PDDS kérdőív

A PDDS kérdőív a sclerosis multiplex betegek állapotának önértékelési skálája. Bárki megállapíthatja magának a PDDS pontszámát úgy, hogy elhelyezi magát az alábbi rokkantsági létrán.


Kérjük, olvassa el az alábbi válaszlehetőségeket, és válassza ki közülük azt, amelyik legjobban leírja a saját állapotát! Ezek a válaszlehetőségek főleg arról szólnak, hogy milyen nehézségei vannak a járással. Előfordulhat, hogy nem talál közöttük olyat, ami pontosan illik az ön helyzetére, ez esetben arra kérjük, hogy válassza ki azt az egyet, amelyik a legközelebb áll a valósághoz!

0 – normál állapot
Vannak enyhe tüneteim az SM miatt, többnyire az érzékelésemet érintőek, de ezek nem korlátozzák a mindennapi tevékenységemet. Ha új relapszusom (shubom) van, idővel visszatérek a normál állapotomba, miután a relapszus elmúlt.

1 – enyhe fogyatékosság
Van néhány észrevehető tünetem az SM miatt, de ezek nem jelentősek, és csak kis mértékben befolyásolják a mindennapi életemet.

2 – mérsékelt fogyatékosság
A járási képességemmel semmi problémám nincsen, azonban más területeken jelentős tünetekkel küzdök az SM miatt, amelyek korlátozzák a mindennapi tevékenységemet.

3 – járás korlátozottsága
Az SM akadályoz engem a mindennapi tevékenységemben, különösen a járásomban. Végig tudok dolgozni egy egész napot, de a fizikai és sporttevékenységek nehezebben mennek, mint régebben. Általában nincs szükségem botra vagy egyéb segédeszközre a gyalogláshoz, de egy új relapszus (shub) alatt előfordul, hogy némi segítségre szorulok a járásban.

4 – kezdeti segédeszköz-használat
Ha gyalogolok, az idő egy részében vagy egész idő alatt egy botot vagy egy mankót használok, vagy valamilyen más módon segítem magam (például a falnak támaszkodom vagy valaki más karjába kapaszkodom), különösen akkor, ha kint a szabadban vagyok. Úgy gondolom, képes vagyok 20 másodperc alatt 7 és fél métert* megtenni bot és mankó nélkül. Ha legalább 3 háztömbnyit kell gyalogolnom, minden esetben szükségem van a bot vagy mankó segítségére.

5 – késői segédeszköz-használat
Ahhoz, hogy legalább 7 és fél métert* megtegyek, botra, mankóra vagy olyasvalakinek a segítségére van szükségem, aki tartani tud járás közben. Házon belül tudok mozogni a falba vagy a bútorokba kapaszkodva. Ha nagyobb távolságot kell megtennem, el tudok menni kerekesszékkel vagy elektromos mopeddel.

6 – kétoldali segédeszköz-használat
Ahhoz, hogy 7 és fél métert* megtegyek, két botra, két mankóra vagy járókeretre van szükségem. Ha nagyobb távolságot kell megtennem, el tudok menni kerekesszékkel vagy elektromos mopeddel.

7 – kerekesszék-használat
Legfőbb mozgásformám a kerekesszékkel történő közlekedés. Képes vagyok állni és/vagy egy-két lépést megtenni, de nem tudnék 7 és fél métert* sétálni, még mankók vagy járókeret segítségével sem.

8 – ágyhoz kötöttség
Egy óránál többet nem tudok kerekesszékben ülni.

* 7 és fél méter körülbelül annyi, mint két egymás mögött parkoló személyautó hossza.


A kérdőív PDF formátumban is letölthető:
magyarul
eredeti angol nyelven

Teljes nevén: Patient Determined Disease Steps
A PDDS forrása: NARCOMS
Fordítás: ESEM.hu

« SM szótár