A jó alvás enyhébb rokkantsággal párosul

alvászavarral küzdő hölgyEgy sclerosis multiplex betegek alvását vizsgáló kérdőíves kutatás azt találta, hogy az alvászavarokkal küzdőket a jól alvókhoz képest nagyobb fokú rokkantság jellemzi. A kapcsolatok vizsgálata során kimutatták, hogy a rossz alvás nem közvetlenül, hanem a depresszión, a fájdalomérzeten és a fizikai fáradtságon keresztül hozható kapcsolatba a rokkantsággal.

Bár a vizsgálat jellege nem tette lehetővé az ok-okozati viszonyok tisztázását, korábbi kutatások alapján a szerzők felvázoltak egy lehetséges hatásmechanizmust.

A depresszióról tudjuk, hogy rontja az alvásminőséget, a rossz alvásminőség pedig növeli a depressziót, ily módon kölcsönösen negatív hatással vannak egymásra. Hogy a depresszió nagyobb rokkantsággal jár-e, azzal kapcsolatban a szerzők egymásnak ellentmondó kutatásokat idéznek, de akad olyan közöttük, amelyik kimutatott ilyen összefüggést.

A fájdalom a depresszióhoz hasonlóan rontja az alvásminőséget, a rossz alvásminőség pedig növelheti a fájdalomérzetet. A korábbi kutatások kapcsolatot találtak a nagyobb mértékű fájdalom és a súlyosabb rokkantság között, bár az ok-okozati kapcsolatot még nem sikerült tisztázni.

A rossz alvás értelemszerűen növeli a fáradtságérzetet is, a fáradtságról pedig sikeresen kimutatták, hogy növekedése előrejelzi a nagyobb fokú rokkantságot.

Mindezek alapján a szerzők úgy érvelnek, hogy az alvászavarok kezelése a jobb alvás mellett egyéb pozitív hatásokkal is járhat: csökkentheti a beteg depresszióját, fájdalom- és fáradtságérzetét, és ezeken keresztül mérsékelheti a rokkantságot.

Bővebben: Is poor sleep quality associated with greater disability in patients with multiple sclerosis?

Igyunk a fáradtságra!

Összefüggés a folyadékbevitel és a fáradtság között

egy pohár vízA fáradtság (fatigue) igen elterjedt tünete a sclerosis multiplexnek. Ez az állandó jellegű kimerültség sok esetben akadályozza a betegek hétköznapi életvitelét. Az SM-ben jellegzetes fáradtság pontos okait még nem sikerült azonosítani, de az biztos, hogy a tünet megjelenését több tényező együttesen határozza meg.

Egy 50 nő körében végzett amerikai kutatás arra a kérdésre próbált választ találni, hogy összefüggés van-e a szubjektív fáradtságérzet és a hidratáció szintje (a szervezet folyadékkal való ellátottsága) között. Eredményeik szerint a sok folyadékot fogyasztó betegek kevésbé érzik magukat fáradékonynak, míg a folyadékhiányos szervezet hajlamosabb a fáradtságra.

Ez a megfigyelés különösen azok számára lehet tanulságos, akik rendszeres fáradtságuk mellett vizelettartási zavarokkal is küzdenek. A húgyhólyag működését érintő problémákkal élő betegek ugyanis hajlamosak visszaszorítani folyadékbevitelüket annak érdekében, hogy minél kevesebb gondjuk legyen a vizeletürítéssel. A fenti eredmények szerint azonban ez a “trükk” csak fokozza másik kínzó tünetük, a kimerültség súlyosságát.

Bővebben: Fatigue and fluid hydration status in multiple sclerosis