NAB-szűrés

Az interferonnal kezelt sclerosis multiplex betegek egy részénél a terápia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ennek egyik oka lehet az, hogy az immunrendszer “semlegesíti” a gyógyszert.

Az interferon egy fehérje, amivel szemben természetes a szervezet ellenreakciója. Az így termelt antitestek képesek megakadályozni az interferon immunmoduláns hatását, csökkentve ezzel a betegségmódosító terápia hatékonyságát. Ezek a gyógyszert semlegesítő, szakszóval neutralizáló antitestek a vérből kimutathatóak, ezáltal kiszűrhetőek azok a betegek, akik hosszú távon nem reagálnak jól a kezelésre, és nagy eséllyel másodvonalbeli terápiára kell váltaniuk.

A NAB-szűrések európai protokollja

A rutinszerű NAB-szűrést az interferon-terápia megkezdését követő 12. és 24. hónapban kell elvégezni. Akik mindkét alkalommal ellenanyag-mentesek, valószínűleg később is azok maradnak. A szűrések eredményét azonban a klinikai tünetekkel és az MRI leletekkel együtt kell értékelni, hiszen az ellenanyag jelenléte önmagában nem jelenti azt, hogy a gyógyszer hatástalan, a NAB-szűrés pozitív eredménye csupán megerősítheti a gyógyszerváltás szükségességét.

Hasonló folyamat léphet fel hosszan tartó glatiramer-acetát terápia során is. Az így kezelt betegek vérében ugyanis szintén kifejlődhetnek a gyógyszer klinikai hatását gátló antitestek.

Angolul: Neutralizing Antibody (NAb) Test

« SM szótár