsibbadt teljesen, amikor utolsot nyomott a tun, akkor hozzaert valamihez es a teljes talpam sokkot kapott, mintha 1000 tuvel szurtak volna. Nyogdostem, es tobb ampula cuccot szivtak le, orokkevalosagnak tunt. Utana kihuzas semmi extra nem volt, de mondtak 6 oran keresztul fekdujek es ha kimegyek wc-re ne tokoljek gyorsan jarjam meg azt fekves es sokat igyak vizet vagy kavet. Mivel nem iszok kavet ezert kolat javasolta.
  T+1 ora utan jott meg az ebed, azt T+1.5 oranal agyat feltamasztva ferde ulesben fogyasztottam el. T+2 oranal mentem ki pisilni eloszor, nem volt fejfajas, de elkepesztoen lassan es bizonytalanul kozlekedtem.
  Aztan minden kerek oraban mentem pisilni. Derekam fajt iszonyatosan, merev volt es ez 2-3 napig eltartott meg fellazult. Felirtak fajdalomcsillapitot de nem szedtem be.

  Masnap reggel jottek meg az elso eredmenyek, hogy nem talaltak semmit. A lelet tobbi reszet kulfoldre kuldtek, 2-3 het meg van eredmeny, igy hazaengedtek, azzal az indokkal hogy fogalmuk sincs miert tortent a szemidegemmel, de remeljuk 2 honap mulva magatol megjavul.

  Szal hazaengedtek es este keso delutan kezdett fajni a fejem es pattogni a bal kezfejemen izom, meg a kisujjam. Azota eltelt meg 2 nap es nem telik el fel perc, h ne pattogna kicsit a bal kezemen vagy bal labamon valami. Bal hajlitom es vadlim enyhen zsibbadtnak erzodik. Nagyon enyhe, de igy ideggyogyaszati vizsgalat utan azert ijeszto ez is. Tokre be vegyok ijedve, mert nem tudom, h ez az ismeretlen betegseg folytatasa vagy csak a csapolas utohatasa.
  Jan.11-en (4 hettel csapolas utan) kell visszamennem a foorvoshoz, gondolom legkesobb akkor kiderul.

 34. Jó hogy van egy lehetőség tudomást szerezni. én össze vissza járkálok amiről nem olvastam, lemerevednek néha a kézujjaim.zúg a fülem szüntelenül, egy akut hangon, amire rátevődik egy pulzáló hang időnként.Lecsapolást javasoltak, nem tudom mitevő legyek.Lassan közeledem a 70 éves korhoz és nem szeretnék a fiam terhére lenni. Tisztelettel,
  Nagy Veronika

 35. Round2.
  Két év elteltével ismét gerinccsapolásra szorultam. Hozzá tenném, Szlovákiában nem jár érzéstelenítéssel a beavatkozás, sok helyen hallottam hogy MO-n többnyire igen. Nagy szerencsémre kétszer is meg kellett szúrniuk, a másodiknál már elcsukló hangon könyörögtem hogy hagyjuk abba mert összecsúszok, igen,brutál fájt,pedig ritka nagy fájdalomküszöböm van a sok éves tapasztalatok után,volt már itt minden😅😅 Undorító ahogy konkrét éreztem,ahogy a folyadék megbuggyan bennem,valamint a derekamban/lábamban olyan éles fájdalmat éreztem hogy azon nyomban el is kapott a hányinger. Milyen jó móka ez.
  Felépülés…nem járt olyan fájdalommal és kellemetlenséggel mint 2 évvel ezelőtt. Ja, a tenyerem totál bekékült, gondolom valami eret is eltaláltak..vagy kitudja.
  Alapból erős fejfájással kerültem kórházba,( ugyan az a story mint két éve amikor agyhartyagyulladásom volt,most nincs:)) szóval nem tudom a fejfájást belőni hogy ez a kis beavotkazás mennyire tett rá.

  Amúgy, kibírható 🙂 szar, de kibírható. Ha pedig muszáj akkor nincs mit tenni,ebből legalább megállapítható minden IS.

  1. Update:
   8nap telt el…a fejem egyszerre szorít,lüktet, és szédülök mihent megmozdulok.
   Egyszerre kb.4 féle fájdalmat érzek..nem súlyos, de kezd megviselni.

   Az első lumbáláson nem viselt meg ennyire kèt éve, most kétszer szúrtak. Elsőre nem sikerült sajnos…

 36. Sziasztok,
  Nekem március közepén volt gerinccsapolásom, és gondoltam leírom, hogy mik az én tapasztalataim, hátha segítség valakinek.
  előzmény: fejfájás, néha szédülés, koponya MR-en egy kisebb lezio.
  Maga a csapolás ülő pozícióban zajlott, az első szúrás sajnos nem sikerült , valószínűleg valami ideget talált el a doktornő mert a bal lábam elkezdett rángatózni és begörcsölt, majd rosszul is lettem, 10 perc pihenés után újra próbálkoztunk , akkor már sikeres volt. A szúrás nem volt túl kellemes, fura érzés volt egy tűt érezni a gerincemben, + nagyon kellemetlen volt érezni ahogy tényleg megcsappan a folyadék a gerincben. Ezt követően 2 óra hason fekvés jött, gyors mosdólátogatás, majd az elkövetkezendő 22 óra háton fekve, párna nélkül telt. Csak mosdóba álltam fel. Na ahhoz ami ezután következett, a szúrás semmiség volt. a nyakam/ hátam elkezdett beállni, és napokig merev maradt, volt hogy sírtam a fájdalomtól. Hiába ittam naponta 4 liter vizet, hiába tartottam be a fekvést, sajnos posztpunkciós tüneteim megmaradtak 8 napig. Szörnyű lüktető fejfájás a tarkómnál ha nem vízszintesen voltam + nyak és gerincfájdalom. Majd a 8-9.napon egyszer csak megszűntek ezek a tünetek.
  Azóta viszont néha fura tüneteim vannak, és nem tudom eldönteni, hogy a csapolás az oka, vagy esetleg más. Ha pozíciót válltok, és ülésből hirtelen felállok, lüktető fejfájás a halántékomnál pár másodpercig, illetve a bal lábamban mintha folyamatos izomláz lenne, néha pedig a derekamból mintha kisugározna egy enyhe fájdalom a bal lábamba. Tapasztalt valaki hasonló tüneteket?

  Jobbulást és kitartást mindenkinek.

   1. Kedves Bettina,

    A felállásnál jelentkező fejfájásom a mai napig tart, 10-20mp-ig mintha satuba lenne a fejem, utána fokozatosan elmúlik. A többi panaszom megszűnt.

    üdv,
    Ursula

 37. Sziasztok.
  Az elmúlt egy hétben újra és újra olvasom az ,,élménybeszámolókat” remélve, hogy egy kis erőt kapok belőle.
  Sokat gondolkodtam leírjam-e az enyém vagy se, de úgy érzem hátha megnyugtató választ kapok és egyszer valakinek segítségül szolgál.
  Amit tudni kell hogy egy 22 éves viszonylag sportos leányzó vagyok, aki soha nem küzdött semmilyen hosszabban tartó betegséggel. Egy erősebb migrén szerű fejfájással, szédüléssel és hányással kerültem a sürgősségire egy vasárnapi napon, ugyanis már nem mertem több gyógyszert bevenni de a fájdalom csak nem csillapodott. Amit még tudni kell, hogy előtte való hétfőn egy kullancsot találtam a hátamban ami elég melyre volt fúródva és valószínű nem is aznap szedtem össze. A kullancsot még aznap eltávolították és mondták 6-8-10 nap múlva figyeljem ha folt alakul ki körülötte mindenképp orvoshoz kell menni vérvételre ha pedig nem akkor egy ellenőrző vérvétel 6 hét elteltével elég. A csípés helyén nem alakult ki semmi folt egy pici gyulladt pirosság de ennyi.
  Ennek a kis kullancsnak köszönhetően az ideg osztályra irányítottak, ahol jobbnak látták ha pár napra bent fognak. Végeztek rajtam CT-t, ami negatív lett, vettek 8x vért ebben egy kicsi gyulladást találtak amit antibiotikummal kezelni kezdtek, viszont semmi arra utaló hogy a kullancs okozná. Viszont nem elégedtek meg ennyivel, 100% biztosak akartak lenni, hogy nem a kullancs okozta az amúgy olyan erős migrénem, amire még nem volt példa és talán 22 évem során 3x volt migrénem az is fájdalomcsillapító sötétben, zaj mentesen pihenéssel orvosolható volt.
  Hétfő este eszméltem rá arra hogy visznek mintavételre, utólag azt mondom jobb volt h nem tudtam előre mert félelmemben már előtte össze estem volna, pedig azért magas a fájdalom küszöböm.
  Rettentő pánik, félelem jött rám ahogy leültettek a székre, ugyanis kérte a doktornő, hogy semmiképp ne mozduljak meg még ha ideget talál sem, mert abból baj lehet. A félelem a rosszullét ami akkor volt rajtam teljesen elvette a figyelmem így én arra hogy kaptam-e érzéstelenítést vagy sem nem is emlékszem. Csak azt éreztem, hogy erős nyomás, szúrás van a gerincemben, valamint hogy eltalált egy ideget ami hatására megrándult a jobb lábam így megijedtem nagyon. Végig nyugtattak mondták hol tart a folyamat viszont a végére nagyon rosszul lettem. Vissza kísértek a szobámba és két órán keresztül hason kellett feküdnöm, egy infúziós csövön keresztül tudtam az üvegemből inni. 2 óra után jöttek elmehettem mosdóba és hátamra feküdhettem egy nagyon lapos párnával. Sajnos nekem nem mondták el pontosan hogy mennyire fontos h rengeteget igyak és amúgy is rossz ivó vagyok. Illetve igaz mivel ez este történt másnap reggelig feküdtem viszont másnap lezuhanyoztam és járkáltam is viszonylag sokat. Enyhe derékfájdalmon kívül mást nem éreztem. Szerdán engedtek haza amikor is nagyon erős hátfájásra keltem ha felkeltem hasított a fejem egyszerűen folyamatosan vissza kellett feküdnöm. A haza út ami nem volt több 10 percnél egy örökké valóságnak tűnt. Itthon ki aludtam magam estére jobb volt sokkal. Csütörtökön az előző napi helyzethez képest nagyon jól éreztem magam el tudtam menni orvoshoz papírokat leadni és semmi erősebb fájdalmam nem volt. Viszont pénteken jött a fekete leves nem tudtam felkelni mert olyan erős fejfájás, hasító érzés gyötört, estére javult némileg. Szombaton szinten mint csütörtökön teljesen jól éreztem magam a helyzethez képest, vasárnap pedig mint pénteken csak WC-re bírtam felkelni, estére szintén jobb lett. Ma hétfőn a kettő között érzem magam. WC-re keltem csak fel mert amúgy hasít a fejem, hátfájás kimondottan erős nincs, talán némi derékfájdalom de azt már úgy gondolom akár a sok fekvéstől is.
  Igazából itt tartok én most és kicsit félek hogy nem lesz jobb a helyzet. Mit gondoltok van esély rá, hogy megszűnjön teljesen ez a fejfájás? És újra minden rendben legyen ?
  A minta eredményei rendben voltak, valamint egy hónap múlva is lesz meg belőle eredmény.
  Köszönöm ha elolvassátok a hosszúra sikeredett beszámolóm és azt is ha bárki ellát tanáccsal, nyugtatással (persze csak az igazat) és hátha egyszer valakinek jól jön.

 38. Olyanokat írnak egyesek, hogy az már észveszejtő. Tegnap délelőtt 10-kor megszúrtak, egyáltalán nem volt vészes, persze nyilván kellemetlen a tudat, hogy egy tűt belenyomnak a hátadba, de még csak meg se nyekkentem. Nem is értem milyen ágytálakról meg fekve ivásokról magyaráznak itt egyesek… én is bevágtam a 4 liter vizet, a beavatkozás után 1 órával kimászkáltam óránként pisilni, sőt cigizni is kilógtam többször. Amíg bent voltam simán felkeltem enni. Bár az orvos bent akart tartani, délután 3-kor megszöktem és már nyargaltam is haza kocsival. Valóban volt egy diszkomfort érzet a hátamban meg a fejem is kótyagos volt valamelyest, de lazán elmentem egy kisebb bevásárlásra. Este még piázgattam is egy kicsit. A hátamban az a kis tompa fájdalom teljesen elmúlt, ha pedig elkezdek csatangolni, akkor egy fél óra – óra elteltével némileg elkezd nyomni a fejem, de egyáltalán nem olyan szörnyű. Vízszintesbe rakom magam 15-20 perce, aztán lehet menni tovább.
  Nem értem, hogy milyen kibírhatatlan fájdalmakról beszélnek itt egyesek, ezt a beavatkozást jól képzett szakemberek végzik, akik profik és nem az első lumbálásukat hajtják végre. Itt szerintem sokan inkább pszichés nyomás alatt vannak, mert egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire borzasztó lenne. Tény, hogy nem kell utána lefutni a maratont meg részt venni egy építkezésen mint téglarakodó, de álljon már meg a fáklyásmenet. Én nem tudom, hogy egyesek hogy lehetnek ennyire piskótatallérok. Az ismeretségi körömben is történt már másoknak is lumbálás, akik szintén egy két óra fekvés után simán lábra álltak és pár óra pihengetés után a két lábukon haza is mentek. Valóban mindenki beszámolt egy kellemetlenebb fejfájásról, de mindenki túlélte, és nem lettek fekvőbetegek…
  Úgyhogy aki esetleg be lenne tojva, az egészen nyugodtan vegyen egy nagy levegőt aztán hajrá, nem lesz itt semmi.
  27/F

 39. Sziasztok! SM gyanúja miatt kivizsgálási szakaszban vagyok. Decemberi influenza szövődményeként felsőlégúti fertőzésem volt januárban, amit februárban arc- és karzsibbadás követett, illetve kiugróan magas (190/90) vérnyomás (egyébként normális a vérnyomásom). Kórházi kivizsgálás során (szív UH, nyaki verőér UH, koponya CT) mindent normálisnak találtak. Koponya MR-en 2 db léziót, nyaki gerincszakaszon egy gyulladásos gócot találtak, illetve a lumbálás után a liquor oligoklonális csíkokat és emelkedett fehérje szintet (értékhatár: 0-15-0,45, az eredményem 0,60) mutatott. A zsibbadások teljesen megszűntek. Mivel egyéb más betegségekhez is társulhatnak ezek a tünetek, a kérdésem az lenne, hogy ha a liquorban csíkok és fehérje is van, de semmilyen más tünetem nincs, az egyértelműen SM lehet csak? Vagy más betegségnél is vannak csíkok és fehérje a liquorban? Erre ugyanis semmilyen cikket vagy bármilyen anyagot nem találtam. Köszönöm a segítséget!

 40. Sziasztok nekem 8 éve volt agyhàrgyagyuladàs miatt. többször is persze.. én azóta nem bírok lépcsőzni hogy ne keljen megfogjak valamit, ahogy megàlok a lépcső fogon elmegy az egyensúlyom! 26 vagyok! + mostanàban ha sokat hajolgatok anyira be àll a derekam a hátam hogy nem bírok mozdulni. esetleg aki ebbe jàrtas megtudnà nekem írni hogy van e bàrmi köze . szerintem van de ez csak az én véleménye m

 41. Tegnap volt lumbálpunkcióm és egy alacsony dózisú diagnosztikus kemó (3 féle kis adagnyi ‘gyógyszert’ toltak be ugyanazon a csapon keresztül). Az orvosom tájékoztatott, hogy a kemónak semmilyen mellékhatása nem lesz, mivel nagyon kis adag és csak a diagnózisom felállítására kell, szóval tuti, hogy a lumbálgenyó hatását érzem most. A papíron olvastam, hogy 24 óráig nem tanácsos elhagyni a kórházat sem.

  Na, nekem azt mondták 2 órát feküdhetek, utána felkelhetek wc-re, ebédelni stb. Párszor fel is keltem óvatosan. 6 óra után haza engedtek, és én is úgy készültem, hogy ennyit kell bent lennem. Szociális fóbiám van, és nagyon nem akartam bent maradni estére.

  Maga a procedúra első fele nekem elviselhető volt, a póz nem vészes ha nincs hát problémája valakinek, lidokainnal stb. lefertőtlenítenek és érzéstelenítik a bőröd, utána az érzéstelenítő injekció kellemetlen volt, de nem volt vele úgy baj. Viszont híresen nem szoktak hatni nálam az érzéstelenítők, úgyhogy nem tudom mennyire volt köze a procedúra második feléhez.

  Jött a másik tű, na ott nagyon éreztem, hogy mélyre tolják be és, hogy valami picit keményebben is átmegy (gondolom porc vagy valami). Utána megkezdődött a csapolás, amihez egy hallgató/gyakornok adta az orvosomnak a csöveket, de ő nem ért a tűhöz/hozzám.

  Ebből szerintem 1-2 percet bírtam emberi módra, utána kőkeményen rosszul lettem. Éreztem, ahogy jön le a folyadék, ami kellemetlen volt, nem mondhatnám, hogy fájt. Viszont az érzés, kombinálva, hogy így is ideges voltam, eléggé betett. Egy széken ültem “lovagló pózban” ahogy az orvos mondta, aminek párnát tettek a háttámlájára (elém), hogy arra dőljek.

  Ahogy kell, besötétedett minden, a hallásom talán 30%-val hallottam és sípolt a fülem, elkapott a hányinger, tudtam, hogy közel vagyok ahhoz, hogy elájuljak. A fejem és a testem lebukott/elfeküdt a székre, mert nem bírtam tartani magam, és próbáltam szabályozni a légzésem, hátha az segít. 2-3 perc után szóltam az orvosnak, hogy rosszul vagyok, aki megkérdezte mi a baj (amire nem tudtam válaszolni), utána mondta nekem, hogy figyeljek a légzésemre és fújjak ki hosszan.

  Kínszenvedés volt összetartani magam és nem elájulni, mivel egy kurva széken ültem és ha leesek, az a tű tuti belém törik. Ez volt a gondolat menetem, konkrétan nem ájulhattam el, mivel mindenki mögöttem volt, és egyedül az orvos a tűjével fért hozzám, mivel annyira kicsi volt a szoba és valamiért mindenki mögém állt be a punkció előtt. Még egy nagyobb szívás/csapolás volt, utána kaptam 3 adagnyi ‘gyógyszert’ ami már nem volt annyira szar, mert nem éreztem se szívást/se nyomást, amitől felfordulhatott volna a gyomrom.

  Miután kihúzták (nem éreztem) és lekötöztek, egy szolid 2 percig még ülnöm kellett, mert mondtam nekik, hogyha most felkelek, elájulok. Utána feltápászkodtam egyedül, és lefeküdtem a hátamra az ágyra. Megdicsért a doki, hogy ügyes voltam (amire magamban úgy voltam, hogy nem az ő érdemük :D), a hallgató megköszönte, hogy nézhette a dolgot (fel sem fogtam, hogy nekem mondja hogy köszönöm, mert választásom kb. nem volt, ezért nem válaszoltam), és a nővér adott nekem egy gombot, hogy nyomjam meg, ha valami baj van.

  Utána érdemleges nem történt, amíg vártam (azt leszámítva, hogy pár percre rá, hogy gerincen szúrtak, bemutatkozás nélkül az arcomba hajolt egy nő és meg volt sértődve, hogy nem keltem fel neki, megkérdezte hogy van e valami diétám (természetesen nem úgy fogalmazott, hogy ételérzékenységem, ami a rendes kérdése volt), mondtam hogy nem..?, és elrohant. később hozott ízetlen sonkás tésztát tejfölös alappal a laktózérzékeny töstemnek, megkérdezte hogy “fel tud ülni ebédelni?” nem várt választ, “akkor üljön fel ebédelni” pontosan 4 percre rá, hogy letelt a 2 óra mozdulatlanul fekvés. azt sem tudtam, hogy kapok enni mert csak délutánig kellett bent lennem (vittem magammal ételt), evőeszközöm nem volt, és full bunkó volt a nő amitől étvágyam sem volt a sótlan ételéhez. később pedig szenvedtem, hogy ne fingjam tele a szobát a szegény öreg néninek, aki velem volt egy szobában :))

  2/10 élmény, nem ajánlom senkinek, de nagy nehezen kibírható. Aki fél a tűktől/rosszul van tőlük, mondja előre, ha el kéne kapni ájulás esetén, különben túlélő horror filmbe illő acél akarat fog kelleni, hogy ne szédüljön le a székről, amíg tű van a hátában.

  Tényleg nem akarok megijeszteni senkit, de aki rosszullevős, szóljon, hogy legyenek körülötte, ha el kéne kapni. Fájdalom minimális egyébként.

 42. Nekem sikerült megértenem az eltérő tapasztalatok okát. Ez mindenképpen egy kellemetlen vizsgálat, erre érdemes felkészülni. A mintavétel a kórteremben történt, az ágy mellett egy hokedlin kellett előrehajolnom, az orvos pedig egy másik hokedlinültnmögöttem. Minden a hátam mögött történt, nem láttam az eszközöket, a tűt sem, ez szerintem jó taktika. Az első szúrás egy darabig csak egy fájdalmas vérvétel élménye volt, egy feszítő érzéssel a hasamban. Aztán egy idegrostot sikerült eltalálni, amitől villámcsapások jöttek a térdembe, a combom pedig égett. Hát akkor megértettem, hogy ezek szerint nekem pechem van, nem baj, kibírjuk, pár perc az egész. Sajnos azonban egy eret is átszúrt a tű, úgyhogy jött az orvostól a szomorú hír, hogy akkor ezt most kihúzza, szúrunk másikat. Megkérdezte, hogy bírom-e vagy csináljuk máskor. Ekkorra leizzadva és kimerülve csak annyit tudtam, hogy én ezen túl akarok lenni most, szóval csináljuk. A második szúrás össze sem hasonlítható az elsővel, ezúttal nem talált ideget és eret sem, így megúsztam némi feszítő érzéssel. Az orvos végig kedves és türelmes volt, nyugtatott és biztatott, ez sokat segített. Tehát aki ilyen vizsgálat előtt áll, az reménykedhet benne, hogy szerencséje lesz, amit az orvos utasításainak betartásával elő tud segíteni.
  A végén leragasztották a mintavétel helyét, felsegítettek az ágyra, itattak egy kis vizet és mondták, hogy egy órát feküdjek hason, aztán a következő 24 órában is feküdjek, már lehet háton is, csak wc-re meg enni keljek fel, valamint igyák sokat. Ezeket nagyon ajánlom betartani.
  Hétfői napon volt a lumbálás, a fájdalom hamar elmúlt, maradt a kimerültség és a várakozás. Egész jól voltam, amikor felkeltem, akkor sem fájt a fejem, azt hittem, hogy megúsztam, reggelre kialszom majd és kész. Hát nem így lett. Kedden megjött a fájdalom, ami felváltva jelent meg az alsó gerincszakaszon, a fejemben és hátul a nyakamban. Szerdán és csütörtökön már inkább csak a nyakam fájt, de az nagyon, alig tudtam bármit csinálni álló vagy ülő helyzetben. Pénteken végre enyhült a dolog, de a lakást még nem tudtam elhagyni. Szombaton már igen, egy órát sétáltam, tűrhető fájdalom kíséretében. Vasárnap már fájdalom nélkül kibírtam ugyanezt, ekkor már csak mély előrehajlás és tüsszentés hozott a homlokomba éles fájdalmat, valamint az erőlködés, ezeket javaslom kerülni. Hétfőn másfél órás biciklizés egy pici nyakfájást hozott, kedden ez sem. Szerdán már a tüsszentés és a fizikai terhelés sem okozott nyilalló fájdalmat, azt hiszem, hogy kimondhatom, hogy 9 nap alatt hevertem ki teljesen.
  Azt fontos megjegyeznem, hogy minden fent írt fájdalom nagyon hamar megszűnt, amint vízszintesbe helyeztem magam.
  A levett minták egy része a kórház laborjába ment, aznap már volt eredmény az eeszt-ben, míg egy másik részét genetikai vizsgálatra küldték, ami kb. két hét után lesz meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük