Az SM betegek bélflórája eltér az egészségesekétől

bélbaktériumA sclerosis multiplex betegek bélflórája eltér az egészséges személyek bélbaktériumaitól. Ez az eltérés sajnálatos módon úgy néz ki, hogy a gyulladásos folyamatokkal összefüggésben álló baktériumokból több, míg az előnyösebb tulajdonságúak közül kevesebb él az SM-esek bélrendszerében. Ez utóbbiak jellemzően azok a baktériumok, amelyek az olyan egészséges ételek fogyasztásának hasznosításában vesznek részt, mint a szójabab és a lenmag.

Sőt, a kezelt és kezeletlen betegek között is találtak különbségeket, ami arra utal, hogy a terápiák képesek némileg normalizálni a bélflórát. Ahhoz viszont további és nagyobb mintán végzett vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, ezek a különbségek vajon hozzájárulnak-e az SM kialakulásához vagy éppen következményei a betegségnek.

Bővebben:
Bad gut bacteria linked to multiple sclerosis
Gut Bacteria Differ in People with MS and May Respond to Disease-Modifying Therapies

Szokatlan bélbaktériumok SM-es gyerekekben

Az SM-ben szenvedő gyerekek bélbaktériumai eltérnek az egészséges gyerekekéitől.

Bélbaktériumok

A baktériumfajták változatossága ugyan hasonló az egészségesekhez képest, azonban két dologban különbözik egymástól a két gyerekcsoport:
1. Egy speciális baktériumtípusból több él az SM-es gyerekek bélflórájában. Márpedig ez egy olyan baktériumfaj, amely elősegíti gyulladásos folyamatokat.
2. Egy másik baktériumtípusból, aminek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak, kevesebb él az SM betegek bélflórájában.

Egyelőre még bizonytalan, hogy ezek a különbségek specifikusan az SM-re utaló jelek-e, vagy szélesebb körben az autoimmun betegségek előrejelzői lehetnek.

Bővebben: Gut microbiota in early pediatric multiple sclerosis