13+1 film a sclerosis multiplexről

Összegyűjtöttem azokat a filmeket, melyekben akár főszerepben, akár valamiféle háttérben meghúzódó mozgatórugóként megjelenik a sclerosis multiplex. A filmeket fordított időrendi sorrendben listáztam.

1. 100 méter (100 metros)

spanyol életrajzi dráma, 108 perc, 2016.

Egy spanyol férfi igaz története, aki sclerosis multiplexben szenved. Egy napon úgy dönt, megpróbálja teljesíteni az Ironman triatlonversenyt, ami 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és 42 kilométer futás. Orvosai ellenjavallják, hogy a kihívást, szerintük a férfi 100 méter megtételére sem lenne képes ezen a versenyen.

2. Julieta

spanyol filmdráma, 99 perc, 2016.

Julieta élete 2015-ben nem éppen úgy fest, ahogyan korábban eltervezte; az őrület határának szélén táncol éppen. 30 évvel korábbi élete ezzel ellentétben: virágzik és jómódtól “ízes”.

3. Kész katasztrófa (Trainwreck)

amerikai vígjáték, 125 perc, 2015.

Az elkötelezettségtől rettegő, karrierista Amy nem hisz a monogámiában, ám szembe kell néznie legmélyebb félelmeivel, mikor találkozik egy rendes fickóval.

4. X+Y (A Brilliant Young Mind)

angol filmdráma, 111 perc, 2014.

Nathan, a tinédzser matekzseni az emberekkel való kapcsolatteremtéssel hadilábon áll, és ez alól még anyja, Julie sem kivétel. Enyhe autistaként a számok világa jelenti számára a menedéket egy olyan világban, amelyet nehezen ér fel ésszel. Unortodox és szabad szellemű tanára, Mr. Humphreys keze alatt világossá válik, hogy a fiú tehetsége még a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia brit csapatába való bekerülésre is elegendő. Amikor azonban a csapat Tajvanra utazik felkészülésre, Nathan nem várt kihívásokkal találja szemben magát, nem utolsósorban új és addig ismeretlen érzésekkel, amelyek egyik tajvani versenytársa, a gyönyörű Mei Zhang iránt kezdenek kibontakozni.

5. When I Walk

amerikai-kanadai dokumentumfilm, 84 perc, 2013.

6. Tot altijd

belga filmdráma, 121 perc, 2012.

7. Sebzettek városa (Freak City)

amerikai-kanadai filmdráma, 101 perc, 1999.

Amikor Ruth nagymamája, aki eddig gondját viselte, meghal, a fiatal, sclerosis multiplexben szenvedő lány a Lewellyn Otthonban kénytelen folytatni életét, fizikailag és szellemileg sérült betegekkel együtt, egy olyan helyen, amit utál. De fokozatosan kiderül, nem minden olyan a Lewellyn-ben, mint amilyennek látszik, ahogy Ruth egyre jobban megismeri ezeket az embereket és mindennapi problémáikat. Ebben a megrendítő és csodálatos történetben Ruth megtanulja új szemmel nézni az életet – főleg egy nagyszerű ember segítségének köszönhetően.

Sebzettek városa c. film jelenete

8. Hilary és Jackie (Hilary & Jackie)

angol filmdráma, 125 perc, 1998.

Jacqueline Du Pré a huszadik század vitathatatlanul legnagyobb ígéretének számított. Csodálatos csellójátéka a világ minden táján magával ragadta a közönséget. Ezzel szemben testvére, Hilary nem tette fel egész életét arra, hogy világhírű művész váljon belőle. Férjhez ment és családot alapított. Jackie férjével, Daniel Barenboim karmester és zongoraművésszel végigturnézta az egész világot. Bár a koncertezésből jól megéltek, az állandó stressz megviselte Jackie-t, aki egyre inkább irigykedve és vágyakozva tekintett testvére hétköznapi életére. Egy váratlan vendégség során Hilary otthonában a kétségbeesés és az elfojtott vágyak elementáris erővel törnek felszínre.

9. Éden (Eden)

amerikai-kanadai filmdráma, 106 perc, 1996.

10. Go Now

angol filmdráma, 81 perc, 1995.

11. A Dream Is a Wish Your Heart Makes: The Annette Funicello Story

amerikai életrajzi film, 120 perc, 1995.

A Dream Is a Wish Your Heart Makes: The Annette Funicello Story c. film egy jelenete

12. Menekülés a pokolból (In Sickness and in Health)

amerikai filmdráma, 95 perc, 1992.

A szerető férj felkér egy fiatal nőt, hogy segítsen neki sclerosis multiplexben szenvedő felesége ápolásában. Ennek folytán a férfi nemcsak egy új barátság és új remény, hanem a mély fájdalom és a keserű hűtlenség kapuit is megnyitja.

13. Egyszemélyes duett (Duet For One)

amerikai filmdráma, 107 perc, 1986.

Stephanie, a híres hegedűművész megbetegszik sclerosis multiplexben. Élete darabokra hullik: karrierje hirtelen megszakad, zeneszerző férje megcsalja egy másik nővel, kedvenc tanítványa pedig turnéra indul az Egyesült Államokba. Stephanie úgy dönt, nem hagyja magát, és újraépíti az életét.

+1. Az elnök emberei c. sorozat (The West Wing)

amerikai filmsorozat, 60 perc, 1999-2006.

A sorozat abban az időben játszódik, amikor Josiah Bartlet az Egyesült Államok első embere. A demokrata párti elnök egyik őse még a Függetlenségi Nyilatkozatot is aláírta, így azután nem csoda, ha az ügyvéd-politikus konzekvensen próbál ragaszkodni a hagyományokhoz. Az országot még csak-csak elvezeti, ám a biciklizéssel már meggyűlik a baja. Az elnök szerencséje, hogy hűséges és profi stáb veszi körül.

2 thoughts on “13+1 film a sclerosis multiplexről”

 1. +1 film:
  Katie Fforde: Egy másik élet
  német-amerikai romantikus dráma, 89 perc, 2016.

  Charlotte és Alec boldog házasságban élnek, azonban a nő állandóan pörgős munkája miatt nehezen jut egymásra idejük. Elhatározzák, hogy elindulnak egy hetes útra kikapcsolódni, azonban Charlotte rosszul lesz és kiderül, súlyos betegségben szenved.

  A teljes film:
  https://youtu.be/V4RU3bvBtb8

 2. Hellóka! Valaki tudna segíteni abban, hogy a Sebzettek Városa filmet hol tudnám megnézni? Az interneten sehol nem találom. Köszi szépen előre is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük