Az orvosképzés ideje és menete

olvasási idő: 4 perc
nehézségi szint: könnyű


Magyarországon ahhoz, hogy valaki orvosként dolgozhasson vagy kutathasson egy adott szakterületen, le kell tennie legalább egy orvosi szakvizsgát. Az idáig elvezető, körülbelül egy évtizedes út a következőképpen fest.

Első 6 év: orvosképzés

egyetemista diákokAz érettségi után elkezdődik az orvosi egyetem hat éves képzése, aminek általános orvos mesterképzési szak (angolul Medicine) a hivatalos neve. Erre hazánkban jelenleg négy intézményben van lehetőség, Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden.

Az első 2 évben az elméleti tárgyaké a főszerep (pl. anatómia, élettan, szövettan, biokémia stb.). Erre az alapozó képzésre épül a következő 4 év tananyaga. A 3. évfolyamot preklinikai évnek hívják, mert ez vezet át az elméleti képzésből az alkalmazott, klinikai gyakorlatba: a tananyag javarészt még elméleti, de már klinikai vonatkozású (pl. kórélettan, mikrobiológia, patológia stb.). Az utolsó 3 év a klinikai periódus, amikor az első 3 év elméleti ismereteit a medikusok átültetik a gyakorlatba. A 4. és az 5. tanévben a hallgatók különböző szakterületek gyakorlatain vesznek részt (pl. bőrgyógyászat, sebészet, ortopédia stb.), hogy jártasságot szerezzenek a betegek vizsgálatában és a különféle kórképek felismerésében, egyelőre még oktatói felügyelet mellett. Az utolsó, 6. tanévben közvetlenül a betegágy mellett végzik ezt a gyakorlatot az egyetem klinikáin és az együttműködő kórházak osztályain (pl. belgyógyászati, sebészeti, gyermekgyógyászati stb. osztályokon).

Az itt töltött hat év után az orvostanhallgatók szakdolgozatuk megvédése és a záróvizsga sikeres letétele után megszerzik az okleveles orvosdoktor (angolul Doctor of Medicine) szakképesítést. Noha ez már feljogosít a doktori cím viselésére (rövidítése a kisbetűs dr. med.), ez a hat év még korántsem elegendő ahhoz, hogy valaki önálló orvosként praktizálhasson.

(A fentiek alól kivételt képeznek a fogorvosok, akik teljesen más képzésben, sőt külön karon végzik az egyetemet. Az ő képzési idejük mindössze 5 év, ami után azonnal belekezdhetnek saját praxisukba.)

Következő 3-6 év: szakképzés

orvosi szakképzésben résztvevőkAz orvosi diploma megszerzése után dönteni kell, hogy a végzett orvos milyen szakterületen szeretne elhelyezkedni. Magyarországon 45 különböző szakterület irányába lehet specializálódni, amelyek hosszúságukban is eltérnek egymástól, de a legtöbbjük 5 éven át tart. A legrövidebb a 3 éves háziorvostan, míg a leghosszabbak 6 évig is elhúzódnak. Ez utóbbiak jellemzően a sebészeti szakirányok (pl. érsebészet, idegsebészet, szívsebészet stb.). A neurológia képzés 5 éven át tart, tehát egy neurológus szakorvos legalább 11 éven át tanulja hivatását.

A szakképzés két részből áll. Az első 2 év a törzsképzés (más néven rezidensképzés), melynek során a tanulók különféle kórházi osztályokon gyakorlati tapasztalatokat szereznek az egyes orvosi szakterületeken. Az ez utáni időszak a speciális szakgyakorlat, amit a választott szakterületnek megfelelő kórházi osztályon kell eltölteni.

Ez egy átmeneti állapot, amikor a gyakornokok már dolgoznak, de még nem önállóan, hanem egy végzett szakorvos felügyelete alatt. A betegek szempontjából azonban ennek nincs különösebb jelentősége. Ha egy páciens egy rezidens vagy szakorvosjelölt keze alá kerül, az osztályon dolgozó szakorvos szemmel tartja a gyakornok döntéseit és utasításait, elbírálja azokat a kérdéseket, melyek szakorvosi kompetenciába tartoznak, részt vesz a viziteken, aláírásával hitelesíti a zárójelentést stb.

Ezeknek a gyakorlati éveknek a végeztével lehet letenni a szakvizsgát, ami után már önálló szakorvosnak számít az illető.

További (opcionális) 2-4 év: ráépített szakképzés

sebészi gyakorlatAz első szakvizsga megszerzése után lehetőség van olyan további szakképesítések megszerzésére is, amelyek még specifikusabb tudást biztosítanak az orvos számára. Ezeket azért nevezik ráépített képzésnek, mert megkövetelik az őket megalapozó első szakvizsga letételét. A gyermek-neurológia szakképzésnek például bemeneti követelménye a neurológiai vagy a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsga.

Folyamatos továbbképzés

orvosi konferenciaMagyarországon csak olyan orvos végezhet gyógyító tevékenységet, aki szerepel az Egészségügyi Nyilvántartásban. A nyilvántartásba vétel azonban mindössze 5 évre szól, így a tagságot 5 évente meg kell újítani. A megújítás feltétele, hogy ez idő alatt az illető nem csak a lábát lógatta, hanem szakirányú orvosi tevékenysége mellett még tovább is képezte magát. A legalább 3 éven át tartó, szakképesítésének megfelelő hazai vagy külföldi munkaviszony mellett kötelező egy szintén szakirány szerinti ún. szinten tartó egyetemi továbbképzés, valamint olyan további tanfolyamokon és konferenciákon történő részvétel, amelyek kreditpont értéke együttesen eléri a nyilvántartás által megszabott követelményt.

A fentiekből tehát látható, hogy egy praktizáló neurológus tanítása nem áll meg a diák korában eltöltött 11 évnél, hiszen orvosi állása mellett is újra és újra az iskolapadba kényszerül, hogy a folyamatos gyakorlati tapasztalatszerzés mellett elméleti tudását is frissen és naprakészen tartsa.

17 thoughts on “Az orvosképzés ideje és menete”

 1. akinek a családjában vagy ismerősei körében van orvos- vagy végig olvassa hány évig és mit tanul valaki, hogy belőle orvos legyen- az büszke az illetőre és a médiában folyó hajcihőt úgy veszi, hogy a sürgősségi osztályokon jó orvosok vannak- akiket a specialisták egészítenek ki az igények szerint, Bizalmam töretlen :üdvözlettel Gáspár Szilvia

 2. Tisztelt Gáspár Szilvia! Érdeklődni szeretnék , meg van e határozva hány éves korig lehet orvosi tanulmányt elkezdni? Én 44-éves vagyok. Válaszát köszönöm!

   1. Hajrá Gabi és Tamás!
    43 éves vagyok és most kezdtem el az orvosit! Kitartás, sikerülni fog!
    Gergő

    1. Kedves Gergő!
     Nehéz volt az előkészület? Gondolok itt a felvételire, melette történő munkára, csalad,stb.

 3. Tisztelt Gáspár Szilvia!
  Ha valaki egészségügyi Diplomával rendelkezik, annak ugyanúgy végig kell tanulni az első hat évet? Vagy rövidebb idő alatt is megszerezheti a doktori címet?
  Köszönöm a választ!

  1. Kedves Bernadett!
   Nem lesz rövidebb, ugyanúgy végig kell járni az utat. S mindezt önköltséges alapon (a tandíj kb 1,5 millió/félév).

   Üdvözlettel:
   Andrea

  1. Tiszteletem! Jó estét!
   Az lenne a kérdésem, hogy 24 évesen munka mellett lehetséges orvosnak lenni? (Engem az Urológia érdekelne azon belül majd később az Andrológia)

 4. Sziasztok.
  Láttam, h az orvosi csak nappali képzésben lehet elvégezni. Én 12 órás munkarendben dolgozom. Minden órára kötelező bejárni? Megoldható munka mellett?
  Köszönöm a segítők válaszát.

  1. Hatodéves orvostanhallgató ír: be kell járni. (Nyilván! Az egész szakma gyakorlatra épül, el nem tudnám képzelni így 5 év után olyat, hogy lógok órákról, nem lenne mire építeni.)
   Van olyan évfolyamtársam, aki dolgozik is mellette, de nem 12 órás munkarendben/5 nap, hanem heti néhányszor, és ő is az egészségügyben!

 5. Sziasztok! 4 gyermekem van a pici 18 hónapos, 3 an nagyobbak. Hol melyik egyetemen tudnám megcsinálni az orvosit? A csecsemő és gyermekgyógyász érdekel nagyon. Igazából tele vagyok tapasztalattal is.

  1. Gratulálok a gyerekekhez!
   Nem számít, hogy van-e gyereked vagy nincs, ha felvesznek, akkor te is csak egy orvostanhallgató leszel, mint a többség 19 éves. Így teljesen mindegy hova jelentkezel (úgyis hogy gyerekgyógyász akarsz lenni), lényeg hogy olyan városba, ahová családoddal is szívesen költözöl. Heti 4-5-ször vannak órák, egyes napokon 8 órákat is (de olyan is van hogy 10, 12) bent kell/érdemes lenni az egyetemen (kötelező órák + tanulni könnyebb lehet a könytárban, mint otthon). Időigényes, és támogató partner kell mellé, aki segít a gyerekekben.
   Nem a többi egyetemmel talál: én május-júniusban pl. tanuláson kívül nem sok egyébre jut időm, amíg a BTK-s kollegák már sokadik országjáró túrájukat teszik meg.
   Hajrá, ha nekikezdesz szurkolok! Az első év nem mérvadó, csúszni meg nem érdemes, mert amúgyis hosszú idő a 6 év, nem éri meg 7-8-at gyártani belőle. Plusz még ugye rájön a szakosodás…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük