9 módszer a BDNF-szint növelésére

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) az agyi eredetű növekedési faktor névvel ellátott fehérje, aminek fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és az agyi plaszticitásban.

súlyzót emelgető agyA BDNF segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek születését és a már meglévő idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttét, valamint szerepet játszik a myelin építésében is. Az új idegi kapcsolatoknak fontos szerepük van a tanulásban, és ahhoz is szükségesek, hogy egy sérült agyterület funkcióit a környező területek átvehessék, ezáltal a beteg a sérülés után visszanyerhesse régi képességeit.

Miért érdemes növelni a BDNF-szintet?

A magas BDNF-szint az egészséges, öregedő agynak is hasznára válik, az SM betegek számára pedig még inkább hasznos lehet. Kutatások során kimutatták, hogy a BDNF-nek szerepe van az SM léziók gyógyulásában [1], sőt, a glatiramer-acetát nevű SM gyógyszer hatóanyag is részben a BDNF-szint emelésén keresztül fejti ki pozitív hatását [2]. Az alacsony BDNF-szinttel rendelkező SM betegek rosszabbul teljesítenek a kognitív funkciókat vizsgáló tesztekben [3]. Általánosságban véve pedig a BDNF csökkent mennyisége olyan problémákkal kapcsolható össze, mint az Alzheimer-kór, a gyorsabb öregedés és a depresszió.

A BDNF-szint étrenddel és életmódbeli változtatásokkal is növelhető. Ha megnézzük, hogy mik növelik a BDNF-szintet [4], csupa olyan dologra bukkanunk, amik független, a BDNF-szintet nem vizsgáló kutatások alapján is hasznosak lehetnek az SM betegeknek, és többségüket az OMS program is ajánlja.

Mi növeli a BDNF-szintet?

1. Intenzív testmozgás

Több más pozitív fizikai és pszichológiai hatása mellett a rendszeres, intenzív testmozgás a BDNF-szintet is növeli [5] [6]. A megfelelő hatáshoz a maximum pulzusszámod 60-75%-át érdemes legalább 30 percig fenntartani. Egy-egy edzés ugyanakkor önmagában nem sokat jelent, a megfelelő hatáshoz rendszeres testmozgás szükséges.

2. Időszakos éhezés és kalóriamegvonás

Az időszakos éhezés (pl. heti egyszeri koplalás) és a kalóriamegvonás (azaz a mindennapos kalóriabevitel csökkentése) nagy valószínűséggel megnöveli az emberek várható élettartamát és általános egészségét, valamint növeli a BDNF-szintet is. Ahogy a mozgásnál, itt is hosszabb távú elkötelezettség szükséges a megfelelő hatás eléréséhez [7] [8].

A túlsúlyos nők BDNF-szintje alacsonyabb, amiben szerepet játszhat az is, hogy ők jellemzően kevesebbet mozognak, és náluk a kalóriamegvonás pozitív hatásai sem érvényesülnek. Ha a BMI szerint te sem a normál kategóriába tartozol, a fogyás segíthet növelni a BDNF-szintedet [9].

3. Ártalmas ételek elkerülése

A finomított cukor és a telített zsír fogyasztása csökkenti a BDNF-szintet [10], ezért érdemes minél inkább visszafogni ezek használatát. Az étrend megváltoztatása itt sem azonnal, hanem néhány hónap alatt éri el a hatását.

4. Speciális ételek és étrendkiegészítők fogyasztása

Több ételről és étrendkiegészítőről is kimutatták, hogy pozitív hatással van a BDNF-szintre. Ilyen például a kurkuma [11] [12], a zöld tea [13], az omega-3 zsírsavak (DHA) [14] [15] és a rezveratrol [16].

5. Napozás

A BDNF-szint évszakos változást mutat, amit nagyban befolyásol a napos órák száma [17]. Egy kísérletben a két és fél hónapon át szedett 2000 IU mennyiségű D-vitamin viszont nem befolyásolta a BDNF-szintet [18], ezért valószínű, hogy a napfény nem a D-vitamin szintjének növelése útján fejti ki BDNF-növelő hatását.

6. Szociális élet

A fiatalkori aktív szociális környezet a BDNF-szint hosszan tartó megnövekedésével járhat [19] [20]. Valószínűsíthető, hogy az aktív társasági életnek később is pozitív hatása van.

7. Tanulás

A tanulás növeli a BDNF-szintet az agy érintett területein [21] [22]. Egereknél ehhez több napos tanulás volt szükséges. Mindez arra utal, hogy érdemes minél több területen rendszeresen képezni magadat.

8. Stressz és depresszió kerülése

krónikus és az akut stressz is csökkenti a BDNF-szintet [23], és a depressziós betegekben is alacsonyabb szint mérhető [24], ez utóbbin azonban az antidepresszáns gyógyszerek segíthetnek [25] [26].

9. Dohányzás abbahagyása

A dohányzók BDNF-szintje alacsonyabb a nem dohányzó társaikhoz képest, a dohányzás abbahagyása azonban megnöveli a szintjüket [27] [28].

Összegzés

Bár a BDNF-szint növelése a legtöbb esetben hasznos lehet, azok az egerek, akiknek genetikai okokból túlságosan magas volt a BDNF-szintjük, tanulási nehézségekkel és memóriazavarokkal küzdöttek [29]. Noha nem valószínű, hogy ilyen kórosan magas szintet életmódváltással el lehet érni, ez fontos figyelmeztetés arra, hogy a BDNF-rendszer komplexebb, mintsem hogy azt mondhatnánk, mindenáron megéri növelni a BDNF-szintet.

Ugyan a fentebb felsorolt kutatások egy részét egereken végezték, a BDNF-szintet növelő módszerek között nagyon sok olyan található, amelyek független, kifejezetten sclerosis multiplex-szel kapcsolatos vizsgálatok szerint is hasznosak lehetnek az SM betegek számára. Mindez jó példa arra, hogy az SM-mel közvetlenül nem összefüggő tudományos eredmények ismerete is hasznos információval szolgálhat a betegeknek ajánlott életmóddal kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük