Lumbalpunctio: élménybeszámoló és tanácsok

olvasási idő: 5-6 perc


Lumbalpunctio sematikus képeA lumbalpunctio (más néven gerinccsapolás, angolul lumbar puncture vagy spinal tap) célja az agy-gerincvelői folyadék 3-5 ml mennyiségű lecsapolása a gerinccsatornából. Mivel a módszer elméleti kérdéseiről számtalan helyen lehet olvasni a neten magyar nyelven is (ez a linkgyűjtemény remek kiindulópont), ezért én gyakorlatiasabbra veszem a figurát.

Engem már előző nap tájékoztatott a neurológusom, hogy másnap végrehajtja rajtam a vizsgálatot, amennyiben beleegyezésemet adom. Sürgős esetben ez a felkészülési idő nyilván kiesik, pedig nekem igen hasznos volt ez a hosszas ráhangolódás. Egyfelől gyorsan utána tudtam nézni a neten, mi vár rám, mit kell tennem, mik az esetleges komplikációk, hogyan néz ki az eljárás. Vannak, akik nem szeretik előre tudni, milyen szörnyűségek várnak rájuk, én nem közéjük tartozom, engem inkább a magabiztos tájékozottság nyugtat meg. Másfelől, mivel tudtam, hogy az első 24 órában nem szabad felkelnem, megpróbáltam elintézni, hogy kakilnom ne kelljen majd az ágytálba. Ennek érdekében reggeltől le sem ültem, csak sétafikáltam, tornázgattam, ugráltam, és guggolásokat végeztem. Ennek meg is lett az áldásos eredménye, mert a kitűzött időpont előtt sikerült kakilnom és utána lezuhanyoznom.

Hogyan zajlott a lumbálás?

Lumbalpunctio ülő pozíciója

A vizsgálat a kórházi ágyamon történt, amit a neurológusom végzett két segítő asszisztenssel. A szobában lévő összes embert, betegeket és hozzátartozókat egyaránt kiküldték erre az időre, így csak négyen voltunk jelen. Az ágy szélére ülve előre kellett hajolnom a képen látható módon. A pólómat nem kellett levennem, csak felhúztam a hónaljamig.

Annak ellenére, hogy a tű látványa számomra igen vastagnak tűnt, a szúrás meg sem kottyant. Amikor beérkezett a testembe, vicces módon a hasam kezdett el élesen nyomni, valószínűleg egy oda érkező ideg közelében járhatott a tű. Mivel ebben a magasságban a gerincvelő már vékony idegekre bomlik, amik lebegnek a gerincvelői folyadékban, ezek a tű közeledtével kitérnek előle. Ezért alaptalan az a félelem, hogy egy pontatlan tűszúrástól vagy csupán a balszerencse folytán lebénulhat a páciens.

Lumbálás helye néhány órával a vizsgálat utánMialatt az orvos kihúzta a tűt, egy nagy levegőt kellett vennem, na, az fájt, de olyan jellegzetesen, hogy utána még napokig fel tudtam idézni ezt a fájdalmat, egészen addig, amíg a szuri nyoma teljesen érzéketlenné nem vált. A csapolás helyét azonnal beragasztották egy nagy adag gézlappal, ráhúzták a pólómat, és rögtön lefektettek hasra az ágyamba, párna nélkül.

Az első 24 óra

Ivás fekve, egy infúziós csövön keresztülAz első két órában végig teljesen vízszintesen kell maradni. A másik tennivaló, hogy 24 órán belül tanácsos legalább 3 liter folyadékot fogyasztani, hogy minél gyorsabban újratermelődjenek a gerincvelői folyadék hiányzó cseppjei. Ehhez én kaptam egy infúziós csövet, és azon keresztül tudtam hason fekvő állapotban is kortyolgatni, mintha szívószálon keresztül ittam volna a vizet.

A bőséges folyadékbevitelnek persze sűrű pisilés az eredménye, ami elsőre meglepően nehezen ment nekem. Én nem vagyok egy szégyellős alkat, nyilvános öltözőkben vagy orvosoknál sosem szemérmeskedem, mégis feszélyezett, hogy égnek álló, meztelen fenékkel egy kisebb közönség (betegtársak, nővér, hozzátartozóim) arra várt, hogy belecsurgassak a tálba. Mindmáig nem tudom, hogy inkább ez a képtelen póz vagy a pszichológiai akadályaim miatt alakult-e úgy, hogy akármennyire is feszítette a hólyagomat a régóta gyűjtögetett pisi, teljes erőmmel nyomnom kellett, hogy cseppekben távozzon belőlem, és percekig tartott, mire egy adaggal végeztem. Később, amikor már nem csak hason volt szabad feküdnöm, háton fekve, az ágytálat a fenekem alá helyezve egy kicsit könnyebben ment, de mivel az idő előrehaladtával egyre nagyobb nyomással tudtam pisilni, biztos vagyok benne, hogy pszichológiai faktorok is belejátszottak a lúzerkedésembe.

Mivel én alapjáraton sem szoktam hason feküdni, az első két órás hason fekvés során iszonyúan fájt a derekam. Ha egy kisebb, laposabb párnát vagy összehajtogatott törölközőt a hasam alá tettem volna, ezt valószínűleg meg tudtam volna előzni, és talán a felépülésemet sem akadályozta volna, de ezt érdemes megkérdezni az orvostól, ha valaki derékfájós.

Az ebédet én úgy oldottam meg, hogy az ágyam magasságát felemeltem annyira, hogy a fejem egy szintbe kerüljön az éjjeliszekrényemmel. A tányér és a fejem közé terítettem egy kis abroszt, mert borítékolható volt, hogy le fogom csöpögtetni az ételt.

Az első 24 órára az utolsó tippem az, hogy ha lehetséges, ujjatlan pólót vagy trikót viselj. Én egy pólóban voltam, és sokat görcsöltem azzal, hogy miközben  úgy fordultam az ágyon, hogy a fejem az ágyon maradt, a pólóm ujja rátekeredett a vállamra, és szorított. Próbáld csak ki! Ez persze csak egy apró kényelmetlenség a sokkal nagyobb horderejű kellemetlenségek mellett, de ha nyár van, és tök mindegy, mit viselsz, akkor érdemes minél kevesebb bosszúsággal tölteni ezt az időt.

Felépülés

Előrehajolva kevésbé fáj a fejed

A második naptól már szabad párnát raknod a fejed alá, és fel lehet kelni vécére járni, de mivel általában még napokig hasogatóan, már-már szédítően fáj az ember feje, mihelyt nem vízszintesbe kerül, ezért a következő napokat még sanszosan az ágyban fogod tölteni. A fejfájástól amúgy nem kell megijedni, mert tényleg csak akkor van jelen, ha felemeled a fejed. Az első napon én már szélsebesen ugyan, de lezuhanyoztam, és igaz, hogy nagyon kínlódtam közben, megérte a komfortérzetért. Úgyis egy perc alatt megszűnik a fejfájás, mihelyt vízszintesbe vágod magad. Ebben a pár napban érdemes előrehajolva, gyorsított tempóban közlekedni. :]

Én éppen egy héttel a lumbálpunkció után jutottam el arra a szintre, hogy már teljesen felegyenesedve jártam, és szinte korlátlan ideig tudtam függőleges helyzetben maradni anélkül, hogy ágyba szólított volna a fejfájás.

Videó

Aki kíváncsi, megnézheti videón is, mi történik a beteg háta mögött, de csak azoknak ajánlom, akik nem érzékenyek az orvosi jelenetek látványára.

Mentés

Kapcsolódó cikkek

One thought on “Lumbalpunctio: élménybeszámoló és tanácsok”

  1. Sziasztok! Nekem épp három hete volt gerinclumbálásom. Hát engem pszichésen és fizikailag is nagyon megviselt. Az első 24 órában, igaz többször felkeltem vizelni, meg wc re is kimentem, mert sok látogató (hölgyek) volt a kórteremben. 8 napig fájt nagyon a fejem, igaz vízszintes helyzetben egyáltalán nem. Aztán a következő hét már istenes volt, de atarkómat éreztem (tompa nyomásérzet) és nagyon enyhe szédülés és kis hányinger idönként jelentkezett. Ez fokozódott, amikor fokozott fizikai tevékenységet (siettem, havat lapátoltam) Úgyhogy javasolt a pihenés 2..3 hétig. Lehet, ha nem kelek fel az első 24 órában akkor nem visel meg Ennyire, de engem sem tájékoztattak erről és korábban nem volt még lumbálásom. Adja Isten, ne is legyen többet. Most a harmadik héten kezdem úgy érezni, hogy lassan de biztosan visszanyerem régi énemet. Mint írtam ez a fejfájás pszichésen is megviselt, pánikreakcióim voltak de azt enyhe nyugtatókkal kezelni tudtam. Egyébként általában soha nem szedek gyógyszert. Tehát most a 21-k napon már O.K. érzem magam. Szerencsére a lumbálás eredménye negatív volt,azaz víztiszta volt a levett minta, meg szerencsére a többi vizsgálat is. 4 napot voltam igazából az ajkai kórházban, amig megtörténtek a kivizsgálások. Mindezeket azért írtam le, hogy segítsek információval annak aki lumbálási állapot után van, hogy mi várható a saját példám alapján, egyfajta bátorításként. Én is keresgettem a neten mikor a fejfájásom még tartott, de nagyon kevés tapasztalati/sorstársi leírást találtam. Úgyhogy fel a fejjel, pihenni és bizakodni kell a felépülésben. Egyébként 59 éves, életemben sokat sportolt férfi vagyok. Üdv. minden jót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.