CFF vizsgálat

Szemészeten végzett vizsgálat, ami a látóideg vezetési sebességét méri, ezáltal nyújt információt annak állapotáról olyan neurológiai betegségekben, mint a sclerosis multiplex.

A vizsgálat mindössze néhány percig tart, és semmi kellemetlen nincs benne. A páciensnek csupán annyi a feladata, hogy egy zöldessárga színű, vibráló fénypontot néz. A vibrálás egyre gyorsabbá válik, és a betegnek akkor kell jeleznie, amikor úgy látja, a vibrálás megszűnt, és a fény már folyamatosan világít. Ezt követően a feladat ennek a fordítottja: a folyamatosan világító fényt figyelve akkor kell jelezni, amikor a lámpa villogni kezd. Mindkét irányú feladatot az egészséges és a károsodott szemmel külön-külön kell elvégezni.

A vizsgálat eredménye egy frekvenciaérték, ami normál esetben körülbelül 40 Hz, azaz másodpercenként 40 fényvillanás. Amennyiben a látóideg vezetése károsodott, ez az érték jóval kevesebb, akár 20 Hz is lehet. A CFF értéke idősebb korban is csökken, de korántsem ilyen mértékben, mindössze 35-38 Hz-ig.

A vizsgálat hátterében az áll, hogy a látórendszer idői felbontása korlátozott, ezért ha egyre gyorsabban villogó fényjeleket kap, egy határértéknél a fényvillanások már nem különülnek el egymástól, hanem összeolvadnak. Ilyenkor az ember úgy látja, mintha a szemébe nem is vibráló, hanem egy folyamatosan világító fény érkezne.

A CFF vizsgálat kifejezés a kritikus fúziós frekvencia rövidítése, ahol a kritikus szó jelentése “lényeges változással járó”, a fúzió szó jelentése “összeolvadás”,  a frekvencia szó pedig a másodpercenkénti rezgésszámot takarja.

Teljes nevén: kritikus fúziós frekvencia
Angolul: critical flicker frequency, critical flicker fusion, CFF

« SM szótár