A váltott műszakos munka növeli a sclerosis multiplex kockázatát

Egy felmérés szerint a sclerosis multiplex betegek körében az átlaghoz képest többen dolgoztak fiatal korukban váltott műszakban. Azok, akik 20 éves koruk előtt 3 vagy több évig váltott műszakban dolgoztak, kétszeres eséllyel válnak SM beteggé – derült ki egy korábbi kutatást alátámasztó vizsgálatból.

ágyban alvó személyA kutatók szerint az éjszakai munka során felborul az ember cirkadián ritmusa (azaz az ember biológiai órája), illetve az alvásmegvonás zavart okoz a melatonin-termelésben. Ezek gyulladási folyamatokat indítanak meg a szervezetben, ami részben magyarázhatja a megfigyelt jelenséget. Amennyiben ez így van, az arra utal, hogy a már SM betegek számára is hasznos lehet a váltott műszak kerülése illetve a megfelelő alvási szokások kialakítása.

Bővebben: Shift work at young age is associated with increased risk for multiple sclerosis

One thought on “A váltott műszakos munka növeli a sclerosis multiplex kockázatát”

  1. Sajnos ez nálam is így történt. 20 évesen kikerültem az iskolapadból, és szállodában kezdtem dolgozni először 2, majd 3 műszakban. 1 évvel munkábaállás után megvolt az 1. liquor vizsgálat, még negatív eredménnyel. 0,5 évre rá a 2., már pozitív eredménnyel (+MRI, +tüntegyüttes). Még ¾ évet tudtam így dolgozni, de alig több, mint 2 évig gyakorolhattam a szakmám. Ez már 12 éve volt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük