A metionin kerülése mérsékelheti az SM súlyosbodását

Egy új kutatás szerint a metionin-szegény étrend csökkentheti a sclerosis multiplex megjelenésének, illetve súlyosbodásának esélyét.

Mi az a metionin?

A metionin kémiai szerkezete

A metionin egy aminosav, aminek fontos szerepe van az immunrendszer működésében. Noha sok sejtünk tud maga is metionint termelni, a kórokozókat és az SM-ben a myelint is megtámadó T-sejtek erre nem képesek, nekik az étrendben bevitt metioninra van szükségük. Az immunválasz során a T-sejtek a metionint S-adenozil-L-metioninná (SAM) alakítják, ami szükséges a gyulladásban szerepet játszó Th17 sejtek megszületéséhez. A kutatók azt találták, hogy az SM egérmodelljében (EAE) a metioninban szegény diéta a Th17 sejtek létrejöttének csökkenéséhez, és ezzel a betegség megjelenésének, illetve súlyosbodásának csökkenéséhez vezetett. [1]

A csökkentett metionin-bevitellel gyakorlatilag elveszed a túlzottan aktív immunválasz üzemanyagát, anélkül, hogy az immunrendszer többi részében kárt tennél.” – nyilatkozta a kutatás vezetője [2]. A szerzők ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy a vizsgálatban egerek szerepeltek, így annak eldöntéséhez, hogy a metionin-szegény étrend embereknél is hatásos-e, további kutatásokat igényel.

A megfigyelés alapján tehát jelenleg nem lehet ajánlatot megfogalmazni a metionin-bevitellel kapcsolatban. Amennyiben ennek ellenére úgy gondolod, hogy szeretnéd csökkenteni a metionin beviteledet, az alábbiak segíthetnek eldönteni, hogy miből fogyassz kevesebbet.

Mi mennyi metionint tartalmaz?

tojásKimagaslóan sok metionint tartalmaz a tojás, valamint a húsok és a halak, a növényi eredetű ételek közül pedig a szezámmag, a paradió, néhány más növényi mag és a gabona szemek. A legtöbb hüvelyesben kevés a metionin, annak ellenére, hogy fehérjetartalmuk magas.

Metionin-források az étrendben (g/100g) [3]:

  • tojásfehérje (szárított, por formában): 3,204
  • szezámmag-liszt: 1,656
  • teljes tojás (szárított): 1,477
  • sajt (parmezán, aprított): 1,114
  • paradió: 1,008
  • szójaprotein-koncentrátum: 0,814
  • csirke: 0,801
  • hal (tonhal vízben, szárazanyag): 0,755
  • marhahús (szárított): 0,749
  • szalonna: 0,593
  • marhahús (darált, 95%-os sovány hús, 5% zsír, nyersen): 0,565
  • sertéshús (darált, 96%-os sovány hús, 4% zsír, nyersen): 0,564
  • búzacsíra: 0,456
  • zab: 0,312
  • földimogyoró: 0,309
  • csicseriborsó: 0,253
  • kukorica: 0,197
  • mandula: 0,151
  • bab (pinto, főzve): 0,117
  • lencse (főzve): 0,077
  • rizs (barna, főzve): 0,052

A zöldségek és a gyümölcsök jellemzően elenyésző mennyiségű metionint tartalmaznak.

Bővebben:
Methionine Metabolism Shapes T Helper Cell Responses through Regulation of Epigenetic Reprogramming

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük