Viszketés sclerosis multiplexben

olvasási idő: 4 perc


A viszketés (angolul itching vagy pruritus) az érzészavarok, idegen kifejezéssel a dysaesthesiák csoportjába tartozik. A dysaesthesia görög eredetű összetett szó: első tagja a “dis”, melynek értelme “megszokottól eltérő, nem normális”, második tagja “aesthesia”, ami “érzést” jelent, így a kettő együtt “nem normális szubjektív érzékelést” takar. Ebbe a tünetcsoportba tartozik egyébként a sclerosis multiplex egyik leggyakoribb tünete, a bizsergő, zsibbadó, hangyamászásra emlékeztető érzet (paresthesia) valamint a teljes tapintás-, fájdalom- és hőérzékelés kiesése (anesthesia) is.

vakarózó személyA viszketés hátterében rengeteg neurológiai és egyéb kór állhat (pl. cukorbetegség, meghatározott területet érintő agyvérzés, Lyme-kór, alkohol és drog fogyasztása stb.), de számos gyógyszernek is lehet mellékhatása. Amikor a viszketés sclerosis multiplex betegeknél jelentkezik, az általában a gerincvelő idegeinek gyulladásával függ össze. Az amerikai SM alapítvány felmérése szerint a betegek 20-50%-ánál legalább egyszer felbukkan ez a tünet.

Az SM okozta viszketés jellemzői

erősen vakarózó személyA sclerosis multiplex okozta viszketés két dologban is eltér a “normális”, irritáció vagy allergiás reakció miatti viszketéstől. Egyfelől nincsen semmilyen külső inger, amihez kapcsolni lehetne a viszketés megjelenését; másfelől – és éppen ezért – a vakarás nem szünteti meg a viszketést. Annak ellenére tehát, hogy a tünet megjelenése erős késztetést ad a vakarózásra, az valójában csak felerősíti a viszketés érzését. Ráadásul a gyakori és erős vakarózás károsítja a bőr felső rétegeit, ami kisebesedéshez és fertőzésekhez vezethet. Emiatt amennyire csak lehetséges, érdemes ellenállni a vakarózás iránti késztetésnek.

A viszketés jellemzően a testnek csak egy kicsiny, jól meghatározható helyén jelenik meg, ott viszont újra és újra felbukkan. Noha a viszketés zavaró jelenség, előfordulásának szerencsére nincsenek hosszú távú következményei.

A viszketés kezelése

Kézenfekvő megoldásnak tűnik recept nélkül kapható helyi kezeléssel, például kortizontartalmú, antiallergén kenőcsök vagy gyógyszerek használatával enyhíteni a viszkető érzést. Mivel azonban az SM okozta viszketés neurológiai eredetű, ezek a készítmények sajnos semmit sem érnek.

A jó hír az, hogy a legtöbb esetben semmi szükség a viszketés kezelésére, mert a tünet magától lecsillapodik, majd elmúlik.

Amennyiben azonban a viszketés olyan súlyos mértékű és elhúzódó lefutású, hogy a beteg túl zavarónak érzi, szóba jöhet néhány orvosi vényre kapható gyógyszer: görcsoldók (pl. Tegretol, Neurontin, Gabapentin, Diphedan), antidepresszánsok (pl. TeperinEP, Paroxetin, Mirtazapin) vagy antihisztamin-tartalmú gyógyszerek (pl. Atarax).

hideg borogatásAlternatív megoldásként hatékony a hideg zuhany alkalmazása vagy a viszkető területre helyezett jeges borogatás. A jeges borogatást azonban sosem szabad közvetlenül a bőrre helyezni, illetve egyhuzamban 15-20 percnél tovább alkalmazni. Mivel ezek hatásmechanizmusa az enyhe fájdalominger viszketést “felülíró” hatása, erre a célra bármi más is alkalmas lehet, ami “helyettesíti” a viszketést valamilyen más ingerrel. Egyeseknél például éppen a meleg borogatás válik be.

Nem SM eredetű viszketés

Amennyiben a viszketés helyén valamilyen bőrelváltozás (például kiütés vagy duzzanat) is megjelenik, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert ez arra utal, hogy a tünet mögött nem az SM áll, hanem azt valamilyen allergiás reakció vagy fertőzés váltotta ki. A sclerosis multiplex okozta viszketésnek neurológiai eredetéből adódóan ugyanis semmilyen külső nyoma nincsen.

száraz bőr hidratálásaÉrdemes figyelembe venni azt is, hogy attól még, hogy SM beteg vagy, könnyen lehet, hogy a viszketés mögött valamilyen kézenfekvő indok húzódik meg. Ilyen például a túl száraz bőr, ami különösen télen igen gyakori probléma. A bőr hidratáltságára érdemes egész évben ügyelni, és szükség esetén bőrradírral illetve testápolóval kezelni. A bőr kiszáradásának megelőzésére kerüld a forró zuhanyt és a túl erős hatású szappanokat!

Források

wikipedia.org/wiki/Dysesthesia
healthline.com/health/multiple-sclerosis-itching
everydayhealth.com/columns/brad-robynn-mann-sleeping-with-ms/how-to-get-rid-of-ms-itch
multiplesclerosis.net/living-with-ms/crazy-itch-just-cant-satisfy
nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Itching
verywell.com/dysesthesia-and-multiple-sclerosis-2440864

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük