SPC

Az SPC (vagy más néven (SmPC) a gyógyszerek legfontosabb termékjellemzőit anyanyelven összefoglaló tanúsítvány, melynek célja az egészségügyi szakemberek tájékoztatása a gyógyszer használatáról (nem összekeverendő a gyógyszerek dobozában lévő betegtájékoztatóval). Az SPC dokumentum nem arra szolgál, hogy általános tájékoztatást adjon egy betegség kezeléséről, hanem arról szól, hogyan kell az adott terméket egy adott kezelésre használni.

A tanúsítvány meglétét az Európai Bizottság írja elő minden gyógyszerkészítmény forgalomba hozatala előtt, és az EMA teszi közzé őket. A dokumentum a termék piaci forgalmazása során folyamatosan frissül a napvilágra kerülő új kutatási és tapasztalati adatok fényében.

Az SPC dokumentumban szereplő információk a következők:

  • A gyógyszer alkalmazásával kapcsolatos alapvető tudnivalók: a célbetegséget és -populációt meghatározó terápiás javallat, a szervezetbe juttatás módja és az adagolás mikéntje, biztonsági ellenjavallatok, egyéb különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések (pl. kezelés monitorozása, fokozott kockázatnak kitett betegcsoportok, a kezeléssel kapcsolatos rizikótényezők megelőzésére ill. orvoslására tett javaslatok).
  • A gyógyszer előnyeiről és a kockázatairól szóló információk: a készítmény hatásmechanizmusa, a szer kifejlesztése során végzett klinikai vizsgálatok főbb eredményei, speciális betegcsoportokra vonatkozó adatok, nemkívánatos mellékhatások.
  • Egyedi ellátást segítő információk: a gyermekgyógyászatban ​​és az idős népesség körében történő alkalmazás, szervi károsodás ill. egyéb társbetegség esetében történő alkalmazás, egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás, genomikai tényezők figyelembevételére tett javaslatok, terhesség és szoptatási időszak esetében történő alkalmazhatóság, a készítmény termékenységre tett hatása, a készítmény összetevőivel szembeni esetleges túlérzékenység ismertetése, a szer hatása különleges helyzetekben (pl. autóvezetés, túladagolás).
  • Gyógyszerészeti információk: egyéb gyógyszerekkel és anyagokkal szembeni összeférhetetlenség, a készítmény eltarthatósági ideje, tárolási és kezelési módja.

Teljes neve: Summary of Product Characteristics

« SM szótár