Sclerosis Multiplex Funkcionális Összetevő Teszt

Három összetevőből álló tesztcsomag, ami a sclerosis multiplex alábbi három tipikus, egymástól független tünetét vizsgálja és összesíti:

  1. a járási képesség mérését a 25 láb hossz megtétele feladattal végzi
  2. a kézügyesség mérésére a 9 lyukú tábla tesztet használja
  3. kognitív funkciók méréséhez a PASAT-ot alkalmazza

a Sclerosis Multiplex Funkcionális Összetevő Teszt összetevői

E három − akár önállóan is használható − vizsgálat eredményének átlagolása adja ki a teszt összpontszámát, az MSFC-értéket. Ez a végső MSFC-érték mutatja meg a páciens teljesítményét a referenciacsoporttól való pozitív vagy negatív eltérése alapján. A három különböző funkciókészség “összemosása” egyetlen pontértékké azon az elgondoláson alapszik, hogy azok a betegek, akik több funkcióterületen mutatnak romlást vagy javulást, összességében nagyobb átalakuláson esnek át, mint azok, akik csupán egyetlen funkcióterületen mutatnak változást. Ennek következménye az is, hogy az egyik funkcióterületen romlást, ám egy másikon javulást mutató páciens nem eredményez változást az MSFC-értékben, hiszen ez a pontszám a három funkcióvizsgálat átlagos változását jelzi.

A Sclerosis Multiplex Funkcionális Összetevő Teszt az EDSS-nél érzékenyebb az SM-ben jellemző állapotváltozásokra. A teszt értékei korrelálnak az EDSS-pontszámokkal, a központi idegrendszerben lévő léziók méretével, az agysorvadás mértékével, valamint a betegek által kitöltött, szubjektív életminőséget mérő kérdőívek eredményeivel.

A tesztfelvétel időtartama függ a páciens állapotától, de a három vizsgálat összesen körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. A viszonylag rövid vizsgálati idő és az egyszerű kivitelezhetőség miatt a teszt alkalmas lenne ugyan a mindennapi klinikai gyakorlatban a betegek állapotának követésére, ennek ellenére még nem terjedt el széles körben a használata. Manapság hazánkban − köztudott hátrányai ellenére − továbbra is az EDSS a sztenderd eljárás az SM betegek progressziójának számszerűsítésére.

Angolul: Multiple Sclerosis Functional Composite, MSFC

Bővebben:
A sclerosis multiplex funkcionális összetevő teszt alkalmazásának vizsgálata hosszú távon Debrecenben → eLitMed.hu

« SM szótár