Rezveratrol

olvasási idő: 5 perc


Egy 2016-os áprilisi kutatás [1] a rezveratrol (angolul resveratrol) remyelinizációs hatását mutatta ki egereken.

A kísérlet

Kísérleti egér

A kísérleti egerek elsőként cuprizone-t kaptak, amit myelinkárosító hatása miatt a sclerosis multiplex állati modellezésére szoktak használni. Ezután orálisan 250mg/kg/nap rezveratrolt adtak nekik három héten át a myelinkárosítás utáni második héttől kezdve. A kísérlet végén egy forgó rúdon tesztelték az egerek egyensúlyát és motoros koordinációját, végül felboncolták őket, hogy megvizsgálhassák az agyukat. Ezután varázsoltak egy kicsit, például megmérték a myelin protein 2′,3′-ciklikus nukleotid 3′ foszfodiészteráz, oligodendrocita transzkripciós faktor-1 (Olig1), NF-kB p65 alegységet, bármi is legyen az, és publikálták, amit találtak.

Nevezetesen, hogy a rezveratrol hatásosan javította a motoros koordinációt és az egyensúlyt, visszafordította a demyelinizációt, javította a mitokondriális funkciókat, enyhítette az oxidatív stresszt és növelte az Olig1 gén kifejeződését, ami pozitívan korrelált az aktív remyelinizációval. A szerzők konklúziója, hogy a rezveratrol talán hasznos lehet az SM gyógyításában.

Mi a rezveratrol és mennyire biztonságos?

Rezveratrol kémiai szerkezeteA rezveratrol egy olyan vegyület, amit a növények immunválaszként termelnek, hogy védekezzenek a fertőzésekkel szemben. A különböző állatokon végzett kísérletek a rezveratrol gyulladáscsökkentő, rákellenes, vércukorcsökkentő és a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki [2], ezért az embereken végzett kísérletek hiánya illetve kis száma ellenére az étrendkiegészítő gyártó cégek hamar felkapták, és megjelentek a különböző, szabadon megvásárolható rezveratrol készítmények.

Az étrendkiegészítők valós összetétele bizonytalan

Az étrendkiegészítő termékek nem minősülnek gyógyszernek, ezért összetételüket és hatóanyag-tartalmukat hivatalosan semmilyen szerv nem ellenőrzi, csak a gyártói bemondás alapján vannak erről információink. A rezveratrol alapú termékek hatóanyag-tartalma elvileg 50-99% között mozog. Sok gyártó egy japán növényből (Polygonum cuspidatum) nyeri a hatóanyagot, ami az 50%-os rezveratrol tartalma mellett emodint is tartalmaz, amely nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet [3].

Egy gyógyszercég (GlaxoSmithKline) 2010-ben létrehozott egy 3 és egy 5 g hatóanyagot tartalmazó rezveratrol gyógyszert, majd egy kísérletet is elkezdtek végezni ezzel kapcsolatban. A vizsgálatot azonban biztonsági aggályok miatt leállították, több betegnél ugyanis veseelégtelenség alakult ki. Utólag kiderült, hogy ez nagy valószínűséggel annak a betegségnek a mellékhatása, amit a szerrel kezelni kívántak (a myeloma multiplex nevű daganatos betegségé) [4]. A cég elmondása alapján azonban a betegek nem tolerálták jól a gyógyszert, hányinger, hányás és hasmenés alakult ki náluk, ami kiszáradáshoz vezetett, és ezzel hozzájárulhatott a veseelégtelenséghez.

A fenti eseten kívül magának a rezveratrolnak eddig még nem ismeretes semmilyen negatív mellékhatása, még nagy dózis esetén sem [2], hosszú távú szedésének következményeit azonban még nem vizsgálták. Annyit lehet tudni, hogy a vérhígítók illetve a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatását befolyásolhatja, megnövelve a vérzés valószínűségét.

Hogyan lehet rezveratrolhoz jutni?

A rezveratrol elsődleges étrendi forrása a szőlő és a vörösbor

Bár a rezveratrol megtalálható több gyümölcsben (például a szőlő héjában és így a vörösborban is), a mogyoróban és a kakaóban, étrendi mennyisége elenyésző ahhoz képest, amennyit a kísérletek során a pozitív hatás eléréséhez alkalmaztak. 200 g 100%-os kakaópor például 0,28-0,46 mg rezveratrolt tartalmaz [3]. Emlékeztetőül: az idézett kísérletben az egerek 250 mg/kg adagot kaptak.

A Magyarországon is elérhető étrendkiegészítők jellemzően maximum 50-100 mg hatóanyagot tartalmaznak, ami még mindig nagyon kicsi mennyiség a fenti kísérletben alkalmazotthoz képest. (A hazai MentalFitol cég korábban Resveratrol, ma Polifenol Komplex néven futó termékében is mindössze 25 mg a rezveratrol mennyisége.) A WebMD szerint embereken napi 2 g vagy ennél több rezveratrol szedése lenne egyenértékű az állati kísérletekben alkalmazott mennyiségekkel [2].

Egy 2004-es vizsgálat alapján a szájon át bevett rezveratrol java részét az alanyok kipisilték, és csak nyomokban, kb. 0,5% arányban maradt biológiailag hasznosítható hatóanyag a szervezetükben [5]. A szerzők szerint azonban a rezveratrol hosszú távú szedésével a szervezetben lévő mennyisége növelhető, és így akár hatásos is lehet. Egyes kísérletek szerint a lecitinnel együtt történő bevétel segíti a rezveratrol felszívódását, ezért van, ahol azt ajánlják, hogy ezzel vegyük be [6], azonban a korábban idézett kutatás szerint nem a felszívódással van a gond (az nagyságrendileg 70%), hanem a biológiailag hasznosítható mennyiség alacsony voltával, amin a lecitin vajmi keveset segít.

Érdemes rezveratrolt szedni?

A cikk publikálásának időpontjában (2016. április) ezt senki sem tudja. Az állatkísérletekben a nagy dózisú rezveratrolnak sokfajta jótékony hatása bizonyosodott be, az embereken végzett kísérletek azonban még hiányoznak. Az ígéretes vizsgálati eredmények miatt sokan szednek illetve ajánlják az ilyen étrendkiegészítők szedését, azonban az orvosok rendszerint csak annyit mondanak, hogy az emberekre való esetleges jótékony hatásai mindeddig ismeretlenek.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük