Dohányzás és sclerosis multiplex

olvasási idő: 4 perc


A dohányzás és sclerosis multiplex kapcsolata

A különböző diétákkal ellentétben a dohányzás és a sclerosis multiplex kapcsolata sokat kutatott és jól ismert terület, ezért meglepődtem, amikor egy SM rendezvény szünetében megtelt a dohányzó sarok. Valójában nem lett volna okom a meglepődésre: egy 2004-ben végzett norvég kutatás szerint az SM betegek között több a dohányos, mint a teljes populációban [1].

Bár egy későbbi amerikai felmérés nem támasztotta alá ezt a statisztikát [2], a szerzők szerint elképzelhető, hogy ennek az az oka, hogy a dohányzó SM betegek kisebb eséllyel válaszoltak a kérdőíveikre. Akárhogy is legyen, ez utóbbi kutatás szerint az SM diagnózisának híre nem növelte a dohányzásról leszokók számát. Sőt, a többség az elszívott cigarettamennyiségen sem változtatott, csak 25%-uk csökkentette azt, annak ellenére, hogy 73%-uk beszámolója szerint orvosuk kifejezetten javasolta nekik a leszokást.

A dohányzás növeli az SM kialakulásának kockázatát

A dohányzás növeli az SM kialakulásának kockázatátA dohányzó SM betegek 95%-a már a diagnózis felállítása előtt is dohányzott [2]. Mivel körükben nagyobb az esély az SM kialakulására, ez részben magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért van sok dohányos az SM-esek között. Egy korábbi kutatás ugyanis kimutatta [3], hogy a nem dohányzókhoz képest az aktív dohányosoknak 1,6-szor nagyobb esélyük van arra, hogy SM betegek legyenek, míg a dohányzást már abbahagyók esélye is 1,2-szeres a sosem dohányzókhoz képest. Egy másik kutatás szerint a leszokás után 10 évnek kell eltelnie, hogy az esélyek a nemdohányzókéval egyező értékre essenek vissza [4]. Az adatok alapján minél tovább dohányzik valaki, annál jobban nő az SM kialakulásának esélye, így a legalább 25 éve dohányzók már 1,7-szeres szorzóval kell hogy számoljanak [3]. A dohányzással töltött évek száma mellett az elszívott cigik mennyisége is külön kockázati tényező [4]. Mindemellett a dohányzás jobban növeli az SM esélyét a férfiaknál (1,7-szeresre), mint a nőknél (1,4-szeresre). Egy harmadik tanulmány [5] szintén alátámasztotta ezeket az adatokat, ott 1,8-szoros szorzó jött ki eredményül.

A dohányzás nem csak a dohányzó számára káros. Egy 2007-es francia kutatás szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei dohányoznak, 2,1-szer nagyobb az esélyük az SM-re, azaz a passzív dohányzás is hatással van az SM kialakulásának esélyére [6].

Ha valakinél már megjelent egy klinikailag izolált szindróma (azaz megjelent az SM első jele), 1,8-szor nagyobb esélye van, hogy a következő 3 év során kialakuljon nála a klinikailag egyértelmű sclerosis multiplex, amennyiben dohányzik [7].

A dohányzás nagyobb rokkantsághoz vezet

Egy 2009-es kutatás kimutatta, hogy a dohányosokat a sosem dohányzókhoz képest nagyobb rokkantsági fok, az MRI-vel több kimutatható lézió és megnövekedett agysorvadás jellemzi [8]. Az interferon-bétával kezelt dohányosoknak a nemdohányzókhoz képest 1,9-szer nagyobb esélyük van arra, hogy antitesteket termeljenek a gyógyszerrel szemben, így az elveszítse hatékonyságát [9].

A dohányzás növeli a másodlagos progresszív SM kialakulásának kockázatát

A dohányzás növeli az SPMS kialakulásának kockázatát

Egy 2005-ös kutatás alapján azok, akik az életük során valamikor dohányoztak, 3,6-szor nagyobb eséllyel válnak másodlagos progresszív SM betegekké, mint akik sosem dohányoztak [10]. A dohányzás és a másodlagos progresszív SM kialakulásának kapcsolatát egy másik, 2008-as kutatás is alátámasztotta [11]. Ez utóbbi kutatás szerint azok, akik korán, már 15 éves koruk előtt kezdték a dohányzást, a később dohányzóvá válókhoz képest még nagyobb eséllyel lettek korán progresszív SM-esek.

Érdekesség, hogy az eredményeket egy 2007-es kutatás nem tudta megerősíteni [12], ott nem találtak összefüggést a másodlagos progresszív SM, a kialakult rokkantsági fok és a dohányzás között.

Összehasonlítás

A dohányzók esélye az SM kialakulására ugyan jóval nagyobb, mint nem dohányzó társaiké, e tekintetben azonban több más tényező még nagyobb hatással bír.

A nőknek a férfiakhoz képest például 2-3-szoros esélyük van az SM-re [13]. Akik 16-20 éves koruk között keveset vannak nyáron napon, közel kétszeres eséllyel lesznek SM-esek [14]. Ugyanezen tanulmány szerint a heti három vagy több halfogyasztás illetve a csukamájolaj fogyasztása ellensúlyozni tudja a napfény hiánya miatti megnövekedett esélyeket.

Az Epstein-Barr vírus – amellyel a populáció 95%-a fertőzött – tízszeresére növeli az SM kockázatát. Sőt, ha valaki később fertőződik meg, és mononukleózis alakul ki nála, további 2-3-szoros szorzóval kell számolnia, azaz a soha meg nem fertőzöttekhez képest minimum hússzor nagyobb esélyük van arra, hogy SM-esek legyenek [15].

A már kialakult betegség esetében jóval kevesebb olyan külső tényezőről tudunk, amivel befolyásolni lehet a betegség lefolyását. A jelenleg használt gyógyszerek a relapszusok számát nagyságrendileg 30%-kal (azaz 0,7-szeresére) csökkentik, ami meglehetősen kicsi szám, ha azt nézzük, hogy a dohányzás a másodlagos progresszívvé válás esélyeit 3,6-szorosára növeli, még akkor is, ha a két szám egészen másra vonatkozik, és így nem feltétlenül összehasonlítható.

Összefoglalás

Érdemes leszokni a dohányzásról

Amennyiben a családban előfordult már sclerosis multiplex, az SM kialakulási esélyének csökkentése érdekében érdemes az aktív és a passzív dohányzás kerülése egyaránt. Ha pedig valaki már SM-es (vagy klinikailag izolált szindrómája volt) és dohányzik, az egyik legfontosabb, amit a betegsége továbbfejlődése ellen életmód-változtatással tehet, az, hogy azonnal abbahagyja a dohányzást. Amennyiben a beteg megítélése szerint valamilyen tünetére pozitív hatással van a nikotin, arra érdemes valamilyen más, kevésbé kártékony szert keresni.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük