Milgamma N kapszula és injekció

olvasási idő: 3 perc


Egy elsősorban szenzoros funkciókat érintő relapszus esetén az orvosok nem szokták javasolni a szteroidkezelést annak esetleges akut mellékhatásai és az ismétlődő lökésterápiák hosszú távú, kumulatív szövődményei miatt. Ilyenkor jó alternatíva a Milgamma N kapszula, ill. súlyosabb esetben a Milgamma N injekció.

Kapszula

Milgamma N kapszulaA kapszula ajánlott adagja naponta 3-4 alkalommal 1 szem, de ezt a kezelőorvos felülírhatja, én például relapszus alkalmával szedtem már 4×2 adagban is. Magát a bogyót egyébként kifejezetten kedvelem, mert aprócska, könnyen csúszik, és diszkréten csajos a dizájnja. Életemben először vele próbálkoztam ivás nélkül gyógyszert bevenni, és nem kis félelmem ellenére simán sikerült. Mellékhatást én még sosem tapasztaltam azon kívül, hogy jellegzetes B-vitamin szagot ad a pisimnek.

Injekció

Milgamma N injekcióAmilyen cuki a kapszula, olyan borzalmas az injekció. Én utoljára gyerekkoromban kaptam szurit, ezért azt gondoltam, az ordítós emlékeim biztosan gyermeteg hisztik voltak, de az első Milgamma injekció után ez a véleményem rögtön megváltozott. Már a tű beszúrásától is féltem, de az alaptalan volt. Az asszisztens nyugtatgatott is, hogy a mai tűk már egészen hajszálvékonyak a gyerekkorombeli tűkhöz képest, és minden bizonnyal igaza volt, mert a tűszúrás mindössze egy fenékbe csípésnyi fájdalommal jár. Maga a cucc bepumpálása a kínzó.

A 2 ml az ampullában nem tűnik nagy mennyiségnek, de mivel mélyen az izomszövetbe kell tolni, feszítő, görcsös érzéssel jár. Ez annyival enyhíthető, hogy a beadás során a másik lábra kell helyezni a testsúlyt, a szuris fenékoldalt pedig tudatosan, alaposan el kell lazítani. Persze nehéz megállni a hirtelen fenékizom-összerándítást, amikor elsőként beléd nyilall a fájdalom, de megéri. Olyan instrukciót is kaptam, hogy a cucc beérkezése közben sóhajtsak egy mélyet. Nem tudom, ennek van-e valamilyen élettani hatása is, vagy csak figyelemelterelésre szolgál, de hogy nem ártott, az biztos. A szuri végén kb. fél percig kell nyomni a helyét egy rászorított gézlappal, és igény szerint lehet lassú, körkörös mozdulatokkal masszírozni azt a területet, ahova a Milgamma érkezett. Ettől állítólag kicsit jobban szétterjed a folyadék.

Injekció helyeA Milgammát hivatalosan a fenékbe adják, de ez alatt nem a fenék partját kell érteni, hanem sokkal feljebb, a fenék és a derék közti területet, annak is egészen a külső részét. Emiatt azt tanácsolom, hogy egy lazább gumírozású vagy egészen magas szabású bugyit viselj, hogy az ne szorítsa az injekció helyét.

A nekem beadott öt alkalom során volt részem a nőiesen óvatos valamint a férfias, egyetlen gyors mozdulattal belebökős módszerben is, de ezek között nem tapasztaltam lényegi különbséget az utóbbi miatti meglepettségen kívül. Ami az utóhatását illeti, az első esetben alig bírtam lebicegni a rendelő lépcsőjén, de olyan is volt, hogy pár óra múlva már semmit nem éreztem belőle. Az átlag az volt, hogy 1-2 napig feszítősen fájt az injekció körüli 5-10 centis terület.

Hatás

A hatásosságáról sajnos nem tudok nyilatkozni, mert nem volt összehasonlítási alapom. Egy elsődlegesen és nagy részben szenzoros relapszus kezdetétől számított 11. és 19. napja között kaptam az öt injekciót kétnaponta. Ez idő alatt nem rosszabbodott az állapotom olyan mértékben, mint az első 11 nap során, de ez jó eséllyel akkor is így történt volna, ha nem kapok ilyen intenzív Milgamma kezelést. Ugyanakkor simán lehet az is, hogy ennél durvább szintre jutottam volna a harmadik hétre, ha nem támogatjuk meg az idegrendszerem regenerálódását ezzel az irdatlan adag B-vitamin komplexszel.

7 thoughts on “Milgamma N kapszula és injekció”

 1. Én ezt az injekciót B12 hiány miatt kapom.
  B12 értékem 58.
  Ref. érték pmol/1 156-672
  Nem tudom, hogy ez erre a célra jó választás?

  1. Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy kifejezetten a te problémádra jó megoldás-e a gyógyszer, de ha a háziorvosod ezt javasolta, akkor minden bizonnyal jó választás. A Milgamma N injekció ampullánként 1 mg B12 vitamint tartalmaz.

 2. Szeretnék egy információt meg osztani! B Vitamin. pótlására ajánlom , kifejezetten a Sör élesztō tablettátt naponta. étkezések után 2 db tablettát.❤👍 Üdv

 3. 11 millgamma injejciot kaptam mas évben 15 injejcio. Hetente 2 x …most kealkitittak 11 drb utan nem tudni a hőseg okozott e talpam zsibbadt hazi dr neuropatiara gondolt vajon csak most sok mas evekben jo a 15 drb hetente 2 szer vagy volt hogy hetente 1x volt neurologus gerinc derek ortoped vizsgálatot javasol Volt mar magas a B12 vit szintem es akkor jol ereztem magam segitetek.

 4. Jónapot sm van progresziv gondolkodom milgamma N szedésén,c vitamint szedek 1000mg,d vitamint napi 4000egységet meg omega 3 ,meg 6 havonta ocrevust kapok,meddig szedjem a milgammát és mennyit köszönöm
  Kovacs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük